Tett hullet i pipa

Når det ikke lenger er behov for vedovnen, er det lett å slette alle sporene etter den. I løpet av et par timer kan hullet i pipa mures igjen. Og det kreves ikke stor murererfaring for å få et fint og solid resultat.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
200 kroner

Intro

Å lukke et hull i pipa etter en vedovn er et lett og raskt murerarbeid som alle kan gjennomføre. Det krever verken murerutdannelse eller den helt store verktøykassa. Du gjør jobben på et par timer, og det kan nesten ikke gå galt hvis du bare følger veiledningen vår. Det kan være fristende å fylle hullet med mursteinbiter – spesielt hvis pipa likevel skal pusses etterpå. Men det tar ikke lengre tid å gjøre det skikkelig. Er pipa filtset slik som her – der du kan ane strukturen gjennom et tynt lag puss – vil du seinere trolig ergre deg hvis du velger en for enkel metode på ei teglpipe som her. Dekk til gulvet med papp og plast. Finn fram murskje og murhammer, og gå i gang. Når du er ferdig, er det vanskelig å se hvor ovnsrøret tidligere gikk inn i pipa.

Veiledning

01
Utvid hullet 5 Trinn

1

Merk opp steinene som skal ut, og tegn opp fugene med en tusj. Murerarbeidet blir lettere, og det ferdige resultatet penere hvis du fjerner hele steiner.

2

Fjern pusslaget oppå fugene. Bruk en smal meisel, og hold den litt skrått slik at du meisler inn mot hullet. Slå løs steinene, og sørg for å fjerne fugen helt slik at det blir plass til ny mørtel.

De store steinene kan ikke fjernes hele. Del dem derfor to-tre steder. Da er det lettere å slå dem ut.

3

Rengjør hullet grundig med kost og støvsuger når alle steinene og den gamle mørtelen er fjernet. Fukt steinene som ligger igjen med rikelig vann. Ellers suges vannet for raskt ut av reparasjons­ mørtelen når den legges på.

4

Hogg til de nye mursteinene slik at de passer til den opprinnelige oppmuringen. Mål opp steinene, og slå hardt et par ganger med den smale siden på murhammeren der steinen skal deles.

5

Lag en prøvemur før du begynner for alvor. Da er du sikker på at steinene passer inn der de skal, og du slipper å måtte gjøre om arbeidet seinere.

02
Oppmuringen 5 Trinn

1

Legg et tykt lag mørtel i bunnen av hullet med ei lita rund murskje. Mørtelen røres opp med vann som angitt på emballasjen. Trekk av mørtelen slik at det blir en skrå kant ut mot pipa.

2

Legg litt mørtel på kanten av steinen på den siden som vender inn mot muren. Trykk steinen godt fast slik at det kommer mørtel ut av fugen, og slik at fugebredden passer med fugene omkring.

3

Pass på at alle fugene fylles. Seinere kan det være vanskelig å komme til. Bruk ei smal fugeskje, f.eks. 6 mm, og sørg for å stappe mørtelen godt inn slik at hele fugen blir fylt ut alle steder.

Etter hvert som du murer opp, skal fugene fylles ut. Hold øye med at fugebredden blir lik.

4

Legg en klatt mørtel i hullet når den siste steinen skal på plass. Trykk eventuelt mørtelen litt flat slik at du ikke kom mer til å skyve den inn i pipa når den siste steinen legges på. Bruk murskjea til å presse den siste steinen ned i mørtelen.

5

Til slutt fuger du den siste steinen hele veien rundt med fugeskjea. Sjekk at alle hull er fylt ut med mørtel.

03
Overflatebehandling 3 Trinn

1

Trekk et tynt lag mørtel ut over reparasjonen med murskjea. Skal veggen filtses som her, skal overskytende mørtel skrapes av med fugeskjea etter få minutter. Ellers bevares veggen med mørtelen på.

Pass på at mørtellaget passer i tykkelse med overflata ellers.

2

Bearbeid overf ata med et fjltsebrett med skumgummi når veggen skal filtses. Bruk sirkelbevegelser og dypp brettet i vann med jevne mellomrom slik at mørtelen holdes våt.

3

Etter cirka ti minutter kan du vaske overflata forsiktig med en stor pensel. Etter et par dager kan du male veggen.

Tidsforbruk

Et par timer

Pris

Cirka 200 kroner

Vanskelighetsgrad

Følger du veiledningen, er dette en oppgave som alle kan gjennomføre.

Video

TIPS: Murverket skal fuktes

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...