Enkelt takbelegg er en god selvbyggerløsning

Takbelegg er en enkel løsning for selvbyggere. Og glem alt om papp. Dagens takbelegg har ingredienser som går fordums papp en høy gang, og det er ikke noe problem å bruke i selv vårt barske og harde klima.

De fleste gjør det selv-folk har brukt takbelegg i en eller annen sammenheng, enten på et uthus, på hytta eller på en carport. Og heldigvis har det skjedd mye med takbelegg siden besteforeldrene våre fikk sveiset et par svarte, stive ruller på fjøstaket, i en sky av tjære og gassflammer, med håp om at taket holdt tett i 10-15 år fremover.

Moderne takbelegg er enkelt å sette fast, det er lett å skape pene resultater med, det kan bøyes og formes på nesten alle takflater og det holder like lenge som de fleste andre typer tak. Under sin beskjedne overflate, er moderne takbelegg nemlig et høyteknologisk materiale.

Den sterkeste løsningen, med lengst levetid, får du alltid ved å legge to lag belegg, og underbelegg og toppbelegg lages særskilt, med forskjellige overflater.

Til mindre krevende oppgaver, kan du velge takbelegg som er laget for å ligge i ett enkelt lag.

Fra tjæret papp til høyteknologi

Den grunnleggende oppbyggingen er felles for alt tak belegg. En kjerne av polyesterarmering omgis av bitumen, som be­ skyttes av skifer, sand eller noe annet, avhengig av formålet.

SKIFERGRANULAT

På oversiden er takbelegget som oftest strødd med skifer-granulat. De små steinkornene, som kan være farget, sikrer at solstråler, barnåler eller fugler ikke ødelegger den myke massen på undersiden. Takbelegg som er beregnet til å ligge som underbelegg er i stedet drysset med fin sand eller noe annet som et eventuelt toppbelegg klebes til, men som likevel beskytter takbelegget.

POLYESTERARMERING

I midten av moderne takbelegg er pappen avløst av polyesterfilt, eventuelt forsterket av glassfibertråd. Polyesterfibrene er særdeles sterke og seige, og de knekker ikke når belegget tilpasses eller taket beveger seg ved temperatursvingninger. Fibrene er den armeringen som gjør at takbelegget ikke rives over, ikke engang i sterk kulde. Det går heller ikke utover styrken at du slår spiker gjennom belegget.

Armeringen mettes med bitumen, og går i ett med lagene på begge sider.

BITUMEN

Når råolje destilleres ned til bitumen, får man et stoff som er er hardt ved normale temperaturer, men som kun skal varmes litt for å smelte. Fast bitumen knekker lett, og blir flytende når den varmes opp. Ved å tilsette kunstgummi, SBS, får man en sterk, seig masse.
I fast form følger det takets bevegelser, og ved oppvarming blir det mykt og klebende. Denne seige massen ligger på begge sider av polyesterarmeringen i midten. På undersiden er den ofte sandbelagt.

Slik legger du takbelegg

Moderne takbelegg er enkelt å legge og det er lett å oppnå pene resultater med. Det kan bøyes og formes på nesten alle takflater. I tillegg holder det like lenge som de fleste andre typer tak. Her viser vi hvordan du legger takbelegg i ett lag, som en enkel gjør selv-løsning.

1

Begynn med takfotbeslaget, som spikres fast med pappspiker. Husk overlapp i alle skjøter. Små hakk i takfot beslaget viser hvor stor overlappen skal være. Sørg for at det er plass til takrennen.

2

Skru på trekantlister langs vindskiene i sidene. Rull ut den første lengden tak­ belegg, slik at den ligger over mønet og ned på den andre siden. Plast strimmelen på baksiden fjernes også.

3

Legg to striper asfaltkitt på takfotbeslaget, eller smør på asfaltlim med en sparkel. Husk også asfaltlim på trekantlisten. Legg takbelegget på takfotbeslaget og listen, og klem fast.

4

Spikre takbelegget med pappspiker der neste lengde skal overlappe. Slå spikerne helt inn, men ikke gjennom takbelegget. De skal spikres i sikk-sakk, slik at de sitter forskjøvet (se X-ene).

5

Legg på neste lengde med cirka 10 cm overlapp. Hvis det ikke er en forlimt stripe, som her, skal det legges asfaltlim i overlappingen. Trykk eller tråkk skjøten godt til, slik at den blir tett.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takbelegg