Pussing av vegg

Grove og ujevne vegger, murstein, glassfiberstrie, veggstrie, strukturpuss og fliser. Uansett hvilket underlag som er utgangspunktet ditt, kan du få veggene helt glatte. Her får du råd og veiledning til hvordan.

  Populære artikler
  Alle artikler om pussing av vegg

  Pussing av vegger innendørs

  Uansett om du har en rå vegg, fliser eller glassfiberstrie som du vil ha bort til fordel for en helt glatt flate – så kan det å pusse veggen være det du skal gjøre.

  En rå mur eller en ujevn vegg kan rettes opp med puss. Her kan du bruke puss til innendørs bruk. Det kan være en sementbasert puss eller en gipspuss. Gipspussen er veldig enkel å arbeide med og modellere, så hvis du skal pusse vegg rundt hjørner eller i innhakk, kan det være en fordel å bruke gipspuss.

  Pussing av ujevn vegg

  Om veggen er veldig ujevn, kan du med fordel sette opp lirer. Det kan være lister på for eksempel en centimeters tykkelse, som du kan skru inn i veggen. Med et langt vater eller en rettholt som du holder på tvers av listene, kan du sikre deg at de sitter som de skal.

  Lirene sikrer deretter at pussen havner i et jevnt lag når du trekker av på langs med lrene som underlag.

  Tynnpussing av vegg

  Hvis du bare skal gjøre en rimelig jevn vegg helt glatt, trenger du bare å pusse eller sparkle den med en egnet mørtel til pussing av vegg. Du kan kjøpe en sementbasert mørtel, men det det er enklere å bruke sandsparkel eller gipspuss som bare trekkes på veggen i et ganske tynt lag med en god, bred sparkel.

  Vil du glatte ut mønstrete glassfiberstrie, er det også den typen puss du må bruke for å skape en glatt overflate. Om fiberstrien sitter ordentlig fast på veggen, er det nærmest umulig å få av. Til gjengjeld kan du enkelt sparkle over det – uten å måtte frykte at det skal falle ned.

  Pussing av vegg i våtrom

  Det er i prinsippet ikke noe forskjell på om du pusser vegger i et våtrom eller i et annet rom. Metoden er den samme. Det eneste du må forsikre deg om, er at den pussen du velger til pussing av vegg i våtrom, faktisk kan brukes i våtrom. Det skal stå på emballasjen.

  Pussing av vegg i kjeller

  I kjelleren må du være noe mer påpasselig med hva du bruker på veggene. Det kan være fristende å tro at fukten utenfra blir bremset med for eksempel et bra lag med sementbasert puss. Men slik skal du IKKE tenke, hvis du skal pusse veggen i kjelleren. Vann vil alltid nå frem, og stopper du det – finner det en annen vei, eller det vil presse pussen ned av veggen din.

  Puss på kjellerveggen skal være diffusjonsåpen, slik at fukten kan trenge gjennom (ikke i strie strømmer, men som mikroskopiske dråper) og bli ventilert bort i kjelleren.