Intro
Veiledning
01
Stavene limes sammen til en plate
4
Trinn
Du kan skjære ut brettet ditt av en rest av en limtreplate, og hoppe over denne delen av jobben, men her har vi gjort litt ekstra ut av det, og lager selv en plate av staver med forskjellige farger.
Til å holde stavene på plass mens de limes sammen, lager vi en helt enkel form av en rest kryssfiner og to lister som er litt høyere enn stavene.
De to listene skrus på platen med en avstand som er omkring to centimeter større enn bredden på skjærebrettet.
Stavene til brettet skjæres ut og legges i formen med lim på skjøteflatene. Ved å legge et bakepapir eller lignende i formen, unngår du å lime fast stavene til den. Bruk et trelim til utendørs bruk.
En bom skrus på sidelistene til formen. Den vil holde stavene på plass når de trykkes sammen, og den forsterker formen. Husk også å legge bakepapir mellom her.
Press stavene sammen med kiler. Skjær ut to sett kiler, og sett dem parvis inn mellom stavene og formens ene sidelist. Slå kilene inn i begge sider, til limet pipler jevnt ut mellom samtlige staver. La limet tørke.
02
Overfresen former brettet
5
Trinn
For å forvandle limtreplaten til et skjærebrett på 32 x 45 cm, får vi bruk for to fresemaler: Én til kantene til brettet, den andre til saftsporet.
Kanten skjæres til med et 10 mm notfresestål. Fordi vi bruker en 30 mm kopiring (avstanden fra ytterkanten til stålet blir dermed 10 mm), skal den første malen ligge 10 mm innenfor kanten vi vil skjære. Malen til brettet på 32 x 45 cm blir derfor 30 x 43 cm. Hjørnene har en radius på 4,5 cm.
Saftsporets mal er 23 x 36 cm; her rundes hjørnene med en radius på 2 cm.
Brettet renskjæres i endene. I første omgang kapper vi alle stavene med en dykksag med føringsskinne - litt lengre enn ferdig lengde, ettersom kanten skal rettes opp etter malen etterpå.
Sidene rettes opp med notstålet. Fresemalen til kanten spennes på platen med tvinger. Kopiringen følger malen, og retter opp alle ujevnheter i kantene. Fres i flere omganger, med stadig større dybde.
Saftsporet freses med et 19 mm hul-kilfresestål. Plasser fresemalen til sporet nøyaktig sentrert, og spenn den forsvarlig fast. Fres saftsporet i flere omganger med økt fresedybde, til sporet er 9 mm dypt.
Samtlige kanter avrundes med et rundingsstål med kulelagerstyring. Vi bruger et stål med rundingsradius på 5 mm.
Materialer
- 4 staver 2,5 x 3 x 47 cm av ask og 5 stk 5 x 3 x 47 cm av nyatoh, alle skåret ut av gamle limtreplater
- Trelim (PVAc-lim til utebruk)
- En egnet treolje
Tidsforbruk
Noen timer, pluss tørketid.
Pris
Her bruker vi bare restematerialer.
Vanskelighetsgrad
Enkelt og rett frem - bare du kjenner overfresen og har kontroll på bruken av fresemaler.