Reparer takbelegget ditt enkelt og raskt

Selv små hull i et tak med takbelegg skal fikses i en fei, før regnvannet får ødelagt den underliggende takkonstruksjonen. Det gjelder uansett om du må legge et nytt takbelegg oppå det gamle, eller bare tette det eksisterende takbelegget.

ENKELT: Det gjelder å reagere raskt hvis du oppdager en skade i taket. Er det takbelegg på taket, er det heldigvis både raskt og enkelt å reparere.

REPARASJON AV ET HULL

1. Cirka 15 cm rundt hele skaden rengjøres, først med en stålbørste og deretter med en myk børste, slik at asfaltmassen får god vedheft. Smør på et tykt lag med en stor pensel.

2. Et stykke glassfiberduk legges på – helt plant, uten luftlommer. Trykk duken ned i asfaltmassen med penselen, og sørg for å glatte helt ut ved å starte i kantene, slik at duken ligger godt fast.

3. Skifergranulat strøs over hele området – heller for mye enn for lite. Overskytende børstes vekk dagen etter. Får du ikke tak i skifergranulat (skiferstrø), kan du samle det opp fra takrennen.

REPARASJON AV EN LUFTBULE

1. Luftbuler oppstår når innestengt fukt utvider seg i varmen. De skjæres opp på kryss med en hobbykniv – minst 5 cm for langt i begge ender. På undersiden fylles det opp med asfaltmasse.

2. Deretter lukkes hullet, og flikene spikres godt fast til underlaget med pappspiker. Ikke vær gjerrig med spikerne. Det er viktig at flikene sitter helt tett.

3. Striper av asfaltmasse legges over sprekkene og arbeides godt ned i takbelegget med en sparkel.

NYTT SLITELAG TIL GAMMELT TAKBELEGG

1. Alle hull tettes, og gjennomføringer i taket sjekkes. Hvis det er lenge siden gjennomføringen er laget, kan fugen være uttørket. Bruk takkitt – for eksempel til fugepistol – til å tette med.

2. Skjøtene mellom lengdene skal også sjekkes. Er det steder hvor belegget slipper, tettes det ved å sparkle over hele skjøten med takkitt.

3. Når alle hull og sprekker er lukket, og reparasjonsmassen er herdet, skal hele overflaten feies ren for skitt, nedfallsløv og annet.

4. Neste skritt er å stryke over hele takflaten med asfaltprimer. Det sikrer at takmassen hefter godt. La primeren tørke helt – helst over natten.

5. Når primeren er tørr, overstrykes hele taket med et nytt slitelag av flytende takmasse. Regn med én liter per kvadratmeter. Massen helles ut og fordeles med en kost.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om fugepistolen

Viktig om timing

Vi anbefaler at du unngår å legge på takmasse sent på høsten. Temperaturer under 10 grader gjør det generelt vanskelig å trekke ut massen. Er det løvfellende trær i nærheten, vil løvene også klebe seg til takmassen i de første dagene etter påføring.

Den beste arbeidstemperaturen er mellom 15 og 20 grader.

Takmasse til reparasjon og nytt slitelag

Takmasse er en asfaltbasert, kaldtflytende masse med forsterkende fibre. Den kan brukes heldekkende på et flatt tak med takbelegg, som vi viser over. Da forsterker du et eksisterende tak, for å forlenge takets holdbarhet. I tillegg kan massen brukes med en armeringsmatte, for å danne et nytt fugeløst tetningslag. Massen selges i 6, 15 og 25 kilos spann.

Tips om arbeidstøy

Arbeid med asfaltbaserte produkter er noe griseri, så bruk gamle arbeidsklær og utgåtte sko, som kan kastes etter bruk. I tillegg anbefaler vi noen billige hansker. Et par hansker holder kun én dag, så sørg for å ha flere par klare.

Vil du lese mer om takbelegg? Her har vi samlet alle våre artikler og veiledninger om takbelegg.

    Akkurat nå leser andre ...