Intro
Veiledning
01
Fjern tapetet og klargjør veggen
8
Trinn
Det kan umiddelbart virke som en stor jobb å fjerne et tapet fra veggen, men med et par smarte knep, sparer du mange krefter underveis.
Begynn med å fjerne mest mulig med en tapetskrape. Den har skarpe, utskiftbare blad, og er perfekt til å fjerne all tapet som ikke sitter urokkelig fast.
Du får neppe fjernet alt med en gang. Derfor må du ty til knep nummer to: Tapetoppløser blandet med vann i en hagesprøyte. Har du gipsvegger, må du nøye deg med bare skrapen.
Skrell av sagflistapetet med et skarpt blad i tapetskrapen. Flere lag med tapet er ingen hindring. Finn en “flat” vinkel mot veggen, slik at tapetskrapen ikke skjærer seg inn i den.
Skjær gjennom tapetet langs fot lister, dørlister m.v., før du skraper av tapetet. Ellers ender du opp med noen irriterende tapetrester, som det tar lang tid å fjerne.
Når all tapet er skrellet av, skal du IKKE fjerne det fra gulvet. Fei tapetstrimlene inn mot veggen. Da er de klare til å ta mot de våte tapetrestene i den neste prosessen, og du slipper å dekke til.
Bland vann og tapetoppløser i en hagesprøyte. Pump opp trykk i beholderen, og sprøyt oppløsningen på én vegg om gangen. Hold sprøyten cirka 20 cm fra veggen.
Tapetrestene kan enkelt skrapes av etter et kvarter til en halv time, når oppløsningen har trengt inn i tapetrestene. De er nå helt bløte og løsner lett. Gjenta om nødvendig hele prosessen.
Rull ut gulvpapp. De våte tapetrestene som landet på de tørre tapetrestene fra første skraping, er feid sammen og kastet. Nå kan vi utbedre skader på veggene.
Lapp hull i veggen. Når du skraper av tapetet med tapet skrapen, er det vanskelig å unngå skader i veggen. Sparkelmassen vi bruker blandes med vann. Den presses godt inn i hullet, og glattes etter med en sparkel.
02
Slik gjør du veggen glatt
5
Trinn
Nå kan vi kle veggen med filt. Det gir en helt glatt flate, som ligner en pusset vegg. Filten forsterker i tillegg veggen, og beskytter mot sprekkdannelse.
Du trekker først sandsparkelmassen på veggen, lar den tørke og sliper den deretter helt glatt med slipepapir.
Så er det tid for filt, men først skal du stryke forankringsgrunner på den pussede veggen. Ellers suger den fukten ut av vegglimet, og det blir buler der filten ikke kleber ordentlig til veggen. I verste tilfelle faller den ned.
Trekk sandsparkelmassen på veggene med en bred stålsparkel. Når det skal glass-filt utenpå, skal du kun trekke på et ganske tynt lag. Glassfilten bidrar til at styrken bevares, selv om laget er tynt.
Når sandsparkelmassen er tørr, skal den slipes glatt. Bruker du en slipesåle på skaft, kan du enkelt bruke store bevegelser, slik at jobben går raskere.
Pensle veggen med forankringsgrunner, også kalt heftgrunning. Den sikrer at vegglimet får godt feste, og gir deg lenger tid til å montere glassfilten i limet.
Rull vegglim på veggen med en langluvet malerull. Det er viktig at du ikke sparer på limet, for da er det fare for at filten løsner. Smør på lim til en filtlengde om gangen.
Materialer
- Tapetoppløser Sparkelmasse (her Ardex f5)
- Sandsparkelmasse
- Forankringsgrunner
- Tapetlim
- Forbehandlet glassfilt
- Akrylfugemasse
- Maling
Spesialverktøy
- Tapetskrape
- Hagesprøyte
Tidsforbruk
3-4 dager (pluss tørketider) for et mindre rom.
Pris
Cirka 2000 kroner for et lite rom.
Vanskelighetsgrad
Det er ganske enkelt å fjerne tapetet. Husk å få med deg alt, ellers får du problemer med filten etterpå.
Video
Tips & Triks
3 knep gjør jobben litt enklere
Hvis du skal klare mange kvadratmeter vegg, kan du gjøre jobben litt billigere, enklere og smartere.