Velg den riktige maskeringsteipen

En profesjonell maler klarer seg ofte uten maskeringsteip. Men for alle oss andre er det en stor fordel å dekke effektivt til. Da går selve malejobben, og særlig den etterfølgende oppryddingen, mye raskere. Du har mange forskjellige muligheter å velge blant.

MASKERINGSTEIP

PRESISJON: Maskeringsteip som sitter helt tett og nøyaktig, sikrer helt skarpe kanter – mellom vegg og treverk og mellom to forskjellige farger.

HVA BRUKES MASKERINGSTEIP TIL?

TILDEKKING
Som navnet tilsier, er maskeringsteipen primært i bruk når det skal dekkes til i forbindelse med malearbeid. For eksempel på toppen av fotlistene.

MASKERING
Maskeringsteip er et krav hvis du vil lage skarpe kanter på en malt flate. Og det er effektivt til å avgrense et område, for eksempel en fuge mellom benk og vegg.

FIKSERING
Til midlertidig fiksering, for eksempel av fliser mens limet herder, eller to treemner som skal limes sammen, er maskeringsteip enkelt og raskt å bruke.

Hvordan brukes maskeringsteip?

Når du skal dekke fotlistene før du skal male vegger, er det en god idé å bruke en teip med minst 35 mm bredde. Da stikker teipen langt utenfor kanten og dekker derfor effektivt mot drypp. Bredere tildekkingspapir med en tynn stripe teip er også en god løsning her.

Når du skal dekke til, er det best å unngå mange korte stykker. De skaper risiko for at det blir små hakk i malingen. Når det er sagt, så er det grenser for hvor lange stykker du kan håndtere. En meter løs teip er greit til å styre. Mer enn det kan fort bli en stor teipfloke.

Redaksjonen anbefaler: Du kan male bedre enn maleren!

Maskeringsteip er også smart til å forsegle skjøtene hvis du dekker gulvet med tildekkingspapp. Også her bruker du en bred variant.

Dette skal du passe på!

Bruk alltid maskeringsteip med UV-filter (typisk blå farge) til utendørs prosjekter. Limet på vanlig maskeringsteip vil raskt “brennes fast” til overflaten og bli vanskelig å fjerne igjen. Innendørs skal vanlig maskeringsteip også fjernes raskest mulig, for å hindre at den river med seg maling når den tas av.

Les også: Spar penger når du kjøper maling

TIPS: Oppmerking

Skal du merke opp glatte flater, for eksempel fliser eller mørke flater, der en blyantstrek er vanskelig å se, er maskeringsteip smart. På teip blir strekene tydelige.

VARIANTER AV MASKERINGSTEIP

VANLIG MASKERINGSTEIP
Standardutgaven av maskeringsteip fungerer fint innendørs, men skal ikke sitte i sollys særlig lenge før den “brennes fast” til underlaget. Fås i mange forskjellige bredder og kvaliteter.

UV-BESTANDIG MASKERINGSTEIP
Til utendørs malearbeid eller til innendørs arbeid der den malte flaten utsettes for sollys, anbefales en UV-bestandig maskeringsteip. Den kan sitte i lang tid uten å “brennes fast” til underlaget.

TYNN PRESISJONSTEIP
Til glatte overflater og til avgrensing, for eksempel border langs taket eller striper på veggen, fås en tynn maskeringsteip. Den fås også i en vær- og UV-bestandig utgave til lettere ujevne overflater.

TEIP TIL SÅRBARE FLATER
Til tapet og andre sårbare overflater, finnes en ekstra tynn papirutgave, med et spesielt lim. Den kan fjernes uten å gjøre skade på underlaget og uten at den etterlater seg limrester.

FLEKSIBEL MASKERINGSTEIP
Til maling av kurver og runde hjørner, finnes det en elastisk utgave. Den kleber effektivt, selv om den strekkes og føres rundt kanter. Det er en opplagt variant til dekorasjonsmaling.

TILDEKKINGSPAPIR MED TEIP
Tildekkingspapir med en stripe maskeringsteip er praktisk til overganger, for eksempel mellom fotlister og et gulv som er dekket av malerfilt. Papiret hindrer gjennomtrenging av maling.

TILDEKKINGSPLAST MED TEIP
Plastfolie med en stripe teip på den ene kanten gjør det mulig både å få presise kanter og samtidig beskytte gulv og møbler mot sprut av maling. Folien er statisk og ”suger” seg til underlaget.

Dimensjoner

Det er mange produsenter av maskeringsteip på markedet, og derfor er det vanskelig å si noe om standardmål. Men felles for maskeringsteip – uansett type – er at den fås på ruller med enten 25 eller 50 meter teip.

Den vanlige hvite/gule teipen fås i mange forskjellige bredder, fra 12 mm og helt opptil 50 mm. Blant spesialutgavene er det færre bredder å velge blant– mellom 19 mm og 38 mm.

Tildekkingspapir og tildekkingsplast med teipkant fås på rull, ofte med 16-17 meter eller med 33 meter, og i breddene 55 cm, 1,4 meter og 2,6-2,7 meter.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer