Pas godt på vindskiene

Vindskiene på huset er ikke bare til pynt. De beskytter taket mot regn og snø – se hvordan du sikrer dem best mulig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dage
Pris
2.000 kroner

Intro

De fleste hus er utstyrt med vindskier. Det er de bordene som avslutter taket i gavlen, og som beskytter endene på taklektene mot vær og vind. Oppå vindskiene ligger det som oftest et isbord eller et beslag, hvis taksteinene da ikke fortsetter utover kanten på vindskiene, og hindrer vann i å renne ned på baksiden av dem. Skjer det likevel at det renner inn regnvann bak vindskien, fordi isbordet er utett, kan det få kjedelige konsekvenser.

Endeveden på taklektene kan begynne å råtne i løpet av få måneder, og gesimsbordene på undersiden kan også skades. Men det er kronglete å reparere vindskier og dekkbord. Ofte er det mange meter ned fra toppen av taket, og skal du skifte vindskier, krever det gjerne bruk av stillas og fallsikring.

Det er derfor du skal lage en langtidsholdbar løsning, som den vi viser her: vindskier som er beskyttet av fibersementbord, både på yttersiden og oppå.

De tynne fibersementbordene som settes på vindskiene kan nemlig motstå selv det barskeste været i årevis. De skal ikke engang males før tidligst om mange, mange år. Dermed er den viste reparasjonen en engangsinvestering. Når fallsikringen er pakket vekk og stillaset levert til utleieren, kan du lene deg tilbake og nyte synet i årevis.

LES OGSÅ: Slik skifter du vindskier!

Veiledning

01
Forberedelse 2 Trinn

Sikkerhet først: Du skal ha satt opp et stillas og en stige, og du skal sikre deg selv med en fallsele og riktig tau. Tenk på at det punktet tauet sitter fast i, ikke skal være for langt unna deg sideveis. Faller du ned, er det uheldig å ende opp som en svingende pendel i enden av et fire meter langt tau.

Du begynner med å fjerne isbordet. Det er alltid en god idé å være forsiktig når du skal rive ned noe. Det er nemlig fort gjort å ødelegge mer enn du skal.

Hvis du kan bevare isbord og vindskier noenlunde intakt, er det til hjelp når du skal merke opp til de nye.

1

Løsne bordet litt om gangen i hele lengden, slik at det ikke knekker. Hvis du er forsiktig under prosessen og ikke ødelegger noe, kan du bruke det gamle bordet som mal senere.

2

Legg isbord og vindskier på et par bukker. Bank ned de gamle spikerne, og trekk dem ut med hammeren.

02
Kapp til bordene 7 Trinn

De nye bordene består av to deler: selve vindskiene, f.eks. furubord, og et isbord av fibersement (her Hardieplank). Det gir huset ditt solide og nesten evigvarende vindskier og isbord. Bordene av fibersement tåler mye vann uten å skades.

Hvis du har klart å få ned de gamle bordene hele, merker du opp etter dem. Ellers må du sette i gang med tommestokk og smygvinkel.

Selv om fibersementbordene er langtidsholdbare, er de litt skrøpelige. Vær derfor forsiktig når du jobber med dem.

1

Gi vindskibordene olje. Det er en god idé å gjøre det et par dager før du skal bruke dem. Da kan de ligge og tørke, og du slipper å kline deg til når du skal bearbeide dem.

2

Sjekk de nye vindskibordene. Det finnes ikke bord som er fullstendig rette. Pass på at buen/skjevheten peker opp, slik at bordet faller på plass på midten når det er satt fast i begge ender.

3

Legg den gamle vindskien oppå den nye, og overfør snittene i begge ender med blyant, eller som her med en farget fettstift.

4

Kapp til vindskien med en god skarp håndsag. Det er umulig å sage 100 % vinkelrett, men hvis du sørger for at oversiden blir lenger enn undersiden, får du en tett skjøt senere.

5

Kapp til fibersementbordene. De skal sitte utenpå de nye vindskiene. Ta den nye vindskien, og legg den nøyaktig oppå fibersementbordet. Det er overkant som skal passe. Merk opp begge ender, og kapp fibersementbordet etter streken.

6

Del et fibersementbord på langs. De halve bordene skal brukes til isbord. Vær forsiktig, for selv om bordene kan holde i mange tiår når de er montert, er de skrøpelige under transport og bearbeiding.

7

Sag med en sirkelsag med et fintannet blad. Juster den, slik at den bare går et par millimeter gjennom bordet.

03
Forbered bordene 7 Trinn

Fibersement er et dødt materiale, så bordene beveger seg ikke i skjøtene. Men det gjør bordene under. Derfor skal du sørge for litt luft der to bord møtes: i de rette skjøtene der to bord sitter i forlengelsen av hverandre, og i skråskjøtene i spissen.

Fibersementbordene blir ikke ødelagt av vann, men igjen skal du ta hensyn til trebordene på undersiden, og forsegle skjøtene med gummi.

Gjør deg flid når du forborer til skruene. Det ser penest ut hvis de sitter rett ut for hverandre, både på vindskiene og isbordene.

1

Skjøting av fibersementbordene. Fibersementbordene er 360 cm lange. Er det for kort, må de skjøtes med en gummimembran på baksiden, slik at vindskien er beskyttet mot vær og vind.

2

Mål opp til skruene. Hold et par millimeter luft i skjøten. Bordene bak vil bevege seg litt i lengde retningen når temperaturen skifter. Hold begge delene fast med en skrutvinge.

3

Skruene skal sitte for hver 40-50 cm, to og to overfor hverandre. Hullene plasseres minimum 25 mm fra kanten av fibersementbordet.

4

Forbor til skruene (4,5 mm) med et 5,5 mm bor, slik at det er plass til bevegelse rundt skruen. Vær nøye med jobben, slik at du får et resultat du blir fornøyd med. Det du gjør nå, skal være en del av huset ditt mange år fremover.

5

Skru fast bordene til vindskiene med en 4,5 x 41 mm fasadeskrue fra produsenten. Det er et stort hode på skruen, så du slipper å bruke skiver.

6

Skru på isbordene. Forbor ved montasjeskruene i vindskien, skru fast isbordet, og gjør det rent for borestøv med en kost eller en klut.

7

Så skal det reparasjonsmales. Alle steder der den originale kanten på fibersementbordene er brutt, skal reparasjonsmaling legges på med en klut eller en liten pensel.

04
Alt settes opp 4 Trinn

Det virker kanskje litt rart, men nå må du skru av fibersementbordene igjen. Vindskiene skal nemlig settes fast på taket med lange skruer som ikke skal gå gjennom fibersementen.

Først skal vindskibordene opp. Husk å holde et par millimeters avstand i skjøten; bordene vil bevege seg litt, i takt med temperatursvingningene. Avhengig av om taklektene er skadet på grunn av utette isbord, kan det være en utfordring å skru dem fast i lekteendene.

Når bordene er på, skal fibersementbordene skrus utenpå, og til slutt skal isbordet av fibersement på toppen.

1

Skru på vindskiene med en skrue inn i hver lekt. Lekteendene våre er ganske medtatte, så vi har brukt 120 mm skruer for å få tak i noe holdbart. Få en hjelper til å holde fast vindskien i den ene enden.

2

Legg en gummimembran bak alle skjøter, også i mønet (spissen). Husk et par millimeter luft i skjøten.

3

Skru på isbordene. Når siste skrue er på plass, kan du glede deg over det enkle vedlikeholdet fremover.

4

Når du har kontrollert at alle skruer sitter fast, kan du tørke av alt med en fuktig klut - og nyte synet.

Materialer

8 x 180 mm Cembrit Hardieplank:
• Isbord og kledning av vindskier, 6 stk. à 360 cm

22 x 148 mm furubord:
• Vindskier, i alt 24 meter

Dessuten:
• 4,5 x 41 mm fasadeskruer
• 120 mm sponskruer
• EPDM-bånd (eller sykkelslange)
• Treolje
• Reparasjonsmaling

Tidsforbruk

Sett av ei helg til prosjektet. Det tar alltid litt ekstra tid å arbeide i høyden.

Pris

Cirka 2000 kroner for hele dette huset, med cirka 24 meter vindskier.

Vanskelighetsgrad

Presisjon er en forutsetning for et pent resultat, så litt erfaring med gjør det selvarbeid er en fordel.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tak