En røyksuger fjerner røyken

Ryker det inn, kan det komme av at pipa er for lav eller trekker for dårlig. Kan du ikke lage den høyere, vil en røyksuger løse trekkproblemene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
13.000 kroner

Intro

Brenner ovnen din dårlig, ryker den og soter til døra, kan det være fordi pipa ikke trekker godt nok. Noen ganger kommer det av at pipa er for lav, andre ganger kan det være undertrykk i huset hvis både kjøkkenvifta og avtrekket på badet går samtidig.

Du kan løse disse problemene på flere måter. Er pipa for lav, kan du investere i ei ny – eller forlenge den du har – noe som er dyrt. Er det undertrykk i huset, kan du åpne et vindu – det er lett, men gir selvsagt trekk. Et avgjørende tiltak kan ofte være å lage flere og større ventiler for å slippe friskluft inn i boligen, slik at det blir lettere å få de oppvarmede forbrenningsgassene til å stige i pipa. Men noen ganger er dette ikke nok, særlig hvis topografiske forhold og vindtrykk hindrer røyken i å forlate pipa.

Da kan du, som vist her, montere en røyksuger på pipa. Den virker som en slags kjøkkenventilator som suger røyken ut av ovnen og opp i pipa.

Resultatet er en bedre forbrenning og ei ovnsdør som aldri sotes til. Røyksugeren styres med en betjeningsknapp nede i stua. Den skal gå når du tenner opp i ovnen eller peisen, men den kan også brukes som et vanlig avtrekk når du ikke fyrer.

Forhandlerne som leverer røyksugere, kan hjelpe deg med å finne den riktige modellen ut fra hvor høy pipa er og andre opplysninger som for eksempel størrelsen på ovnsdøra.

Ekspertene regner med at en god del piper er for lave her i landet, og det er selvsagt ingen ting i veien for å lage piper høyere enn minimumskravene.

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

1

Tegn opp røykåpningen på mineralullspakning som følger med. Bruk en spritpenn. Det skal være minimum 2 cm pakning rundt røykåpningen.

2

Skjær ut hullet med en hobbykniv. Denne pakningen tetter og opptar vibrasjonene som kommer fra røyksugeren, og som ellers kan gi støysjenanse.

3

Skru fast vinkeljerna i bunnen av røyksugeren. Det er mulig hvis du åpner sugeren først. Beina kan justeres slik at de passer nedi, men de må ikke sitte i spenn da det kan gi støy når sugeren går.

4

Legg mineralullspakningen over skorsteinen med aluminiumsfolien oppover. Røyksugeren settes oppå slik at vinkelbeina stikker ned i pipa.

5

Fest sikkerhetsvaieren til skorsteinen med skrue og plugg, og stikk den gjennom de to hullene i røyksugeren. Stram vaieren, og klem til vaierklemma.

6

Strømmen kobles til. Elektrikeren skal også trekke en kabel opp til en sikkerhetsbryter og koble den til røyksugeren. Nå kan du bare fyre opp.

Tegning

Finn den riktige høyden på pipa

Skal du ha ny pipe, så beregn ikke høyden så lav som tillatt etter reglene. Reglene sier at pipa skal være minst 80 cm over takflata og i horisontalplanet gjennom toppen av pipa, skal det være minst 3 meter inn til takflata. Men lag pipa høyere slik at det blir bedre trekk:

På hustegningen tegner du ei vannrett linje fra mønet (A) ut til et punkt (B) loddrett over husets yttervegg. Trekk så ei loddrett linje 80 cm opp fra (A) til et punkt (C). Toppen av ei frittstående pipe bør flukte med linja fra (B) til (A), det vil si å nå opp til mønehøyden. Ei pipe som går gjennom taket, bør nå opp til den skrå linja mellom (B) og (C).

Finn den riktige høyden på pipa

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...