Mal utvendig på sensommeren

Har du ikke fått malt eller beiset huset i løpet av sommeren? Ta det med ro, du kan fortsatt rekke det. Og det lønner seg. Beskytter du kledningen nå, er den motstandsdyktig når den fuktige og kalde vinterperioden setter i gang.

Trebeskyttelsen er viktig, hvis du vil sikre en lang levetid på kledningen på huset. Derfor lønner det seg jevnlig å vedlikeholde overflaten på den, slik at kledningen hele tiden er tett og best mulig beskyttet.

Vi kjenner til det alle sammen: Vi fikk ikke gjort det på forsommeren. Plutselig ble det sommerferie, og da skulle vi reise bort, og vips – nå er det sensommer. Og siste frist. For det er en god idé å beskytte trengende kledning med sprekker i overflaten, før kulden setter inn og gjør de begynnende skadene enda verre.

Fordelen med å male på sensommeren, er at kledningen som regel er helt tørr etter en lang, varm periode. Derfor vil det typisk være helt greit å sette i gang etter bare et par dager med tørt vær. Slik er det ikke på våren eller forsommeren, som gjerne krever en lenger periode med godvær før huset kan males. Og en tørr kledning er en forutsetning for at malingen skal hefte skikkelig.

Vær oppmerksom på dugg

Du skal være klar over at du ikke har like mange timer om dagen å male på, når du gjør det på sensommeren. Natteduggen kommer tidligere, og bruker lenger tid på å forsvinne. Da kan du med fordel vente til litt utpå dagen før du begynner.

Til neste vår kan du da glede deg over at du allerede HAR malt, og treverket fremstår skarpt, flott og intakt – og best mulig beskyttet.

LES OGSÅ: Her kan du finne hjelp og veiledning til hvordan og når du skal gi treverket trebeskyttelse.

Slik gjør du

En ren og tørr flate uten ujevnheter og løse deler er en grunnleggende forutsetning for at du får et godt resultat. Derfor skal du sørge for at du får vasket kledningen skikkelig, før du setter i gang med malingen eller beisen.

1. Vask veggen godt med et egnet rengjøringsmiddel. Bruk eventuelt en børste til å skrubbe vekk skitt som sitter hardt. Skyll til slutt etter med rent vann.

2. Fjern all løs maling med for eksempel en sparkel, en stålbørste eller et skrapejern. Fjern også eventuelle spiker og skruer, og sparkle igjen ujevnheter og hull, slik at du får en jevn flate å male på.

3. Bruk en kloss med slipepapir for å slipe ned ujevnheter på veggen. Slipepapiret er også fint å bruke til å gi skarpe hjørner en liten avrunding, slik at malingen hefter bedre.

4. Dekk godt til både vinduer, dører og andre ting som ikke skal ha farge. Bruk en god teip, som tåler sollys. Dekk også vinduene med plast.

5. Nå kan du male. De fleste flater bør ha to strøk trebeskyttelse. Er kledningen veldig tørr, medtatt og sugende, er det smart å begynne med et strøk grunningsolje før du maler eller beiser.

Mål fukten i treet

Når du maler sent på sesongen, er det en god idé å bruke en fuktmåler før du setter i gang. Den måler fukten i treet ganske presist, slik at du kan være trygg på at treet er tørt nok før du maler. Som hovedregel skal ikke treverket ha et fuktinnhold over 15 prosent når du maler. Ellers risikerer du at malingen senere vil skalle av.

Vannet trenger inn i treet under avskallet maling

Selv ved den minste sprekk i trebeskyttelsen, kan fukten trenge inn og ned i kledningen. Når frosten kommer, får den fukten til å utvide seg, slik at trefibrene blir revet fra hverandre. Det får malingen til å løsne mer, og det blir større sprekker i både malingen og kledningen. For optimal beskyttelse av kledningen, er det derfor viktig at overflaten er intakt – uten sprekker eller avskallet maling.

Fukten sprer seg i treet under malingen, slik at den begynner å skalle av.

Fukten sprer seg i treet under malingen, slik at den begynner å skalle av.

    Akkurat nå leser andre ...