Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inndekningen lager du selv

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Du kan fint lage inndekningen rundt pipa di selv, hvis du har takbelegg. Se hvordan det gjøres her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
300 kroner

Intro

Hvorfor ofre en mindre formue på å få en blikkenslager opp på taket, når du like gjerne kan lage en inndekning av takbelegg rundt pipa selv? Dette lar seg fint gjøre når taket allerede er kledd med takbelegg, eller papp, som det tradisjonelt kalles. Det eneste du trenger å gjøre, er å skjære ut fire stykker takbelegg etter tegningene våre, og sørge for å lime dem godt fast til både taket og pipa. Skjær til belegget, og sørg for å bøye inn de små flikene på de riktige stedene. Avslutt øverst med en metallskinne. Den limes og skrus fast til pipa, slik at det ikke kommer inn vann bak belegget. Så enkelt er det å spare et par tusenlapper en formiddag.

Husk for øvrig å sikre deg når du arbeider på taket. Da kan du uskadd nyte gevinsten av sparte utgifter.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det er en kostbar affære å få blikkenslageren til å lage og montere en skorsteins-inndekning. Her viser vi deg hvordan du selv kan lage en flott og tett inndekning av takbelegg. Du skal starte med å spikre 7 cm trekantlister langs taket, rundt pipa. Legg taklim under listene før du spikrer dem fast.

Mål de fire sidene på pipa langs taket, og overfør dem til tegningen under. Deretter er det bare å skjære til inndekningen og montere den.

Når du har gjort det, avslutter du med en toppskinne av metall rundt hele. Den hindrer vann i å renne ned bak belegget.

1

Skjær ut fire biter belegg, slik at de er cirka 40 cm bredere enn pipa. Det skal skjæres fliker på det øverste og det nederste stykket. De skal bøyes rundt pipa på begge sider.

2

Legg på taklim. Sett et par merker cirka 20 cm oppe på pipa, og legg taklim på både pipa og den delen av taket som blir dekket av papp.

3

Sett fast den nederste loddrette delen av inndekningen (1). Bøy flikene opp på siden av pipa. Senere blir de dekket av sidestykkene.

4

Lim fast sidestykkene (2) til taket, men ikke til pipa enda. Du skal ha de øverste flikene fra det øverste stykket (3) bøyd inn under 4 først. Fortsett med stykke 3, og lim deretter fast nummer 4.

5

Avslutt med en toppskinne. Når alle fire deler er limt fast på pipa, skal du montere en metall skinne som dekker over skjøten og holder inndekningen tett.

Tidsforbruk

Det tar en formiddag

Pris

Cirka 300 kroner, inkludert taklim.

Vanskelighetsgrad

Hvis du bruker tegningen vår til å skjære belegget etter, og sørger for å bruke mye taklim, kan du enkelt lage en billig og tett inndekning.

Tegning

Slik skjærer du til inndekningen

På tegningen ser du hvordan de fire delene skal skjæres ut. De eneste målene du skal endre på, er målene A og B, som skal tilsvare pipas mål langs taket. Vinkelen C skal være den samme som hellingen på taket. Den måler du med en smygvinkel, som du setter mellom pipa og taket. Deretter overfører du vinkelen til takbelegget.

Når du monterer inndekningen, begynner du med å lime fast 1, og bøye de små flikene rundt pipa. Deretter limer du fast sidestykkene, men kun del 2, som ligger på taket. Deretter limer du på 3, og putter de øverste flikene bak sidestykkene 4, som limes fast. De nederste flikene skal utenpå sidestykkene 2, slik at de stenger muligheten for vann til å renne inn.

Logg inn kjøp tilgang

Video

TIPS: Skjær enkelt gjennom takbelegg

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Inndekningen lager du selv
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake