Få glatte vegger med glassfilt

Glassfilt gir flotte, glatte og sterke vegger og tak. På store, rette flater er det forholdsvis enkelt å sette opp. Men på utvendige og i innvendige hjørner, bak rør og rundt hindringer kan det fort krangle. Her går vi gjennom alle 5 scenarier, slik at du unngår folder, sprekker, sammenklistret filt, synlige skjøter og irriterende luftlommer.

GLASSFILT PÅ STORE FLATER

1. Sett en blyantstrek for hver lengde, og rull på lim i et jevnt lag helt til streken. Sørg for at det er lim på hele flaten. Legg kun på lim til én lengde om gangen, slik at limet ikke rekker å tørke.

2. Sett opp en filtlengde, glatt den ut og trykk den fast i limet med en sparkel. Bruk en gummisparkel, eller utstyr en vanlig sparkel med kraftig teip, slik at de skarpe kantene ikke ødelegger glassfilten.

3. Smør på lim til neste lengde – litt innover den første og litt over den neste streken. Lengden limes opp med en overlapp på cirka 5 cm, og glassfilten trykkes godt fast med sparkelen.

4. Skjær gjennom overlappingen, det vil si begge lagene med glassfilt, med en hobbykniv med et helt skarpt og nytt blad. Det er viktig at snittet er gjennomgående, og at kniven ikke løftes underveis.

5. Den øverste biten løftes forsiktig, og den underliggende, avkuttede strimmelen trekkes av i en nedadgående bevegelse. Når de to kantene trykkes på plass, blir skjøten helt perfekt.

GLASSFILT PÅ UTVENDIG HJØRNE

1. Trekk ikke glassfilten rundt hjørnet.
Det er den mest vanlige feilen. Filten skal kun føres frem til hjørnet, og deretter skal den skjæres (eller slipes) til.

2. Gjør det samme på begge veggflater:
La glassfilten stikke litt ut over hjørnet, lim den fast, glatt etter, og stryk fra inne på veggen og over hjørnet med en slipekloss eller en slipesvamp. Deretter skjærer du filten på hjørnet og får et flott resultat.

GLASSFILT I INNVENDIG HJØRNE

1. Legg godt med lim i hjørnet, men kun på en vegg om gangen. La glassfilten på denne veggen gå til hjørnet, og videre 3-5 cm til.

2. Rett opp filtlengden, og glatt den ut. Det er viktig at det kun er lim på den ene veggflaten.

3. Press glassfilten tett inn i hjørnet. En gummisparkel er fin til oppgaven. Filten skal sitte helt tett mot veggen.

4. Kutt glassfilten helt inne i hjørnet. Bruk et skarpt knivblad, og la en finger presse filten på plass foran kniven.

5. Sitter ikke lengdene i hjørnet 100 prosent tett, kan du trekke en tynn stripe akrylfugemasse fra gulv til tak når limet er helt tørt. Overskytende fugemasse trekkes av med en fugebrikke.

TIPS: Skarpe hjørner

En gummisparkel er til stor hjelp når du skal helt ut i alle hjørner – uten å risikere å stikke hull i glassfilten. Sparkelen kan også brukes – i stedet for en tapetbørste – til å glatte filten og til å trekke ut limbuler.

GLASSFILT BAK RØR

1. Legg godt med lim på veggen. Heller et litt for tykt lag enn litt for tynt.

2. Legg glassfilten over rørene, og skjær gjennom den. Her skjærer vi mellom to rør. Hadde det kun vært ett, skulle filten vært skåret gjennom midt på røret.

3. Skjær til glassfilten nederst, der rørene kommer ut av veggen. Skjær helt tett inn til røret/mansjetten.

4. Skjær et snitt ved rørholderne. Igjen gjelder det å være nøyaktig, samt å bryte av knivbladene ofte.

5. Press glassfilten på plass bak rørene. Glatt pent ut.

GLASSFILT RUNDT HINDRINGER

1. Skjær glassfilten tett inntil røret (eller annen hindring). Vær nøyaktig.

2. Skjær vekk glassfilten, igjen helt tett inntil røret, og med et skarpt knivblad i hobbykniven.

3. Press glassfilten på plass, og tørk limet av rørene før det tørker.

SMART LØSNING TIL BULER OG SPREKKER

Glassfilt avslører selv de minste ujevnheter på veggen under. Heldigvis er det enkelt å rette opp. Lag et kryss over ujevnheten med en hobbykniv, og løsne filten forsiktig.

Når ujevnheten er fjernet, limes glassfilten fast igjen – med lim både under og oppå. Husk å trykke skjøten godt til med en gummisparkel. Når limet er tørt, slipes området med synlige skjøter, før det dekkes med maling.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tapet og filt