7 svar fra eksperten

Hvor raskt herder epoksylim? Hva skal jeg isolere kjelleren med? Når skal jeg fjerne mose? Her får du ekspertens svar på en håndfull gode spørsmål!

Hvor raskt tørker epoksylim?

Raskt! Ved en romtemperatur på 20 grader har du 15-20 minutter å jobbe med limet etter påsmøring, før limet har tørket så mye at du ikke kan finjustere. Ved en temperatur som er 10 grader lavere, kan du bruke 5-10 minutter mer. Det er dog verdt å notere seg at limet først er gjennomherdet etter cirka ett døgn. Derfor skal det ikke belastes, selv om det virker solid og herdet.

Hva skal jeg isolere kjelleren med?

Kjellervegger tilføres ofte fukt utenfra, og derfor er det viktig at du ikke stenger veggen med noe fukten ikke kan slippe gjennom.

Det er kanskje fristende å bygge et treskjelett og fylle det med mineralull, men det er dårlig løsning, fordi fukten i murveggen vil sette seg i treverket, der det utvikler seg sopp, råte og uønsket ”kjellerlukt”.

Derfor skal du isolere med for eksempel et lag multiporplater, en spesiell type porebetong, hvis du vil unngå å isolere fra utsiden. Platene puster, og slipper ut fukt som er inne i veggen. Samtidig påvirkes de verken av mugg eller råte.

Når skal jeg fjerne mose?

Vårmånedene er faktisk gode måneder til å bekjempe mose, såfremt snøen er borte.

Det skyldes at moseputene ligger løst oppå gresset. Derfor er de enklere å bekjempe da, før de får feste i bakken. Når det gjelder selve bekjempelsen av mosen, finnes det flere våpen du kan ta i bruk. Du kan rake over gressplenen med en løvrive med jerntenner.

Du kan også ta maskiner til hjelp, og leie eller kjøpe deg en vertikalskjærer.

Et siste alternativ er å bruke kjemiske midler beregnet til å bekjempe mose.

Vil tregulvet mitt tåle en sliping?

Det kan du finne ut ved å måle litt på gulvbordene. Stikk inn en tynn stålsparkel i sammenføyningen mellom to bord, og sett et lite merke på sparkelen ved overflaten til gulvet. Det skal være minst 4 mm ned til fjæren i sammenføyningen hvis du skal slipe gulvet. Er det mindre, blir sammenføyningene utsatte og gulvet for svakt. Det samme gjelder lamellgulv, som dog normalt ikke kan slipes så mange ganger, fordi slitelagene på gulvene ofte er ganske tynne.

Er det PCB i huset mitt?

Er huset ditt bygget eller renovert mellom 1950 og 1980, er det en risiko for at det er brukt materialer med PCB. Det er brukt i mange byggematerialer opp gjennom årene, men i dag er de forbudt. Hvis du renoverer og fjerner PCB-holdige materialer, skal det leveres til et godkjent mottak. Er du i tvil om produktet inneholder PCB, skal du gå ut fra at det gjør det.

Hvor mye maling skal det på rullen?

Det er vanskelig å si, men du oppdager det fort hvis det er for mye maling. Da vil malingen nemlig begynne å renne. Er du for gjerrig med malingen, vil strøket du legger på bli for tynt. Vårt beste tips er å dyppe rullen ofte, så den alltid er mettet.

Pass på ikke å trykke for hardt, da vil malingen også renne. Husk selvfølgelig også å male vått i vått – da slipper du å få synlige overganger i malingen.

Hvorfor kan jeg ikke bare feste vinduet med byggskum?

Byggskum er smart, men det er ikke nok til å sette fast et vindu. Du skal bruke skruer, isolasjon og eventuelt fugebånd, slik at vinduet blir helt tett og skikkelig satt fast til karmen.

Byggskum blir porøst med tiden, og det kan sperre fukt inne i både vinduet og veggen. Derfor er det dessverre ingen god løsning.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt fra Redaksjonen