Bruk tretjære – det er effektivt som trebeskyttelse
FØR
Den ikkefargede tretjæren er transparent, slik at treets struktur er synlig. Den er mørk og seig når den påføres.
Hva er tretjære?
Ordet tjære stammer fra gammelnordisk og betyr “det som kommer fra treet”, og tretjæren er da også treets safter utvunnet ved oppvarming.
Du kan lage tretjære av alle tresorter, men i Norden brukes primært furu. Furu har et stort innhold av harpiks, som gir treet en naturlig trebeskyttelse. Disse egenskapene finnes også i tretjæren. Man utvinner tretjæren ved å varme opp treet til det forkuller, og deretter tappe av den væsken som renner av. Typisk brukes røttene, og det kan fint gå 10-15 år etter at selve treet er felt. Væten fra treets kjerne gir den beste tjæren. som varmes opp i store ovner.
Men du kan også få milebrent tretjære, som lages ved at trekiler stables i konsentriske sirkler med det beste treet innerst, og antennes flere steder. Når bålet brenner godt, dekkes det med torv slik at det nesten ikke kommer noe oksygen til flammene.
Milen er bygget i stein eller gravd ned i en liten bakke, slik at bålet står i en trakt. Fordi prosessen er naturlig og ikke kan styres nøyaktig, er fargen på tjæren forskjellig, alt etter hvor mange kullpartikler som er i væsken.
Fordeler og ulemper ved tretjære

Ulemper
- Høy viskositet gjør tjæren vanskelig å stryke på. Tjæren kan eventuelt fortynnes eller varmes opp.
- Har en sterk og karakteristisk lukt (noen mener dog at lukten er en fordel).
- Bruker 2-4 uker på å tørke på vegger som ikke får mye direkte sollys - i direkte sollys tar det 2-3 dager.
- Kan smitte av i lang tid mens det tørker.
- Nedbrytes variert, så vegger ser ulike ut. Det skjer spesielt på steder med mye sol.
- Endrer treets farge og glød.
- Fargen kan variere fra spann til spann.
Bland tretjære med linolje
Ved å blande tretjære og kaldpresset linolje får du en enda mer effektiv trebeskyttelse. Både tjæren og linoljen er drøye og rekker langt, og når treverket er mettet, holder en behandling fint i 10-15 år.
Fordelen med linoljen er at den gjør tjæren tynnere og dermed enklere å jobbe med - dessuten beskytter oljen i dybden, mens tjæren beskytter overflaten. Den kaldpressede linoljen består av veldig små molekyler, noe som gjør at oljen trenger lenger inn i treet. Samtidig utvider oljen seg cirka 20 prosent når den herder.
Du kan blande olje og tjære selv, eller kjøpe tretjære som allerede er blandet med linolje.
Slik bruker du tretjære
Rå tretjære kan være veldig seig og tung å jobbe med. Du kan varme den opp til over 50 grader for å gjøre den mer flytende - bruk et vannbad av hensyn til brannfaren. Du kan også fortynne tretjæren med linolje. Her har vi brukt en tjære som er fortynnet 20 prosent med linolje.
Treverket bør renses og skal være helt rent for skitt, gamle malingsrester og annet. Tjæren hefter best hvis overflaten er ru.
Velg riktig dag til jobben. Treverket skal være tørt (under 20 prosent fukt), og dagstemperaturen skal være over 10 grader - lover værutsikten sol og tørt vær, så vil veggene tørke raskere.
Tretjæren jobbes inn i treet med en pensel i treets lengderetning. Det er tungt arbeid, og til store flater må du bruke en kraftig pensel eller tjærekost.
Hvis du bruker en lys tjære, kan det hende du må påføre flere lag. Milebrent tretjære blandet med linolje er drøyt og kan rekke opptil 10 m² per liter. Her nøyer vi oss med ett strøk, og oppnår et flott resultat, med en levende vegg.
Er veggene veldig utsatt for direkte sollys, bør du gjenta prosessen et par år etter hverandre, men deretter har du også en overflate som holder seg pen i minst fem år - i beste fall mye lenger, men det er avhengig av solen. Denne fjellhytta er behandlet kun én gang, og dette er slik veggene ser ut etter fem år.