Fjern sagflistapetet og få rette vegger

Det kan være en utfordring å få det gamle sagflistapetet av veggene. Det sitter ofte godt fast, men vi skal hjelpe deg med å få det av. Hemmeligheten ligger i å angripe det med mer enn ett våpen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.000 kroner

Intro

Fjern sagflistapetet med skrape

En tapetskrape er det viktigste våpenet i kampen mot utfordrende sagflistapet. Start med å skrape hull i tapetet flere steder, og sørg for å få det skarpe jernet godt inn under papiret. Hvis du sliter med å få hull, er det flere våpen du kan ty til. Et eksempel er “piggrullen”, som flår opp sagflistapetet med piggene sine, slik at du kan komme til med tapetskrapen.

Fjern sagflistapetet med oppløser

Om tapetet sitter godt fast, er en tapetoppløser det neste skrittet. Lag en oppløsning etter produsentens anvisning, og hell blandingen i en hagesprøyte. Deretter er det bare å vanne taptetet godt og la oppløsningen synke inn. Etter dette vil det bli enklere å fjerne sagflistapetet med tapetskraperen. Hvis sagflistapetet sitter fast på gipsplater må du IKKE bruke denne metoden, da den vil oppløse papiret utenpå gipsplatene. Her må du nøye deg med tapetskrapen og hardt arbeid.

Rette vegger erstatter tapetet

Når sagflistapetet er fjernet vil det ofte være småhull, som må sparkles. Det gjør du med det samme – selv om det også er små rester av tapetlim på veggen. For når hullene er sparklet og sparkelmassen tørr, kan du slipe hele veggen så både lim og overflødig sparkelmasse blir slipt bort. Til slutt skal du bruke vevlim og glassfilt om du vil armere veggen din og skape en flott og rett overflate som ikke krakelerer.

Rette vegger på andre måter

Du kan også få rette vegger uten glassfilt. Fullsparkling med for eksempel multipuss er en enkel metode som etterlater en litt mer rustikk pusset vegg enn det glassfilten gjør. Rullesparkel er også en mulighet. Her ruller du sparkelmasse på veggen, og retter ut etterpå.

LES OGSÅ: Multipuss glatter ut alt

I denne guiden hjelper vi deg fra en gammel sagflistapet, til en rett og flott vegg.

Veiledning

01
Fjern tapetet og klargjør veggen 8 Trinn

Det kan umiddelbart virke som en stor jobb å fjerne et tapet fra veggen, men med et par smarte knep, sparer du mange krefter underveis.

Begynn med å fjerne mest mulig med en tapetskrape. Den har skarpe, utskiftbare blad, og er perfekt til å fjerne all tapet som ikke sitter urokkelig fast.

Du får neppe fjernet alt med en gang. Derfor må du ty til knep nummer to: Tapetoppløser blandet med vann i en hagesprøyte. Har du gipsvegger, må du nøye deg med bare skrapen.

Skrell av sagflistapetet med et skarpt blad i tapetskrapen. Flere lag med tapet er ingen hindring. Finn en “flat” vinkel mot veggen, slik at tapetskrapen ikke skjærer seg inn i den.

Skjær gjennom tapetet langs fot lister, dørlister m.v., før du skraper av tapetet. Ellers ender du opp med noen irriterende tapetrester, som det tar lang tid å fjerne.

Når all tapet er skrellet av, skal du IKKE fjerne det fra gulvet. Fei tapetstrimlene inn mot veggen. Da er de klare til å ta mot de våte tapetrestene i den neste prosessen, og du slipper å dekke til.

Bland vann og tapetoppløser i en hagesprøyte. Pump opp trykk i beholderen, og sprøyt oppløsningen på én vegg om gangen. Hold sprøyten cirka 20 cm fra veggen.

Tapetrestene kan enkelt skrapes av etter et kvarter til en halv time, når oppløsningen har trengt inn i tapetrestene. De er nå helt bløte og løsner lett. Gjenta om nødvendig hele prosessen.

Rull ut gulvpapp. De våte tapetrestene som landet på de tørre tapetrestene fra første skraping, er feid sammen og kastet. Nå kan vi utbedre skader på veggene.

Lapp hull i veggen. Når du skraper av tapetet med tapet skrapen, er det vanskelig å unngå skader i veggen. Sparkelmassen vi bruker blandes med vann. Den presses godt inn i hullet, og glattes etter med en sparkel.

Slip vekk alle rester av sagflistapetet. Sitter det noen rester igjen, er det risiko for at de vil sette seg på sparkelen og trekke striper i sparkelmassen.

02
Slik gjør du veggen glatt 5 Trinn

Nå kan vi kle veggen med filt. Det gir en helt glatt flate, som ligner en pusset vegg. Filten forsterker i tillegg veggen, og beskytter mot sprekkdannelse.

Du trekker først sandsparkelmassen på veggen, lar den tørke og sliper den deretter helt glatt med slipepapir.

Så er det tid for filt, men først skal du stryke forankringsgrunner på den pussede veggen. Ellers suger den fukten ut av vegglimet, og det blir buler der filten ikke kleber ordentlig til veggen. I verste tilfelle faller den ned.

Trekk sandsparkelmassen på veggene med en bred stålsparkel. Når det skal glass-filt utenpå, skal du kun trekke på et ganske tynt lag. Glassfilten bidrar til at styrken bevares, selv om laget er tynt.

Når sandsparkelmassen er tørr, skal den slipes glatt. Bruker du en slipesåle på skaft, kan du enkelt bruke store bevegelser, slik at jobben går raskere.

Pensle veggen med forankringsgrunner, også kalt heftgrunning. Den sikrer at vegglimet får godt feste, og gir deg lenger tid til å montere glassfilten i limet.

Rull vegglim på veggen med en langluvet malerull. Det er viktig at du ikke sparer på limet, for da er det fare for at filten løsner. Smør på lim til en filtlengde om gangen.

Nå kan du sette opp filt. Legg rullen på gulvet. Trekk opp en lengde så den går cirka 5 cm inn på taket. La lengden overlappe forrige lengde med 5 cm. Trykk filten mot veggen. Glatt etter med en sparkel.

Materialer

  • Tapetoppløser Sparkelmasse (her Ardex f5)
  • Sandsparkelmasse
  • Forankringsgrunner
  • Tapetlim
  • Forbehandlet glassfilt
  • Akrylfugemasse
  • Maling

Spesialverktøy

  • Tapetskrape
  • Hagesprøyte

Tidsforbruk

3-4 dager (pluss tørketider) for et mindre rom.

Pris

Cirka 2000 kroner for et lite rom.

Vanskelighetsgrad

Det er ganske enkelt å fjerne tapetet. Husk å få med deg alt, ellers får du problemer med filten etterpå.

Video

TEKNIKK: Helsparkling

Oppgaven krever flere sparkler og en porsjon tålmodighet

VERKTØY: Slik bruker du giraffsliperen

I denne videoen lærer du hvordan du betjener den store, effektive slipemaskinen til vegger og tak. Maskinens lange hals gjør at du har stor rekkevidde og derfor kan klare alt arbeidet mens du står på gulvet. Det sparer mye tid og krefter når du skal slipe sparklede vegger og tak.

TEKNIKK: Oppsetting av veggfilt

Med en smart teknikk blir skjøtene usynlige

TEKNIKK: Veggfilt - innvendige hjørner

Med en tynn stripe akrylfugemasse, blir sammenføyningen usynlig

TEKNIKK: Veggfilt - utvendige hjørner

Sammenføyningen slipes, slik at hjørnet blir helt skarpt

Tips & Triks

3 knep gjør jobben litt enklere

Hvis du skal klare mange kvadratmeter vegg, kan du gjøre jobben litt billigere, enklere og smartere.

Bladene til tapetskrapen er ganske dyre. Bruk i stedet bladene til en hobbykniv. De passer i lengden og koster en brøkdel. I tillegg er de både bedre og skarpere.

Skal du slipe flere rom, kan det lønne seg å leie en giraffsliper. Den er veldig effektiv, og kan kobles til en støvsuger. Husk å bevege den hele tiden mens den er i gang og presses mot veggen.

Skal du bruke en smal lengde glassfilt, ruller du sammen lengden og “knekker” rullen. Da kan du enkelt kutte den med hobbykniven. Det forutsetter dog at du bruker forbehandlet filt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Pussing av vegg