Lag dine egne takstoler

Synes du at det høres både vanskelig og litt farlig ut å bygge dine egne takstoler? Den gode nyheten er at du verken trenger Pythagoras eller en vinkelmåler. Det eneste du skal gjøre er å lage deg en jigg. Her kan du se hvordan.

Går du med tanker om å bygge ditt eget orangeri, et anneks eller en utebod, så les med her.

Takkonstruksjonen kan nemlig fort skape noen bekymringer, fordi det kan være vanskelig å finne ut hvordan takstoler eller sperrer skal lages for å få nødvendig styrke. Det kan også være vanskelig å få de skrå snittene i mønet og ved takfoten til å passe perfekt, hvis du ikke har gjort noe tilsvarende tidligere.

Heldigvis finnes det en enkel og sikker metode; du lager deg nemlig en stor jigg. Det går i all sin enkelhet ut på å tegne opp hele takstolen eller sperrekonstruksjonen på en plan flate, før du kapper materialene.

LES OGSÅ: Velg riktige taksperrer

Dermed løser du en masse utfordringer, du sparer tid og ikke minst får du et solid og perfekt resultat.

I denne artikkelen forklarer vi med bilder og tilhørende tekster prinsippet for hvordan du lager takstoler ved hjelp av en jigg.

Du finner også våre forslag til 4 forskjellige typer takstoler, som alle er spesielt godt egnet for små bygninger som redskapsboder, orangerier og annekser.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Orangeri med solide sperrer med skråstivere

Sperrekonstruksjonen som er brukt til dette orangeriet er ikke bare flott. Den er også solid. Og det er det to grunner til.

For det første er det laget et hanebånd mellom sperrene. Noe som i seg selv styrker, fordi de holder sperrene sammen og dermed reduserer trykket på langveggene.

For det andre er konstruksjonen forsterket med en skråstiver, som er satt fast til både bunnsvill og hanebånd i hver side.

For å gjøre hele konstruksjonen ekstra stiv, er det føyd til en lekt på skrå over takflaten på innsiden, på samme måte som du bruker et vindtrekkbånd.

Det er en fornuftig løsning her, ettersom orangeriet har glass mellom sperrene og dermed ikke har noen fast takkledning. På en takflate med fast tak, vil enten plater eller rupanel avstive konstruksjonen tilstrekkelig.

Innfesting av taksperrer

A

Hanebåndet er satt fast til både sperrer og skråstivere.

B

Nederst er sperren satt fast til toppsvillen som ligger oppå stenderne.

C

Nederst er skråstiveren satt fast til bunnsvillen og stenderne i veggen.

En jigg gir deg perfekte takstoler

Hvis du vil bygge dine egne takstoler, lønner det seg å lage en stor mal, en såkalt jigg, som du bygger takstolene i. I praksis betyr det at du skal tegne opp takstolene i naturlig størrelse (altså 1:1) på en plan flate. Ved å tegne takstolens bredde, høyde, overkant og underkant på underlaget, er det enkelt å finne de vinklene som takstolene skal bygges i.

Når materialene til taksperrene plasseres langs opptegningene, kan du raskt og enkelt overføre strekene fra konstruksjonen til materialene, slik at du har noe å kappe etter. Det sikrer at salhakk, utstikk og sammenføyninger kommer til å bli helt perfekt.

Støtteklosser

Legg klosser med samme størrelse som takstolmaterialene under hanebånd og skråstivere når du streker opp. Det gjør det enklere å styre.

Forbind alle streker

Det er en fordel å forbinde alle strekene fra jiggen mens materialene ligger i jiggen. Det gjør det enklere å kontrollere at alt passer og blir riktig satt sammen.

Sammenføyning i jiggen

Når du skal lage takstoler, er det smart å sammenføye materialene i selve jiggen. Da er du sikker på at alle delene holder seg der de skal være.

Styrebord

Skru fast bordstumper på platen langs strekene. Da kan du plassere alle delene på nøyaktig samme sted hver gang.

VInkelrette markeringer

Det er viktig at strekene fra jiggen overføres nøyaktig til materialet. Bruk en stor vinkel. Det gir størst presisjon.

Takkonstruksjoner til småbygg

Når du lage din egen takkonstruksjon av taksperrer eller takstoler, er forventet snøvekt, takkledningens vekt og takflatens helling avgjørende for valget av konstruksjonen. Til de fleste små bygninger, som uteboder, anneks og orangerier, er disse tre takkonstruksjonene et godt valg.

Taksperrer mot mønebjelke

Taksperren hviler på en toppsvill og mot en mønebjelke. Fordi det ikke er noe hanebånd, er det enkelt å få en god takhøyde inne i bygningen.

Trekantsperre/trekanttakstol

Takstolen er solid i seg selv, og fin til for eksempel orangerier med mindre robuste takflater av glass.

Enkel A-takstol

Denne takstolen brukes til større bygninger som garasjer og tilbygg med større spennvidde. Her vises en A-takstol i sin enkleste utgave. Som regel forsterkes den ytterligere med stolper i sidene som danner knevegger.

Multimedia

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak