Takpapp – en forklaring
Takpapp, eller takbelegg som er det mest teknisk riktige navnet i dag, har tidligere vært litt uglesett, og noe man normalt kun brukte på uthus som uteboder, dukkehus, hønsehus eller lignende. Men slik er det ikke lenger.
Takpapp ble oppfunnet i Sverige så langt tilbake som i 1789. Da bestod det av plater på 75 x 75 cm, som var smurt med olje og drysset med knust stein. Senere har oljen blitt erstattet med tjære, og en gang midt på 1800-tallet ble tjærepapp på rull introdusert. Selv om denne pappen måtte tjæres hvert år for å være tett, fortsatte produksjonen frem til rundt 1960. Men allerede i 1907 ble det faktisk laget asfaltpapp som var så holdbar, at man våget å gi en garanti for at det kunne holde tett i 10 år. I dag er takpapp et høyteknologisk produkt av polyesterfilt, eventuelt glassfiberarmert, innstøpt i bitumen og strødd med skifer. Derfor er takbelegg som nevnt det riktige tekniske navnet i dag, selv om folk flest kaller det takpapp (også vi i denne artikkelen). Takpapp finnes i mange varianter: takbelegg til fastklebing med varme, til kaldklebing og selvklebende, samt i flere forskjellige farger.
Takpapp er fleksibelt, og takpapp kan bøyes og formes etter de fleste takflater, og dessuten veier takpapp lite – noe som gjør at det kan erstatte andre tak uten at du trenger å forsterke konstruksjonen under takpappen.
Takpapp pris
Takpapp er relativt billig, sammenlignet med andre taktyper. Prisen for takpapp på enkelte tak kan dog variere en del, alt etter hvilken type takpapp du velger å legge, og hvordan du velger å legge taket med takpapp. Det kan være flere arkitektoniske vurderinger å ta høyde for når du skal velge å legge takpapp. Noen vil ha takpapp uten struktur, som kanskje kan være veldig rimelig. Men velger du dette i kombinasjon med såkalt listetekking, får du kanskje takpapp i den dyre enden av prisskalaen.
De dyrere typene takpapp er ofte i to lag, og er velegnet til tak med liten helling. Skal du ha en takpapp i en bedre og dermed dyrere kvalitet, må takpappen inneholde SBS-høypolymerbitumen.
Billig takpapp
De billigere typene av takpapp, har det typiske kjennetegnet at de er mindre fleksible å arbeide med. Den billige ett-lags takpappen krever en viss helling på taket, og kan ofte kun brukes på sekundære bygninger. Til gjengjeld er denne typen takpapp enkel å jobbe med, og avhengig av oppgaven, kan du nøye deg med å spikre fast takpappen.
Takpapp tykkelse
Jo tykkere takpapp, desto lenger er holdbarheten. Tykkelsen på takpapp er ofte også avgjørende for når du kan bruke takpappen. Bruker du tynn ett-lags takpapp, er det kanskje bare egnet for sekundære bygninger, mens to-lags takpapp, som selvsagt er tykkere, kan brukes på steder som krever god beskyttelse i lang tid. Det nederste laget med takpapp, kalt underpapp, sikrer at det endelig taket av takpapp blir fullstendig tett. Det øverste laget fås både som selvklebende takpapp eller takpapp som skal sveises fast.
Under optimale betingelser, kan et tak med takpapp av en god kvalitet holde i opp mot 50 år.
Montering av takpapp
Montering av takpapp er forholdsvis enkelt, så lenge du holder deg til de mer enkle oppgavene som redskapsboder, dukkehus og lignende.
Men mange har prøvd å legge takpapp. Og mange har funnet ut at det ikke var så enkelt som de trodde. Så hvis du skal legge takpapp på huset din eller et annet bygg, så er det en god ide å alliere seg med en håndverker som har erfaring med å legge takpapp. Det kan være vanskelig å få lengdene med takpapp til å ligge likt, for rullene med takpapp er tunge å bære.
Hvis du vil ha garanti på det nye takpapp-taket ditt, så sørg for å få monteringen av takpappen utført av en entreprenør som gir garanti på jobben.
Du kan også velge å montere selvklebende takpapp der fremgangsmåten er annerledes og mindre vanskelig.
Se mer om selvklebende takpapp
Takpapp og takshingel
Takpapp fås også som takshingel. Takpappshingel er et lekkert materiale til taktekking, og som i tillegg er forholdsvis enkelt å legge. Det krever først og fremst et fast og stabilt underlag, og du skal ikke legge takshingel om temperaturen er under 10 grader. Du kan heller ikke jobbe med takshingel hvis det er for varmt og sola steker – ettersom overflaten blir myk og fort kan ta skade. Shingeltaket er bare litt dyrere enn et tradisjonelt takpapptak, men relativt enkelt å legge. Det skal kun legges et enkelt lag, som spikres fast og er selvklebende i skjøtene.
Her kan du se hvordan du legger takshingel
Vedlikehold av takpapp
Takpapptaket holder selvfølgelig best om du vedlikeholder det godt. Det gjelder altså å passe på taket og vedlikeholde det før det begynner å dryppe inn. Hvis du skal vedlikeholde takpappen din, bruker du asfaltmasse og asfaltprimer som du legger ut på taket. Gjør det en solrik vårdag, slik at takpappen din er mer fleksibel, og tåler bedre at du beveger deg rundt på det.
Her kan du lese mer om vedlikehold av takpapp
Reparasjon av takpapp
Skulle du likevel være uheldig og takpapptaket eller papptaket går i stykker, så er det heldigvis det enkleste taket å reparere. Ofte er det en sprekk i takpappen som har skyld i at takpapptaket ikke lenger er tett. Heldigvis er takpapp et enkelt materiale, og en reparasjon av papptaket er forholdsvis enkel. De fleste reparasjoner kan fikses med asfaltmasse og et nytt stykke takpapp – men noen ganger kan det hende at du må bruke takkitt til reparasjonen av papptaket.
Les mer: Reparasjon av takpapp
Finn inspirasjon og veiledning til takpapp
Her på siden har vi samlet alle våre tips og veiledninger til takbelegg, takpapp og takshingel. Takpapp er smart og kan se utrolig flott ut, men før du kaster deg ut i å legge takpapp, bør du vurdere om du har erfaring nok med materialet eller om det kan lønne seg å få en profesjonell med erfaring innenfor takpapp til å gjøre jobben for deg.