Skjærebrett i to tresorter

Overfresen er som skapt til å forvandle en platerest til et skjærebrett. Og når du har skåret ut en fresemal til kanten og saftsporet, lager du raskt en serie like skjærebrett i ditt eget design. Her gir vi brettet en egen personlighet, med staver skåret ut av treemner i forskjellige farger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
25 kroner

Intro

Her har vi blandet lyst og mørkt tre, frest runde hjørner, frest et spor til saft og frest ut til grep. Brettet er 32 x 45 cm, og er snaut 3 cm tykt – men designet er helt opp til deg, når du først har lært deg teknikken.

LES OGSÅ: Dreiebenk – trenerdens beste leketøy

Veiledning

01
Stavene limes sammen til en plate 4 Trinn

Du kan skjære ut brettet ditt av en rest av en limtreplate, og hoppe over denne delen av jobben, men her har vi gjort litt ekstra ut av det, og lager selv en plate av staver med forskjellige farger.

Til å holde stavene på plass mens de limes sammen, lager vi en helt enkel form av en rest kryssfiner og to lister som er litt høyere enn stavene.

De to listene skrus på platen med en avstand som er omkring to centimeter større enn bredden på skjærebrettet.

1

Stavene til brettet skjæres ut og legges i formen med lim på skjøteflatene. Ved å legge et bakepapir eller lignende i formen, unngår du å lime fast stavene til den. Bruk et trelim til utendørs bruk.

2

En bom skrus på sidelistene til formen. Den vil holde stavene på plass når de trykkes sammen, og den forsterker formen. Husk også å legge bakepapir mellom her.

3

Press stavene sammen med kiler. Skjær ut to sett kiler, og sett dem parvis inn mellom stavene og formens ene sidelist. Slå kilene inn i begge sider, til limet pipler jevnt ut mellom samtlige staver. La limet tørke.

4

Rett opp med høvelen og eksentersliperen når limet har hatt en times tid på å tørke. Først fører du høvelen systematisk over platen med minste spontykkelse. Når stavene er i plan, glatter du med sliperen.

02
Overfresen former brettet 5 Trinn

For å forvandle limtreplaten til et skjærebrett på 32 x 45 cm, får vi bruk for to fresemaler: Én til kantene til brettet, den andre til saftsporet.

Kanten skjæres til med et 10 mm notfresestål. Fordi vi bruker en 30 mm kopiring (avstanden fra ytterkanten til stålet blir dermed 10 mm), skal den første malen ligge 10 mm innenfor kanten vi vil skjære. Malen til brettet på 32 x 45 cm blir derfor 30 x 43 cm. Hjørnene har en radius på 4,5 cm.

Saftsporets mal er 23 x 36 cm; her rundes hjørnene med en radius på 2 cm.

1

Brettet renskjæres i endene. I første omgang kapper vi alle stavene med en dykksag med føringsskinne - litt lengre enn ferdig lengde, ettersom kanten skal rettes opp etter malen etterpå.

2

Sidene rettes opp med notstålet. Fresemalen til kanten spennes på platen med tvinger. Kopiringen følger malen, og retter opp alle ujevnheter i kantene. Fres i flere omganger, med stadig større dybde.

3

Saftsporet freses med et 19 mm hul-kilfresestål. Plasser fresemalen til sporet nøyaktig sentrert, og spenn den forsvarlig fast. Fres saftsporet i flere omganger med økt fresedybde, til sporet er 9 mm dypt.

4

Samtlige kanter avrundes med et rundingsstål med kulelagerstyring. Vi bruger et stål med rundingsradius på 5 mm.

5

I hver ende freser du et grep med et hulkil-stål med kulelagerstyring. Grepene freses 20 mm dype. Det gir god plass til å få inn fingrene for å løfte brettet. Gå over med fint slipepapir, og mett treet med en egnet olje.

Materialer

  • 4 staver 2,5 x 3 x 47 cm av ask og 5 stk 5 x 3 x 47 cm av nyatoh, alle skåret ut av gamle limtreplater
  • Trelim (PVAc-lim til utebruk)
  • En egnet treolje

Tidsforbruk

Noen timer, pluss tørketid.

Pris

Her bruker vi bare restematerialer.

Vanskelighetsgrad

Enkelt og rett frem - bare du kjenner overfresen og har kontroll på bruken av fresemaler.

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

TIPS: Fordel limet med en pensel

Video

TIPS: Bruk bakepapir når du limer

Video

VERKTØY: Slik bruker du el-høvelen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker el-høvelen til å omdanne uhøvlede bord og annet grovt tre, til fine, glatte materialer. Høvelen kan stilles inn miliimeternøyaktig, slik at det blir enkelt å oppnå perfekt snekkerfinish.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tre