Intro
Veiledning
01
Første rekke pusles på plass
7
Trinn
Du må alltid regne med å tilpasse den nederste rekken fliser i underkanten, for at de skal følge gulvet samtidig som oversiden danner en vannrett linje.
På en normal vegg, skrur du ofte opp en list på veggen, som den nest nederste flisrekken settes opp på når den limes fast. Men for å bevare våtromssikringen, velger vi å pusle den nederste rekken fliser på plass enkeltvis først. De er skåret til på undersiden og løftet opp fra gulvet, slik at det er plass til en fuge.
Vi begynner på det dypeste stedet, der vi setter opp en flis på 4 mm avstandsklosser, for å lage plass til en fuge mellom gulvet og veggen. Det laveste stedet her, er nede ved det lange gulvsluket i den ene siden.
En vannrett strek i høyde med den første flisen trekkes ut fra overkanten av den første flisen. Linjen viser hvor oversiden av den første rekken fliser skal være. Her er gulvet lagt med fall ned mot gulvsluket.
Ut fra den vannrette streken, skjærer vi til alle flisene i nederste rekke i underkanten. Det skal være plass til den planlagte 4 mm brede fugen under alle sammen.
Flislimet røres opp og trekkes på veggen med en 4 mm tannsparkel. Vi tester konsistensen ved å trykke en flis inn i limet og løfte den av. Da bør minst 80 prosent av flisen være fuktig av limet.
De første flisene limes opp. De settes i første omgang på 4 mm avstandsklosser, slik at det er plass til fugen.
En ny vannrett linje trekkes litt høyere oppe på veggen. Den gir oss noe enkelt og sikkert å styre etter, nå når limet har dekket den opprinnelige vannrette streken.
02
Veggen bygges opp på nederste rekke
2
Trinn
Selv om limet holder flisene fast på veggen, kan det ikke hindre at de sklir litt før det har tørket. Men med den nederste rekken fliser på plass, har du en vannrett kant som de øvrige flisene kan støttes på - adskilt i hver rekke av en 4 mm fugesnor. Som når du bruker fliskryss, vil snoren bære flisene over - men med snoren kan du justere flisen litt. I tillegg er snoren enkel å f erne når limet kan bære flisene uten hjelp.
Er limet for tørt, får ikke flisene feste. Er det for vått, sklir flisene.
Fugesnoren støtter flisene i de neste rekkene perfekt. Den fås i mange tykkelser. Her har vi valgt 4 mm fuger til de små og elegante flisene. Snoren er enkel og rask å bruke - og enda enklere å fjerne.
03
Fugene krever tid og grundighet
3
Trinn
Trekk på fugemørtel med et gummibrett når limet har herdet. Massen arbeides godt ned i fugen. De skrå kantene krever at du er grundig og tålmodig. Bruk et mykt gummibrett - og rør opp små porsjoner mørtel.
Overskytende mørtel fjernes med en fuktig svamp når fugen har blitt fast. Et fugesett med rullespann er til god hjelp. Det har to ruller, som vannet presses ut av den oppdelte svampen på.
Materialer
- Metrofliser 7,5 x 15 cm
- Flislim (her fra LIP)
- Hvit fugemasse (her fra Mapei)
Spesialverktøy
- Fugesnor (4 mm)
- Fugesett med rullespann og oppskåret skumbrett
- Mykt gummibrett
- Fliskutter
Tidsforbruk
3-4 dager med tørketider.
Pris
Fra ca 500 kr per m² inkl. lim/fuge.
Vanskelighetsgrad
Flisene er ikke vanskelige å sette opp, men et flott resultat krever at du er nøye og tålmodig.
Video
Tips & Triks
Historisk flis med nye toner
I de over 100 år gamle stasjonene i undergrunnen i Paris, ser du først og fremst den helt originale lyse metroflisen, som er dobbelt så bred som den er høy – men det er også fargede fliser, kvadratiske fliser og fin mosaikk.
Denne tradisjonen har flisprodusentene tatt til seg de senere årene, da flisene for alvor har kommet opp på veggene i moderne kjøkken og bad. I dag finner du de karakteristiske, skrått avfasede kantene på fliser i mange forskjellige farger og formater.
Den svarte utgaven av metroflisen gir et helt annerledes spill med lyset enn den hvite. Fargede fliser kan også legges inn som mønster i en annen farge.
Designere og interirørarkitekter har tatt de klassiske metroflisene til seg, og de opptrer både i en enkel, hvit grunnutgave og i helt nye fargeskalaer.