Grunningsoljen - oljen det er dumt å droppe

Grunningsoljen er tilnærmet usynlig etter at du har strøket den på veggen, men ikke la deg lure: Den har viktige egenskaper. Hvis du ønsker at treverket og den etterfølgende trebeskyttelsen skal holde så lenge som mulig, skal du ikke hoppe over grunningsoljen, for det lønner seg helt klart å begynne med den. Her kan du se hvordan den virker, samt hvor og når den skal brukes.

Derfor skal du bruke grunningsolje

 • SOPPDREPENDE MIDLER er en av de viktige ingrediensene i en grunningsolje. De dreper soppsporer, som ofte vil sitte utenpå trematerialer som for eksempel har vært lagret utendørs hos byggvarehuset. Sopp kan potensielt danne råte, derfor er det viktig å gjøre noe med soppsporene.

 • VEDHEFTEN TIL DEN ETTERFØLGENDE TREBESKYTTELSEN blir betydelig bedre hvis treet først har fått grunningsolje.

 • “METTET” TRE HOLDER LENGER og suger ikke til seg så mye av den trebeskyttelsen det behandles med etterpå. Grunningsolje trenger inn i treet og metter det, slik at det ikke så lett tørker ut. Oljen fyller også opp bittesmå sprekker, der vann og fukt ellers vil kunne trengt inn.

 • GRUNNINGSOLJE ER BILLIG sammenlignet med den etterfølgende trebeskyttelsen, så det er også en økonomisk fordel først å gi treet grunningsolje. Det sparer nemlig litt av den dyrere trebeskyttelsen, som ikke blir sugd like mye inn i treet fordi det allerede er “mettet”.

 • ET JEVNT RESULTAT er en av grunningsoljens virkninger. Materialene i en trekonstruksjon vil normalt suge til seg malingen eller beisen litt forskjellig. Når materialene
  har fått grunningsolje, vil de suge mer jevnt, slik at den etterfølgende trebeskyttelsen også dekker jevnt.

Her bør du bruke grunningsolje:

 • Gammelt, sugende treverk
  Hvis du har en gammel kledning med behov for å bli malt, skal du alltid fjerne løse malingsrester først. Det vil som regel bety at du noen steder blir slipt helt inn til bart tre. Disse flekkene skal ha grunningsolje, akkurat som ubehandlet tre. Men du skal altså bare stryke på grunningsolje flekkvis. Legger du grunningsolje på malte, ikke-sugende underlag, legger det seg som en film på veggen. Det skal du unngå.

 • Alt nytt og ubehandlet tre
  Hvis ubehandlet tre står uten grunningsolje og trebeskyttelse vil det raskt forvitre og råtne.

 • Dårlig impregnert tre
  Noe impregnering består “bare” av en grønntonet væske basert på vann tilsatt soppdrepende midler som ikke trenger dypt ind i treet, men primært finnes på overflaten. Dette beskytter ikke så mye og slites raskt av hvis materialene står lenge i varehuset. Grunningsolje trenger dypt inn i treet, og beskytter dermed materialene bedre enn den tidligere mangelfulle impregneringen.

 • Endetre
  Det er ekstra viktig å gi endetre grunningsolje, fordi det er ekstra sugende og betydelig mer utsatt og mottakelig for sopp og råte.

Her trenger du ikke bruke grunningsolje:

 • Tre som kan tåle å stå ubehandlet Det finnes tresorter som har et naturlig høyt innhold av olje og derfor kan tåle å stå ubehandlet uten at treet forvitrer og blir ødelagt av fukt. Det gjelder for eksempel mahogni og teak.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Trebeskyttelse