Fjern et gammelt tapet

Med riktig verktøy og riktige metoder er det enkelt å fjerne det gamle tapetet. Også når veggene er klistret til med flere lag tapet. Her viser vi hvordan du får av alt tapetet – og gjør veggen klar for ny maling eller tapet.

1. Fjern lister i taket - og gjenbruk dem

Hvis tapetet går oppunder en skyggelist mot taket, er det enklest å fjerne listen. Det gir også det peneste resultatet. Lirk listen løs med et brekkjern.

Spikere eller dykkert dras ut av listene, sånn at disse kan brukes om igjen. Ikke slå ut dykkert “baklengs”. Det sprekker opp listene. Når listene monteres senere, skal du bruke dykkert som er litt tykkere.

2. Lag hull eller riper i tapetet

Piggrullen er effektiv til fjerning av tykke lag. De spisse piggene trykkes lett gjennom fjere lag, slik at fukt kan trenge inn bak det bakerste laget. Piggrullen følger ofte med når du leier en tapetfjerner.

Tapetrisseren er fin når du bare skal fjerne ett enkelt lag tapet. Den beveges rundt i sirkler og lager en masse små hull.

TIPS: Har du ikke en tapetrisser, kan du ripe tapetet med en hobbykniv.

3. Fukt løsner det gamle tapetet

Ofte kan du klare deg med vann og en sparkel. Men skal du fjerne flere lag tapet, eller tapet i flere rom, kan det lønne seg å leie en tapet fjerner.

Bland opp tapetoppløser med vann i det blandingsforholdet som står på emballasjen. Med en murkost pensles oppløser på tapetet.

TIPS: Bruk lunkent eller varmt vann. Da slipper limet raskere.

Med en tapetfjerner går det lynraskt. Den trykker glohet vanndamp inn gjennom hullene i tapetet. Fjerneren koster gjerne 150-200 kroner i leie en dag.

Skrap av tapetet med en bred sparkel. Slip kanten på sparkelen skarp. Da blir den utmerket til å skrape tapet med. Du kan eventuelt holde tapetfjerneren i den andre hånden, mens du skraper av.

Med en tapetstripper går det ekstra raskt, fordi du kan legge i krefter med to hender. Så snart bladet blir sløvt, kan du skifte det.

4. Tett hull i veggen

Hull i veggen tetter du best med sand sparkelmasse. Støvsug hullet først. Ha i rikelig med sparkel masse. Med en bred sparkel, som kan nå over hele hullet, drar du av overskytende sparkelmasse.

TIPS: Dype hull fylles med gipspuss eller reparasjonsmørtel. Bruk et jevnt, høvlet bord som sparkel.

Bredeste sted på hullet

5. Slipekloss

Når reparasjonene er tørre, kan du slipe veggen med korn 60-100.

TIPS: Bruk en stor slipekloss eller slipepute, og før den rundt i sirkulerende bevegelser. Da er det enkelt å få veggen jevn og glatt.

6. Bruk grunning

Alle reparasjonssteder skal behandles med forankrings-grunner. Ellers vil veggen være sterkt sugende, og fukten i maling eller lim forsvinner altfor raskt når du arbeider videre.

    Akkurat nå leser andre ...