Fliser: Hvor bruker du hva?

Fliser til vegger og gulv fås i et hav av størrelser og farger. Noen er kun beregnet til vegger, andre kan tåle både slitasje og frost. Her viser vi deg forskjellige typer fliser, og vi forteller deg hvor du kan bruke dem.

GULV: Store fliser på gulvet kan skape et rolig inntrykk i større rom.

HVA BRUKES FLISER TIL?

PÅ GULV
Fliser på gulv er populært, fordi flisene tåler slitasje og er enkle å rengjøre. Vedlikeholdet er minimalt, og de fleste fliser går fint sammen med gulvvarme.

PÅ VEGGER
Spesielt i kjøkken og baderom, har vi i flere tiår kledd veggene med fliser. De siste årene er veggfliser også rykket inn i stua, som et dekorativt element.

PÅ TRAPPER
Trapper – både inne og ute – kler vi gjerne med fliser. Grunnen er ofte at trappen blir både penere og lettere å vedlikeholde.

HVORDAN JOBBER DU MED FLISER?

Fliser settes eller legges alltid i flislim, som trekkes på med en tannsparkel. Overflaten skal være tørr og ren før limet påføres. Tannsparkelen skal også passe til flisstørrelsen du skal legge. Til små fliser, skal du bruke en tannsparkel med kort avstand mellom tennene.

Når du legger fliser, brukes enten fliskryss eller flissnor for å sikre at alle fugene blir like brede. Når en flis skal kuttes, er det enklest å bruke en fliskutter. Runde former kan klippes ut med en flistang. Du kan også få sagblad til fliser til stikksagen, og spesielle kutteskiver for fliser til en vinkelsliper. Når flisene er lagt eller satt opp, fylles fugene med fugemørtel.

LES OGSÅ: Få flotte fliser med en fliskutter

HARDTBRENTE FLISER
Hardtbrente fliser er brent ved en høyere temperatur enn andre fliser, slik at flisene er blitt hardere. De fleste gulvfliser er hardtbrente, men det er også blitt vanlig å bruke det på vegger, særlig i baderom.

VANLIGE KERAMISKE FLISER
Vanlige keramiske fliser er mykere enn de hardtbrente, og det vi oftest broker på vegger, men de kan også legges på gulv. I utgangspunktet til innebruk, men frostsikre varianter kan brukes utendørs.

MOSAIKKSTEIN OG -FLISER
Mosaikkstein er normalt satt på et nett, for å være enkle å sette opp eller legge. Med mosaikkstein kan du virkelig leke med farger og mønstre. Mosaikkstein fås I naturstein, metall og som glassmosaikk.

NATURFLISER (HARDE)
Hard naturstein som granitt og skifer er robuste materialer, som også kan legges i rom med stor slitasje, og de er enkle å holde rene. Store fliser av skifer eller granitt har lenge vært brukt på gulv.

NATURFLISER (MYKE)
Marmor og kalkstein er flotte, men også porøse materialer. Fordi de ikke er helt vanntette, må de behandlesmed voks hvis du vil bruke dem i våtrom. Normalt vil de ikke tåle å bli avkalket.

GLASSFLISER
Glassfliser – eller glassmosaikk – fås primært som små fliser på nett. Hvert nett er f.eks. 32,7 x 32,7 cm. Flisene er harde, og overflaten er blank. De tåler normalt frost, så de også kan brukes ute.

METALLFLISER
Metallfliser av stål, aluminium eller kobber, brukes primært i kjøkkenet. Flisene fås fortrinnsvis som små fliser på nett, og det er mange å velge blant. De settes opp som andre små fliser på nett.

STØRRELSER PÅ FLISER:

Fliser fås i utallige varianter av størrelser. Kvadratiske fliser fås helt ned til 2 x 2 cm, mens det finnes helt store fliser på 79,8 x 79,8 cm.

Blant de mest vanlige er:

  • 10,8 x 10,8 cm
  • 14,7 x 14,7 cm
  • 19,7 x 19,7 cm
  • 29,7 x 29,7 cm
  • 59,7 x 59,7 cm

Rektangulære fliser fås ofte i størrelsene:

  • 9,7 x 19,7 cm
  • 9,7 x 29,7 cm
  • 14,7 x 29,7 cm
  • 19,7 x 39,7 cm

TIPS: Små fliser er best til gulvet i dusjhjørnet, fordi det er lettere å lage riktig fall mot avløpet når du bruker små fliser.

Når du skal kjøpe fliser, er det alltid fornuftig å kjøpe en del flere enn du skal bruke. Dels vil det bli et svinn når flisene skal legges, og dels er det kjekt å ha noen ekstra, hvis en av flisene senere får en skade.

SPESIELT MED FLISER

Hvor robust en flis er, kan du finne ut ved å sjekke hardheten på den. Det beskrives på emballasjen. Hardheten angis i en skala fra 1 til 5, der 5 er det hardeste. Skal du legge fliser på et gulv med stor slitasje, bør du velge en flis som har en hardhet på 4 eller 5.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Fliser