Betongheller: Alt du skal vite om betongheller

Betongheller er mye brukt alene, og sammen med for eksempel granitt og singel. Fast tykkelse og størrelse gjør betongheller lette å legge, enkle å gå på, og lette å holde rene og fri for snø. Som oftest lysegrå.

Egenskaper ved betongheller

Betonghellenes ensartede størrelse, tykkelse og jevne overside, gir en plan og tett belegning, som er lett å holde ren og rydde vekk snø på. Det er viktig å bruke en tett og hard betongkvalitet, som ikke suger vann, for tørre heller får færre alger og har mindre risiko for frostsprenginger.

Bruk av betongheller

Betongheller brukes til alt fra innkjørselen, til enkelte tråkkestein i staudebedet. Til terrasser, stier og tråkkestein, kan du nøye deg med 5 cm tykke betongheller, men kommer det også biler inn på belegningen, bør hellene være minst 6 cm tykke.

Etablering av betongheller

Enkelt og raskt utlagt på et avrettet underlag. Store betongheller er meget tunge, og det er et hardt fysisk arbeid – men det går fort. Som regel er forsiden mer plan og sklisikker enn baksiden.

LES OGSÅ: Genial vakuumløfter

Holdbarhet for betongheller

Betongheller holder veldig lenge. Den største trusselen mot dem er vann. Er hellene av dårlig betong, eller slitte og porøse, risikerer de å sprenges i stykker i frost.

Vedlikehold av betongheller

Fei jevnlig belegningen ren for skitt og løv. Det holder algeveksten nede, og gir betonghellene muligheten til å tørke. Unngå kraftig spyling med høytrykksspyleren, særlig på eldre betongheller. Strålen kan gjøre overflaten porøs, og dermed sårbar for fukt og enda vanskeligere å holde ren og algefri.

Hugg i betong

Betongheller er en enkel og rask måte å få eksempelvis en flott terrasse på. Skal betongheller tilpasses, kan man med riktig teknikk klare jobben med en slager og en settmeisel. I denne videoen kan du se hvordan man hugger i betongheller.

Først må det tegnes opp hvor mye som skal hugges av betonghellen. Her vil vi hugge bort 5 cm. Det er viktig å finne meiselens støttepunkt, dvs. at den hviler på begge kanter.

Deretter vippes meiselen en liten tanke, så den ene kanten ligger nøyaktig på streken. Man slår nemlig bare med den ene kanten av jernet. For ikke å ødelegge kanten på hjørnet, slår fagmannen et enkelt slag på kanten av betonghellen i forlengelse av streken.

Deretter slår han så hjørnet av i en 45 graders vinkel, før han slår langs oppstrekingen. Underlaget må være helt plant, så betonghellen ikke vipper. Og når det slås, skjer det med et hardt slag, slik at hellestykket slås av.

Når fagmannen har nådd nesten gjennom betonghellen, starter han fra den andre enden. Igjen slås det på den smale kanten for å beskytte hjørnet, før han slår av det siste.

Nå når hele kanten er slått av, vil det fortsatt være noen småbiter som stikker ut i forhold til kanten. De skal naturligvis også slås av. Til det benytter steinleggeren en vanlig meisel. Denne teknikken kan brukes som alternativ til vinkelsliperen, som både bråker og støver.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Belegningsstein