Treolje: Treverkets holdbarhet kan forlenges nærmest uendelig hvis det får olje hvert år.

Treverkets holdbarhet kan forlenges nærmest uendelig hvis det får olje hvert år.

Hvordan påføres treolje?

Oljen påføres med rull, pensel eller klut, avhengig av hvor stor flaten er, og hvor mange kroker og fordypninger det er. En stol med utskjæringer oljes best med en klut, mens et gulv klares med en rull eller en bred pensel på skaft. Hagemøblene er enklest å behandle med pensel.

Uansett hvordan du velger å påføre oljen, er det viktigste at den overskytende oljen skal tørkes godt av når den har fått lov til å trenge inn en stund. Ellers vil oljen herde og legge seg i noe som ligner små, blanke og fettete dammer på overflaten. Disse dammene er umulige å tørke vekk, så de må slipes av med slipepapir. På emballasjen til oljen kan du se hvor lenge det skal gå før du skal tørke av. Det varierer fra et kvarter til 2 timer.

Treolje: Forbruk

Treoljer fås i alt fra helt små 1/4-litersflasker med teakolje til store 10-liters spann med terrasseeller gulvolje. På noen leverandørhjemmesider finnes det beregnere, slik at du enkelt får en oversikt over hvor mye som må kjøpes. I eksemplet under er det beregnet, hvor mye olje som går med til 20 m2 overflate, som skal ha to strøk. Hvis treet er veldig sugende, skal det brukes mer.

  • Hagemøbler: 3 liter/20 m2.

  • Terrasse: 3 liter/20 m2.

  • Lyst tregulv: 3,5 liter/20 m2.

  • Eksotisk tregulv: 2 liter/20 m2.

  • Kjøkkenbenk: 3-3,5 liter/20 m2.

Viktig om treolje!

Oljevåte kluter kan selvantenne. De skal derfor destrueres, det vil si brennes eller leveres til en gjenvinningsstasjon. Men før de havner der, skal de oppbevares lufttett, for eksempel i et glass med lokk.

Spesielt med linolje

Rå, kaldpresset linolje består av veldig små molekyler, som trenger dypt inn i treets porer. Når oljen er påført, herder den sakte (4-6 dager) ved å oppta oksygen og ved påvirkning av UV-stråler. Under herdingen utvider oljen seg opptil 20 %, og gjør dermed treet sterkere.