Det kan være vanskelig å velge riktig tak til utestuen. Derfor er det viktig å tenke godt gjennom hva du vil ha.

Det kan være vanskelig å velge riktig tak til utestuen. Derfor er det viktig å tenke godt gjennom hva du vil ha.

PROBLEM:

Jeg skal skifte tak på utestuen, men skal jeg velge PVC eller polykarbonat? Jeg vil også helst ha glassklare plater. Hvilken løsning skal jeg velge?

LØSNING:

Til en utestue kan det være smart å velge en glassklar plate for å få inn mest mulig lys. Du skal likevel være oppmerksom på at det med sollys også kommer varme, og termometeret kan nesten bryte skalaen i en slik utestue på en varm sommerdag. Hvite (opale) plater demper mot strålene fra solen, men halverer også den mengden med lys som slipper inn.

Det er den ene vurderingen du skal gjøre deg før du skifter taket. Den neste vurderingen handler om styrke: PVC er billig, men ikke særlig holdbart. Polykarbonat er mye sterkere, men til gjengjeld også dyrere. I tillegg bør du vurdere om du vil investere i dobbeltlagsplater. De isolerer, samtidig som de reduserer risikoen for kondensdrypp om kvelden.

SE OGSÅ: GUIDE: Finn det rette plasttaket

3 VIKTIGE VURDERINGER NÅR DU SKAL VELGE TAK:

1. Billig men svak: For under en femtilapp per kvadratmeter, får du plater som skjermer mot regn, men som tåler trykk dårlig.
2. Holdbar og sterk: Polykarbonat er sterkere enn PVC og lettere å sage til. Det kan kjøpes med UV-filter, som forlenger levetiden.
3. Sterk og isolerende: De såkalte kanalplatene isolerer litt, samtidig som de demper kondens som oppstår når temperaturen faller.