Trebeskyttelse

Trebeskyttelse forlenger livet på treverket. Her kan du finne hjelp og veiledning til hvordan og når du skal gi treverket trebeskyttelse.

  Trebeskyttelse

  Trebeskyttelse er viktig når du skal sikre treverket ditt med en så lang levetid som mulig. For at trebeskyttelsen skal virke best, må du male på riktig tidspunkt, så jobben ikke er bortkastet. Selv om sola skinner og været er tørt, betyr det ikke nødvendigvis at treet er tørt. Og tørt tre er en forutsetning for at trebeskyttelsen trenger inn i treet og virker.

  Gi utendørs trebeskyttelse på det riktige tidspunktet

  Det beste tidspunktet å beskytte treverk utendørs, er oftest på sensommeren hvor alt har tørket grundig etter en lang sommerperiode. Men som hovedregel kan du gi trebeskyttelse utendørs fra mai til september – men bare når treets fuktinnhold er på maks 15 prosent. En overskyet, tørr sommerdag med en moderat luftfuktighet (ca. 60 prosent) og en temperatur mellom 10 og 25 grader er helt perfekt. Unngå direkte sol, da det får trebeskyttelsen til å tørke for fort.

  Du kan lese mer om når du skal bruke trebeskyttelse i denne artikkelen: maling av trykkimpregnert tre

  Trebeskyttelse finnes i mange farger og typer

  Når du skal velge en ny trebeskyttelse, handler det mest om hvilket utseende eller hvilken farge du ønsker til treverket ditt. De klare eller gjennomsiktige oljene gir deg en mer naturlig look, hvor du kan se en anelse av strukturen i treverket, mens de heldekkende og halvdekkende trebeskyttelsene fungerer mer som en tradisjonell maling. Jo mer dekkende en trebeskyttelse er, jo bedre beskytter den og desto lenger holder den. Så når du velger, skal du også ta stilling til hvor ofte du har lyst til å male treet.

  Som hovedregel er det en god ide å fortsette å bruke det du tidligere har brukt.

  De fleste produkter finnes både i en vannbasert og i en oljebasert utgave. Hvis du skifter fra for eksempel olje- til vannbasert, og ikke får renset overflaten ordentlig, kan det gi for store spenninger i overflaten slik at trebeskyttelsen ikke hefter ordentlig. Her kan du lese mer om de seks forskjellige typene som du oftest får bruk for når du maler treverk utendørs.

  Heldekkende og halvdekkende trebeskyttelse

  En dekkende trebeskyttelse minner veldig mye om tradisjonell innemaling. Dekkende trebeskyttelse finnes både som utemaling og dekkbeis, og finnes i flere kvaliteter, både halv- og heldekkende, matt og blank. Felles for dem er at de inneholder soppdrepere. Typisk for trebeskyttelsen er at den har en fet konsistens - så du må jobbe litt hardere når du smører på heldekkende og halvdekkende trebeskyttelse, enn med en transparent beis eller olje.

  Det er opplagt å bruke heldekkende eller halvdekkende trebeskyttelse på husveggen, ettersom den har lengst holdbarhet. Men den kan fint også brukes til for eksempel både gjerder og carporter. Holdbarheten er ofte opptil 15 år.

  Transparent trebeskyttelse

  Den gjennomsiktige, også kalt transparente, trebeskyttelsen, oftest i form av beis, gir et naturlig utseende ettersom den fremhever treets struktur. Den inneholder soppdrepende midler, som beskytter treet så det holder lenger. Transparent beis dekker litt bedre enn pigmentert treolje, og har også en lenger holdbarhet. Den har en tynn konsistens, så den er enkel å jobbe med.

  Transparent trebeskyttelse er godt egnet til loddrette flater med ru bord, ettersom den er enklere å smøre på enn de dekkende trebeskyttelsene. Holdbarheten er typisk opptil 8 år.

  Treolje

  Treolje er en klar eller pigmentert olje, som brukes til sluttbehandling. Den inneholder soppdrepende midler,, som trenger inn i treet og beskytter det så det holder lenger. En pigmentert olje inneholder fargepigmenter og finnes i forskjellige nyanser, men det er fortsatt mulig å se trestrukturen. Hvis du ønsker at treet ditt skal ha et naturlig utseende, der du kan se trestrukturen, skal du velge treolje. Den har en tynn konsistens og er enkel å smøre på, og finnes i hurtigtørkede versjoner, slik at du for eksempel raskt kan gå på et nyoljet terrassegulv.

  Det er opplagt å bruke treolje til treterrasser, hagemøbler. Holdbarheten er typisk opptil 4 år.

  Billig trebeskyttelse

  Trebeskyttelse finnes i mange forskjellige prisklasser. Hvis du velger en billig trebeskyttelse, bør du forsikre deg om at den inneholder soppdrepere.

  Du kan faktisk også gjøre en del for at treverket ditt utendørs holder lenger ved å bygge på en bestemt måte - med såkalt konstruktiv trebeskyttelse. Hvis du bygger etter disse prinsippene, og samtidig vedlikeholder treverket ditt ved å jevnlig gi det trebeskyttelse, kan treverket ditt utendørs holde nesten evig.

  Se her hvordan du bygger deg til konstruktiv trebeskyttelse.