Fiks hull i takbelegget

Et hull i takbelegget krever øyeblikkelig handling. Heldigvis er det ganske enkelt å fikse problemet. En halv time og materialer for noen få hundrelapper, så holder taket tett igjen.

Intro

Takbelegg er en god og solid løsning, både på huset, annekset og sykkelskuret. I tillegg er det billigere enn de fleste andre takkledninger.

Men som alt annet, kan takbelegg også gå i stykker, enten fordi du bevisst lager hull i det, for eksempel for å montere en antenne eller en vindmåler på taket, eller fordi du eller feieren har tråkket på samme sted år etter år og derfor har slitt hull. Hullene skal fikses straks, før vannet gjør skade.

Fremgangsmåten er enkel: Legg på en lapp, nesten som når du lapper et punktert sykkehjul. Limet her består av takmasse; en tjærelignende masse, som blir veldig seig når den tørker. Lappen er en glassfibermatte.

Legg først takmasse, deretter fiberlappen og så takmasse igjen. Strø med skifergranulat i riktig farge, og hullet er lukket.

Dette skal du bruke

Oppgaven krever bare noe få redskaper:

  • Stålbørste,
  • myk børste
  • Pensel

Veiledning

1

Rengjør området rundt skaden. Først med en stålbørste til det grove, etterpå med en myk børste til det fine. Rengjør minst 15 cm rundt hele skaden. Det sikrer at takmassen kan hefte skikkelig.

2

Rør grundig gjennom takmassen. Får du ikke rørt det godt sammen, smører du bare tynningsmiddelet ut på taket. Det gjør i så fall ingen nytte.

3

Smør på takmassen i et tykt lag. Med en god, bred pensel smører du takmasse på et område som er litt større enn den glass­fibermatten som legges på senere.

4

Legg glassfibermatten ned i takmassen. Den klippes til i et passe stykke, som dekker alle hull godt. Lag den heller litt for stor enn litt for liten. Det er viktig at matten glattes ut til den ligger helt plant med taket – uten luftlommer.

5

Matten trykkes fast med en pensel. Begynn i kantene, og fortsett inn på midten. Smør deretter et tykt lag takmasse utover hele glassfibermatten.

6

Strø skifergranulat over hele området. Igjen heller litt for mye enn litt for lite. Det overskytende børstes vekk dagen etter. Granulatet beskytter mot sola og kan ikke unnlates. Skifergranulat fås i flere farger.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...