Oljebehandling av tre

Jevnlig oljebehandling av treverk – både utendørs og innendørs – lønner seg. Her kan du se hvordan det gjøres!

Grundig forarbeid er en forutsetning for et sterkt og holdbart resultat. Treet skal renses for skitt og gamle oljerester før ny olje smøres på.

Grundig forarbeid er en forutsetning for et sterkt og holdbart resultat. Treet skal renses for skitt og gamle oljerester før ny olje smøres på.

Jevnlig oljebehandling av treverk – både utendørs og innendørs – lønner seg. Treet holder lenger, det blir ikke angrepet av råte og sopp og eventuelle flekker er mye lettere å fjerne. At treverket samtidig blir som nytt å se på, fordi det får sin opprinnelige glød tilbake, er en stor sidegevinst.

Oljebehandling av terrasse

1

Før terrassen oljes, skal den renses grundig. Trerens smøres på med en myk børste på et par bord om gangen. Etter 10-15 minutter vaskes det av.

2

Når rensemiddelet har fått lov til å virke, fjernes det med vann og en kost eller - enda bedre - en høytrykksvasker med en terrassevasker. Den vasker godt, og skåner overflaten på treet.

3

Terrassen får sin opprinnelige farge tilbake når den er renset til bunns, og du kan eventuelt vurdere et fargeskifte. Olje med fargepigmenter beskytter bedre mot UV-stråler enn en fargeløs olje.

4

Velger du en fargepigmentert olje, skal det røres grundig og hyppig mens du oljer, så pigmentet ikke legger seg på bunnen. Rører du ikke, legger oljen seg som et “spettete” lag.

5

Når terrassen er ren og gjennomtørr, påføres oljen med pensel eller rull. Overskytende olje - uansett om den er farget eller fargeløs - fjernes med en klut hvis den ikke trenger ned.

Oljebehandling av gulv

1

Når gulvet er helt rent og tørt, rulles treoljen på med en vanlig malerrull på et langt skaft. Jobb deg bakover mot en dør, så du slipper å tråkke i oljen etterpå.

2

Når oljen har “satt seg” etter cirka 15 minutter, poleres overskytende olje av. Det kan gjøres med en ren gulvklut og en kost/gulvskrubb. Det skal poleres godt, til alle blanke flekker har forsvunnet.

3

På veldig store gulv lønner det seg å leie en polermaskin. Da blir oljen polert effektivt ned i treet, og resultatet holder lenger.

Oljebehandling av hagemøbler

1

Hagemøbler skal først renses grundig med trerens, som du får kjøpt i byggvarehus og hos fargehandlere. Treet kan også slipes med en fin slipekloss, hvis det er veldig medtatt.

2

Etter rensing og sliping skylles møblene i rent vann, før de får lov til å tørke helt. Har trefibrene reist seg, skal treet slipes glatt igjen og børstes eller støvsuges rent for støv.

3

Oljen påføres med en pensel, og etter et kvarters tid tørkes overskytende olje av. Den kan nemlig herde hardt og danne stygge, fettete dammer og dråper, som bare kan fjernes med slipepapir.

Oljebehandling av benkeplater

Uansett om benkeplaten er av tre eller stein, skal den vedlikeholdes. Steinplater pleies med steinolje eller silikonolje. Treplatene oljes med benkeplateolje, som er spesielt utviklet til å kunne brukes i kontakt med matvarer.

Oljen påføres med klut eller pensel og poleres etter et kvarters tid, så det ikke oppstår blanke, harde flekker.

1
2

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trebeskyttelse