Derfor skal du velge vannbasert trebeskyttelse

Vann eller olje? Spørsmålet dukker ofte opp når husveggen, gjerdet eller annet utendørs treverk skal beskyttes. Men selv om den gamle onkelen din insisterer på oljemalingens fortreffeligheter, må vi slå fast at utviklingen har tatt ham igjen: Vannbasert trebeskyttelse er det beste valget i dag.

Vann eller olje? Spørsmålet dukker ofte opp når husveggen, gjerdet eller annet utendørs treverk skal beskyttes. Men selv om den gamle onkelen din insisterer på oljemalingens fortreffeligheter, må vi slå fast at utviklingen har tatt ham igjen: Vannbasert trebeskyttelse er det beste valget i dag.

Den oljebaserte malingen har i mange år egentlig vært på vei ut av markedet. Først og fremst fordi profesjonelle malere av arbeidsmiljøhensyn ikke bruker den. I takt med utfasingen har malingsprodusentene jobbet flittig i laboratoriene og forbedret og finpusset den vannbaserte malingen, slik at den i dag er bedre enn oljemalingen. Både når det handler om selve malerarbeidet, malingens evne til å flyte sammen og holde seg pen i årevis, og ikke minst når det handler om rengjøring. I de aller fleste tilfeller er valget derfor klart: det skal være vann.

I denne gjør det selv-veiledningen har vi listet opp 5 grunner til at du skal velge trebeskyttelse basert på vann fremfor olje. Du kan også lese om de få tilfellene der oljebasert trebeskyttelse er bedre.

God fornøyelse!

Holder lenger
Når oljemaling eldes, oppstår det mikroskopiske sprekker i overflaten. Malingen blir hard og begynner å skalle av, og det kommer fukt inn i sprekkene. Derfor har oljemalingen en begrenset levetid, typisk opptil åtte år under optimale forhold.

Den vannbaserte malingen bevarer derimot elastisiteten. Hvis du maler med vannbasert trebeskyttelse på rent, tørt, grunnet treverk under riktige fukt- og temperaturforhold, kan malingen holde i opptil 16 år under optimale forhold. Moderne vannbaserte malinger er i tillegg mer UV-bestandige enn oljemalingene. Derfor vil ikke fargen falme i samme tempo.

De henholdsvis 8 og 16 årenes holdbarhet vil du kunne oppnå på treverk som både er malt riktig og som ikke utsettes for direkte sollys eller store mengder vann daglig. En østvendt husvegg vil for eksempel holde seg pen lenger enn den varme, solbelyste sydvendte veggen. Det gjelder selvsagt uavhengig av hvilken type maling du bruker.

Tørker raskere
Generelt tørker vannbaserte produkter raskere enn de oljebaserte, og dermed kan du male det andre (og om nødvendig det tredje) strøket raskere.

Hvis du vil male med oljebasert trebeskyttelse oppå allerede malt treverk, skal du være sikker på at den gamle malingen også var oljebasert. Ellers krakelerer malingen. Når du maler med vannbasert maling, kan du glemme den bekymringen. Den vannbaserte malingen hefter på alle avrensede flater, også de oljemalte.

Dekker bedre
Når du vil skifte farge fra mørkt til lyst treverk, er den vannbaserte malingen den mest effektive. Et godt, dekkende lag vil skjule den mørke fargen raskere enn den oljebaserte malingen klarer. Ved fargeskift fra mørk til lys, er det likevel smart å grunne med en lys grunnings-maling for å spare på den dyre toppmalingen.

Verktøy vaskes med vann
Pensler, ruller, klær og belegningsstein er mye enklere å rengjøre når du har brukt en vannbasert maling. Det krever ofte mye vann og tålmodighet å vaske pensler og ruller rene, men hvis du bruker en oljebasert maling, må du vaske med white spirit. Det er et løsemiddel som du ikke vil få i øynene eller i svelget, og det skal bare være i kortvarig kontakt med huden - som tørkes ut av white spirit.

Er bedre for miljøet
Når du ikke skal bruke white spirit til rengjøringen, sparer du miljøet for løsemidler (som skal oppbevares og leveres på en gjenvinningsstasjon som farlig avfall). Gammel, overskytende maling er også mindre miljøbelastende å destruere når den ikke er oljebasert. Noen malinger kan skryte av et svanemerke eller en EUblomst, fordi de lever opp til en rekke strenge miljøkrav. Men i all trebeskyttelse er det sopp- og algedrepende midler. De kan skape allergiske reaksjoner, særlig for de som er spesielt følsomme. Husk derfor å bruke hansker når du maler.

Her kan du velge olje fremfor vann

Vann er best i de aller fleste situasjoner, men i noen få tilfeller er olje bedre.

På vannrette flater uten trafikk, for eksempel på hagemøbler, kan du velge oljebasert trebeskyttelse.

På vannrette flater med trafikk (terrasser og trapper) er en transparent, oljebasert trebeskyttelse mest holdbar. Her bør du aldri bruke dekkende trebeskyttelse.

På slitt og skadet treverk kan en oljebasert trebeskyttelse forlenge levetiden, til du har overskudd til å skifte ut det skadede treverket.

Skulle du få behov for å male i vær som egentlig er litt for fuktig, kan en oljebasert trebeskyttelse tåle det bedre. Treet skal likevel være tørt (fuktighet under 15 %).

    Akkurat nå leser andre ...