Husk å pleie takpappen

Takpapp er lett å legge, og den holder i årevis – hvis du passer på den! Her får du de beste tipsene til perfekt – og nødvendig – pleie av takpappen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
60 kr/m2

Intro

Ute av øye – ute av sinn, lyder et gammelt ordtak. Slik er det trolig også for mange huseiere når det gjelder taket. Og det går jo bra i lang tid – men så plutselig en dag renner det inn i huset! Derfor gjelder det å passe og pleie taket før det er for seint.

Her får du en veiledning om hvordan du forlenger levetiden for et tak med takpapp. Arbeidet kan gjøres på en weekend – spesielt om du har kjøpt inn det som skal til på forhånd.

Vedlikeholdet kan altså utføres relativt raskt, kostnadene er ikke så store, og når arbeidet er gjort, kan du sove trygt selv om regnet fosser ned.

En solrik helg om våren er det beste tidspunktet for operasjonen. Varmen gjør nemlig takpappen myk, og da sprekker den ikke så lett når du beveger deg rundt på taket. Asfalttakmassen er også lettere å arbeide med da.

Vær ellers klar over at du kan velge mellom vann- og whitespiritbaserte asfaltprodukter. De vannbaserte produktene er mer miljøvennlige og er også noe drøyere i bruk.

Veiledning

Riktig årstid og riktige klær

Legg ikke på takmasse seint på høsten.

Temperaturer under 10 grader gjør det vanskelig å trekke ut takmassen. Et løv-fellende tre i nærheten kan gi problemer. Bladene limer seg til takmassen de første dagene etter påføringen. Beste temperatur er 15 til 20 varmegrader.

Du blir svært skitten!

Bruk utslitte arbeidsklær og sko som du kan kaste etter bruk. Men klær med flekker kan reddes. Gjennomfukt flekkene med white spirit, og vask dem i maskin. Du må kjøre gjennom maskinen tom et par ganger for å ferne lukta fra maskinen, men klærne blir rene!

Kjøp billige hansker.

Hansker holder bare en dag, så sørg for å ha flere par.

Skader utbedres

1

Sjekk om det er blærer i takpappen. Ei blære vil briste før eller siden, så den må repareres. Skjær et kryss i blæra, men skjær bare gjennom overpappen, ikke underlagspappen. Ved store blærer kan du bruke en metallinjal slik at snittet blir rett.

2

Bøy forsiktig opp de fire flikene. Pass på at de ikke brekker av. Hvis pappen føles stiv, kan du varme den forsiktig opp med en varmepistol. Smør på asfalttak­ kitt - eller varm opp underlagspappen slik at lagene kan limes. Trykk sammen lagene.

Når overflatene er varmet opp, er det bare å trykke dem sammen. Skjær eventuelt vekk det overskytende av flikene.

3

Reparasjonen skal forsterkes med asfaltteip. Skjær til strimlene, og legg dem i kors over reparasjonsstedet. Avslutt med å presse teipen godt fast til underlaget slik at det ikke trenger inn vann.

Bruk eventuelt en trekloss eller lignende.

Fuger friskes opp

1

Du skal inspisere alle stedene der det er gjennomføringer i takpapptaket. Er det lenge siden de ble utført, er det risiko for at fugene er tørket ut. Bruk takkitt - for eksempel til fugepistol som her - til å friske opp fugene med.

2

Få fugemassen godt ned i sprekkene. Dypper du fingeren i oppvaskvann før du bruker den som fugepinne, blir det ikke så klebrig. Så ta med såpevann opp på taket!

Ny takmasse

1

Skjøtene mellom takpappbanene er det siste som skal sjekkes før hele takflata behandles. Ser noen skjøter litt tvilsomme ut, kan du bruke en sparkel til å sparkle asfaltkitt ut over hele skjøten.

2

Neste skritt er å stryke takflata med primer. Det er nødvendig for at takmassen skal feste seg. Primeren kan påføres med en stiv kost. La den tørke natta over - eller i hvert fall til den er helt tørr.

3

Når primeren er tørr, gjentas prosessen med takmassen. Stryk hele taket igjen, og vær ikke gjerrig. Sørg for at det kommer på et godt lag. Når massen er tørr, har du sikret takpappen din for mange nye år.

Materialer

• Asfaltteip eller papp og asfaltlim
• Asfalttakmasse
• Asfaltgrunning
• Asfalttakkitt i tube/spann

Spesialverktøy
• Varmluftpistol

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

Cirka 600 kroner for asfaltmasse og primer til 10 m2. Asfaltteip og takkitt fås for cirka 250 kroner.

Vanskelighetsgrad

Vedlikehold av takpapp er lett, men et skittent arbeid.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...