1. Skift de utslitte vindskiene
Taket på de fleste hus avsluttes med vindskier på kortsidene. De er nesten alltid av tre, og har aldri vært tiltenkt et særlig langt liv. De skal holde sin tiltenkte tid - og deretter skiftes. Å skifte dem er en grei jobb, når du har et stillas å jobbe fra. Du bør alltid følge med på vind skiene, for bak dem kan takkonstruksjonen og veggene få kostbare skader hvis vannet slipper inn.
De gamle vindskiene fjernes, og treverket bak dem renses og sjekkes for skader. Får du dem ned i god stand, kan de brukes som mal for de nye.
Bordene til de nye vind skiene kappes til. Vinkelen de skal skjøtes med oppe ved takmønet, kan du ofte kopiere fra de gamle bordene.
Vindskiene skrus opp, slik at overkanten stikker over takkledningen. Som oftest bygges vindskiene opp av 2-3 overlappende bord.
Et beslag settes fast på overkanten av vindskien, i stedet for et tradisjonelt isbord. Flere typer beslag finnes, spør i et byggvarehus.
2. Lapp hull i takbelegg
Blir det hull i takbelegget, kan du lappe det med de samme materialene som moderne takbelegg er laget av: bitumen, som du kjøper som takmasse, glass fiber og skifer strø i samme farge som resten av taket.
Området rundt hullet smøres med et tykt lag takmasse. Børst grundig minst 15 cm på alle sider av hullet, før du pensler ut massen.
Trykk glassfiberduken godt ned i massen, og smør den grundig inn i takmasse ovenfra. Begynn i kanten, slik at duken ligger fast.
3. Lapp hullet i takrennen
En utett takrenne kan gi alvorlige fuktskader helt nede fra sokkelen og oppover. Mindre hull tettes effektivt ved å lime et skjøtestykke over dem. Store skader fikses med et nytt takrennestykke og to skjøtestykker.
Yttersiden av den skadede rennen renses grundig. Vask av skitten, følg opp med for eksempel rødsprit for å fjerne fett, og slip over med fint slipepapir.
4. Fjern mose og alger
Normalt er mose og alger kun et kosmetisk problem, men kraftig mose kan lede inn fukt mellom steinene, så du bør børste og spyle av mosen før den sprer seg. Sikrer du mye lys og luft, forebygger du problemet.
5. Skift en ødelagt takstein
Har du en ødelagt takstein, er det alltid smart å skifte den snarest mulig. Når du er trygt oppe på taket, skal du løsne steinene rundt, og erstatte den med en ny. Du må også inn på loftet, og sjekke om skaden har skapt problemer lenger nede.
Steinene rundt den ødelagte steinen løftes. Rekken over løftes så mye at tappen øverst på den ødelagte steinens underside kan løftes fri av lekten som steinen henger i.
Den ødelagte steinen fjernes. Steinen på venstre side må også løftes, før du kan få den ut. Bruk kraftige kiler til å holde steinene oppe mens du jobber.
6. Tett igjen men en inndekking
Det svakeste punktet på mange tak, er overgangen mellom taket og andre bygningsdeler. Både på nye tak, og ved utettheter i gamle tak, er løsningen inndekkinger uten tidligere tiders giftige bly. Her sikrer vi overgangen med et beslag som limes i et spor i veggen. På undersiden er det en fleksibel inndekking, som klemmes til og tilpasses taksteinene.
I veggen skjærer vi et spor til metall beslaget. Vinkelsliperen holdes litt på skrå, slik at sporet får et fall utover. Da holder det ikke på vann.
Den fleksible inndekkingen limes fast på veggen. Vi har bøyd til det moderne svaret på mykt bly, slik at det nesten rekker opp til sporet på veggen.
Deretter limes inndekkingen fast til ryggen på taksteinene. Etter å ha trykket den godt fast til veggen, fjerner du resten av folien på undersiden. Trykk den foreløpig kun fast på steinryggene.
Dekkbeslaget settes fast på veggen med den lille knekken øverst stukket inn i sporet i veggen. Dette er en mur vegg, så her fester vi beslaget med spikerplugger.
Sporet fylles med tetningsmasse fra en fugepistol. Både massen og den fleksible inndekkingen er fra Wakaflex.