Til å lage overgangen benytter vi tetteband, f.eks. Wakaflex. Det kan skjæres til i lengden med en skarp hobbykniv. På fasaden holdes klemmeskinnen opp, så det kan forbores i skinnens hull. Deretter fjernes skinnen, og det lages hull med en slagboremaskin.
Beslaget skal nå inn under klemmeskinnen, som deretter festes til fasaden med slagplugger. Beslaget er ikke fullt så formbart som det gammeldagse blyet, men det kan saktens la seg gjøre å få det til å følge steinene.
På samme måte må beslaget tilpasses og monteres på den andre siden. Klemmeskinnen sørger for at det ikke kan komme vann ned mellom fasade og beslag. Beslaget skjæres til så det passer slik at det slutter i første steins bølgedal.
Som en ekstra vannsikring legges det en stripe silikonfuge i toppen av klemmeskinnen, noe som fullt og helt forhindrer vanngjennomtrengning. Dermed gjenstår det bare å sette på en vindski.
Her har vi i forveien malt takkonstruksjonen, og spesielt endeveden er mettet godt med trebeskyttelse, noe som forlenger konstruksjonens levetid. Med en justerbar vinkel tar fagmannen vinkelen mellom husets fasade og takets helling. Innstilles kapp-gjæresagen deretter i samme vinkel, er han sikker på at vinkelen opp mot fasaden blir korrekt.
Når vindskien skal monteres, kan du lett sørge for at den sitter rett ved å ta målet mellom taklekten og bunnen av vindskien. Dette målet skal så være det samme ved alle taklekter. Da er du sikker på at vindskien sitter riktig.
Vindskien er for lang, så den kuttes 10 cm fra steinene. Det skal nemlig senere monteres en takrenne, som er 11 cm.Her velger vi å lage et loddrett snitt, som følger bjelke og stolpe. Men du kan også lage et vinkelrett snitt. Ønsker man en lang levetid på vindskien, må den beskyttes mot vær og vind.
Her starter vi med å legge en stripe takpapp, som festes med en rad pappspiker. Ovenpå takpappen må det legges et aluminiumsbeslag, som effektivt beskytter mot vann, snø og sludd. Takpappen sikrer at vannet ledes helt ut i bunnen av den ytterste raden med stein.
Beslagene klippes til med en platesaks, så det blir en overlapp på et par cm.I toppen festes beslaget med en enkelt pappspiker. Du må ikke spikre i skjøten, så gjør det ca. 10 cm over den.For å oppnå en flott finish, må du i gang med saksen når bunnen av beslaget skal avsluttes.
Klipp to lange snitt så siden kan bøyes inn, hvorpå toppen bøyes nedover. Med en hammer kan du slå avslutningen helt i fasong, før du fester utklippingen med en spiker. Taket er ferdig og 100 prosent vanntett.
LES OGSÅ: Slik skifter du vindskier!