SLIK: Flotte metrofliser i dusjen

Det er litt av et puslespill å sette opp metrofliser i et dusjhjørne, men flisene belønner deg med et flott, reflekterende lysspill.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
500 kr/m²

Intro

Fasettene på de populære metroflisene spiller elegant med lyset i rommet, og selv om det er et puslespill å sette dem opp, er det umaken verdt.

Flisen er i sin tid designet nettopp til å reflektere det sparsomme lyset i metroen i Paris, og den gir et særegent spill og en flott retrostil på badet.

Metrofliser kan være litt utfordrende

Men de skrå kantene kan være utfordrende, både når du setter opp flisene og når du fuger dem. Det er heller ikke helt enkelt å skjære flisene pent når det skal være mange av dem. Og hvis de reflekterende kantene skal komme til sin rett, skal det flotte mønsteret også gå opp i en høyere enhet.

Les også: Fliser på fliser – sparer deg besværet

Metrofliser er kort sagt ikke den enkleste løsningen i et lite dusjhjørne, og det er helt avgjørende å begynne riktig med en gang. Og når du kommer riktig i gang, skal du bare fortsette å være nøye. Dermed blir resultatet blendende flott.

Veiledning

01
Første rekke pusles på plass 7 Trinn

Du må alltid regne med å tilpasse den nederste rekken fliser i underkanten, for at de skal følge gulvet samtidig som oversiden danner en vannrett linje.

På en normal vegg, skrur du ofte opp en list på veggen, som den nest nederste flisrekken settes opp på når den limes fast. Men for å bevare våtromssikringen, velger vi å pusle den nederste rekken fliser på plass enkeltvis først. De er skåret til på undersiden og løftet opp fra gulvet, slik at det er plass til en fuge.

1

Vi begynner på det dypeste stedet, der vi setter opp en flis på 4 mm avstandsklosser, for å lage plass til en fuge mellom gulvet og veggen. Det laveste stedet her, er nede ved det lange gulvsluket i den ene siden.

2

En vannrett strek i høyde med den første flisen trekkes ut fra overkanten av den første flisen. Linjen viser hvor oversiden av den første rekken fliser skal være. Her er gulvet lagt med fall ned mot gulvsluket.

3

Ut fra den vannrette streken, skjærer vi til alle flisene i nederste rekke i underkanten. Det skal være plass til den planlagte 4 mm brede fugen under alle sammen.

4

Flislimet røres opp og trekkes på veggen med en 4 mm tannsparkel. Vi tester konsistensen ved å trykke en flis inn i limet og løfte den av. Da bør minst 80 prosent av flisen være fuktig av limet.

5

De første flisene limes opp. De settes i første omgang på 4 mm avstandsklosser, slik at det er plass til fugen.

6

En ny vannrett linje trekkes litt høyere oppe på veggen. Den gir oss noe enkelt og sikkert å styre etter, nå når limet har dekket den opprinnelige vannrette streken.

7

Flisenes plassering rettes eventuelt opp med nye avstandsklosser, slik at overkanten holder akkurat samme avstand til den vannrette linjen. Avstanden mellom flisene justeres samtidig inn til 4 mm.

02
Veggen bygges opp på nederste rekke 2 Trinn

Selv om limet holder flisene fast på veggen, kan det ikke hindre at de sklir litt før det har tørket. Men med den nederste rekken fliser på plass, har du en vannrett kant som de øvrige flisene kan støttes på - adskilt i hver rekke av en 4 mm fugesnor. Som når du bruker fliskryss, vil snoren bære flisene over - men med snoren kan du justere flisen litt. I tillegg er snoren enkel å f erne når limet kan bære flisene uten hjelp.

Er limet for tørt, får ikke flisene feste. Er det for vått, sklir flisene.

1

Fugesnoren støtter flisene i de neste rekkene perfekt. Den fås i mange tykkelser. Her har vi valgt 4 mm fuger til de små og elegante flisene. Snoren er enkel og rask å bruke - og enda enklere å fjerne.

2

Fugene renses nøye før limet er helt tørt. Der det er presset litt lim ut i fugen, må du få det vekk før det herder. Ellers vil det synes gjennom den lyse fugemørtelen. Bruk eventuelt en rørepinne til maling.

03
Fugene krever tid og grundighet 3 Trinn

1

Trekk på fugemørtel med et gummibrett når limet har herdet. Massen arbeides godt ned i fugen. De skrå kantene krever at du er grundig og tålmodig. Bruk et mykt gummibrett - og rør opp små porsjoner mørtel.

2

Overskytende mørtel fjernes med en fuktig svamp når fugen har blitt fast. Et fugesett med rullespann er til god hjelp. Det har to ruller, som vannet presses ut av den oppdelte svampen på.

3

Den siste matte hinnen av kalk tørkes av med en tørr bomullsklut når fugen har satt seg - normalt etter 20-30 minutter. Unngå renseprodukter med avkalker til dette, de trekker inn i fugene og gjør dem porøse.

Materialer

  • Metrofliser 7,5 x 15 cm
  • Flislim (her fra LIP)
  • Hvit fugemasse (her fra Mapei)

Spesialverktøy

  • Fugesnor (4 mm)
  • Fugesett med rullespann og oppskåret skumbrett
  • Mykt gummibrett
  • Fliskutter

Tidsforbruk

3-4 dager med tørketider.

Pris

Fra ca 500 kr per m² inkl. lim/fuge.

Vanskelighetsgrad

Flisene er ikke vanskelige å sette opp, men et flott resultat krever at du er nøye og tålmodig.

Video

TEKNIKK: Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

TEKNIKK: Fliser på utvendige hjørner

Skjær kanten skrå, slik at flisene kan møtes i en fuge.

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp.

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

TIPS: Beskytt baderomsflisene

Tips & Triks

Historisk flis med nye toner

I de over 100 år gamle stasjonene i undergrunnen i Paris, ser du først og fremst den helt originale lyse metroflisen, som er dobbelt så bred som den er høy – men det er også fargede fliser, kvadratiske fliser og fin mosaikk.

Denne tradisjonen har flisprodusentene tatt til seg de senere årene, da flisene for alvor har kommet opp på veggene i moderne kjøkken og bad. I dag finner du de karakteristiske, skrått avfasede kantene på fliser i mange forskjellige farger og formater.

Den svarte utgaven av metroflisen gir et helt annerledes spill med lyset enn den hvite. Fargede fliser kan også legges inn som mønster i en annen farge.

Designere og interirørarkitekter har tatt de klassiske metroflisene til seg, og de opptrer både i en enkel, hvit grunnutgave og i helt nye fargeskalaer.

De første metroflisene ble laget til metroen i Paris 1900, der de i tillegg til å være enkle å legge på buede vegger, utmerket seg ved å være solide og ganske lette å holde rene. I tillegg utnyttet flisene det sparsomme lyset optimalt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Fliser