Varianter av treolje

Treolje har flere gode egenskaper. Det bringer treets opprinnelige glød tilbake, og det forlenger holdbarheten fordi det stenger for vann og hemmer råte og soppangrep. Eneste minus er at behandlingen bør gjentas hvert år for å beskytte effektivt.

Treolje: Treverkets holdbarhet kan forlenges nærmest uendelig hvis det får olje hvert år.

Treverkets holdbarhet kan forlenges nærmest uendelig hvis det får olje hvert år.

HVA BRUKES TREOLJE TIL?

TREOLJE TIL TERRASSER OG HAGEMØBLER. Terrasser og møbler som ikke er blitt behandlet på årevis, kan bli nesten som nye med trerens og olje. Oljen påføres med en rull på store flater og med pensel i krokene.

TREOLJE TIL GULV. Oljede gulv får en flott glød, fremstår silkematte og er enkle å vedlikeholde. Oljen påføres med rull og poleres ned i treet med en polermaskin. Polermaskinen kan leies i et byggvarehus.

TREOLJE TIL KJØKKENBENKEN. En benkeplate som er mettet med olje, er godt beskyttet mot vann og daglig slitasje. Oljen påføres med en klut, før den slipes inn i treet i åreretningen med en grov nylonsvamp.

Hvordan påføres treolje?

Oljen påføres med rull, pensel eller klut, avhengig av hvor stor flaten er, og hvor mange kroker og fordypninger det er. En stol med utskjæringer oljes best med en klut, mens et gulv klares med en rull eller en bred pensel på skaft. Hagemøblene er enklest å behandle med pensel.

Uansett hvordan du velger å påføre oljen, er det viktigste at den overskytende oljen skal tørkes godt av når den har fått lov til å trenge inn en stund. Ellers vil oljen herde og legge seg i noe som ligner små, blanke og fettete dammer på overflaten. Disse dammene er umulige å tørke vekk, så de må slipes av med slipepapir. På emballasjen til oljen kan du se hvor lenge det skal gå før du skal tørke av. Det varierer fra et kvarter til 2 timer.

VARIANTER AV TREOLJER

GULVOLJE, HVIT ELLER KLAR En luktsvak olje som herder raskt, fordi den inneholder løsemidler. Klar til å gå på etter 24 timer. 2-3 strøk olje anbefales. Hvis det kreves ekstra slitestyrke, kan det tredje strøket erstattes av klar lakk.

GULVOLJE, TOKOMPONENT Det finnes også tokomponent gulvolje, som er hurtigtørkende og gir ekstra holdbarhet. Den avbildede brukes av profesjonelle, og selges ikke til private.

HAGEMØBELOLJE En olje som trenger dypt inn i treet, og gir en silkematt glød. Oljen fra Liberon har et høyt innhold av kinesisk treolje, er sertifisert for bruk på barneleker og kan brukes på alt som er i kontakt med matvarer.

TERRASSEOLJE Jotuns treolje er laget for impregnert treverk utendørs. Oljen er vannfast og beskytter treverket mot sprekkdannelser, lysnedbryting og fukt. Den er også tilsatt et middel som motvirker svertesopp.

BENKEPLATEOLJE Olje spesielt beregnet til benkeplater, som påføres og poleres ned i platen, gjerne med 2-3 repetisjoner. Denne oljen fra Woca er tørr etter 24 timer, men ikke fullt gjennomherdet før etter en uke.

LINOLJE, RÅ Kaldpresset rå linolje trenger dypt inn i treverket og herder ved hjelp av dagslys og oksygen. Oljen bruker 4-6 dager på å herde så den ikke kleber. 2 timer etter påføring tørkes overskytende olje av.

LINOLJE, KOKT Kokt linolje er tilført midler som får oljen til å herde raskere, normalt i løpet av 12 timer. Den trenger ikke like dypt inn i treet som rå linolje. Overskytende olje fjernes etter 15 minutter.

Treolje: Forbruk

Treoljer fås i alt fra helt små 1/4-litersflasker med teakolje til store 10-liters spann med terrasseeller gulvolje. På noen leverandørhjemmesider finnes det beregnere, slik at du enkelt får en oversikt over hvor mye som må kjøpes. I eksemplet under er det beregnet, hvor mye olje som går med til 20 m2 overflate, som skal ha to strøk. Hvis treet er veldig sugende, skal det brukes mer.

  • Hagemøbler: 3 liter/20 m2.

  • Terrasse: 3 liter/20 m2.

  • Lyst tregulv: 3,5 liter/20 m2.

  • Eksotisk tregulv: 2 liter/20 m2.

  • Kjøkkenbenk: 3-3,5 liter/20 m2.

Viktig om treolje!

Oljevåte kluter kan selvantenne. De skal derfor destrueres, det vil si brennes eller leveres til en gjenvinningsstasjon. Men før de havner der, skal de oppbevares lufttett, for eksempel i et glass med lokk.

Spesielt med linolje

Rå, kaldpresset linolje består av veldig små molekyler, som trenger dypt inn i treets porer. Når oljen er påført, herder den sakte (4-6 dager) ved å oppta oksygen og ved påvirkning av UV-stråler. Under herdingen utvider oljen seg opptil 20 %, og gjør dermed treet sterkere.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Trebeskyttelse