Enkelt å legge nytt tak

De forlimte lengdene er enkle og raske å legge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
4.000 kroner

Intro

Med forlimte lengder av takbelegg er det blitt en enkel sak å legge nytt tak. Lengdene rulles bare ut i ett lag, og oppvarming under leggingen er historie. Når du er i gang, kan du også enkelt skifte råtne vindskier og forsterke konstruksjonen vesentlig.

Pass på temperaturen

Takbelegg er veldig følsomt overfor både lave og høye temperaturer. Dette har betydning når du skal jobbe på taket.

Hvis lengdene skal lime seg ordentlig, skal temperaturen være over 5 °C når du legger belegget. Ideell temperatur er 20 °C. Ved den temperaturen oppfører takbelegget seg nemlig fint og føyelig. Blir temperaturen særlig høyere, blir takbelegget mykere - blir det veldig varmt, blir det ubehagelig å ta på.

Når du går på takbelegget, skal du gå i sko med gummisåler, så du ikke skader belegget. Det gjelder særlig skotuppene når du ligger på knærne og jobber.

Står solen rett på, og blir belegget så varmt at det nesten er flytende, skal du unngå å tråkke på det.

Veiledning

01
Begynn med å rette opp taket 6 Trinn

For å få et flott og holdbart resultat med nytt takbe-legg, skal underlaget være i orden. Vi fjerner det gamle belegget, fordi det er ujevnt og ikke lagt riktig.

Vi velger også å sette opp nye, kraftige vindskier, samt å rette opp det ytterste av taket (takfoten), slik at vi får best mulig utgangspunkt.

1

Her fjerner vi de gamle takfotbeslagene. De er bulkete og skjeve. I tillegg dekker de forkantbordet, så vi ikke kommer til for å rette og forsterke det. Vi bryter også av vindskibordene.

2

Vi skrur på 48 x 48 mm lekter under bordene, slik at enden på takbordene kan kappes til. Bruk 40 mm skruer.

3

Vi skjærer 5 mm fra lekten, det vil si cirka 2,5 cm fra enden på bordene. Bruk stikksag eller sirkelsag.

4

De nye takfotbeslagene skal sitte langs den avkappede kanten. Beslagene kuttes med platesaks, slik at de overlapper hverandre med et par centimeter, og spikres på.

5

Vi skifter de gamle vindskiene, og setter på 22 x 148 mm trykkimpregnerte bord. Overkant på vindskiene legges 7 cm over tak bordene. Bruk 5 x 80 mm skruer.

6

Sett trekantlister (48 x 48 mm) mellom tak-og vindski bord i begge sider. Skru med 4 x 40 mm skruer i både tak- og vindskibord.

02
Legg takbelegget på plass 9 Trinn

Takbelegget er utstyrt med en klebende strimmel på både over- og underside, der de skal overlappe. Klebestrimmelen er beskyttet med en tynn folie. Når lengdene er på plass, trekkes folien av begge lengder samtidig. Press skjøten mot underlaget. Skjøten kan ikke tas fra hverandre!

NB! Her legges belegget på tvers av takflaten. Icopal anbefaler at det legges på langs, og 15 cm over tak-mønet med alle lengdene. Se mer på www.icopal.no

1

Rull ut første lengde, slik at underkanten av belegget ligger 5-10 mm over kanten av takfoten. Lengden skal tilsvare avstanden mellom trekantlistene i sidene.

2

Trekk folien av halvparten av lengden. Sett pappspiker for hver 6. cm i sikksakkmønster, hhv. 2 cm og 4 cm fra overkanten. Legg folien tilbake, og spikre andre halvdel.

3

Rull ut andre lengde. Klebe strimmelen på denne lengden skal ligge cirka 5 mm lenger ned enn klebestrimmelen på første lengde, så klebeflaten dekkes helt.

4

Trekk av bak- og oversidefoliene på de to lengdene samtidig. Press overleggene sammen ved å tråkke på dem med små skritt.

5

Bøy takbelegget tilbake ved takfoten. Legg to striper taklim på takfotbeslaget. Trekk folien av takbelegget, og legg klebestrimmelen ned i limet. Tråkk over med små skritt.

6

Ekstra sikring. I begge sider sikres taket ekstra med en strimmel hellimt belegg. Trekk folien halvt tilbake på strimmelen. Hold kanten inntil overkanten av vindskien, og spikre den fast.

7

Legg tre striper lim innenfor krittstreken når du har vippet strimmelen over vindskien. Trekk av folien. Trykk strimmelen ned i limet, og tråkk over den med små skritt.

8

Spikre et beslag på vindskien. Begynn nedenfra, og sett fast beslaget med riflede alu-spiker. Du skal ikke bruke pappspiker, de skader aluminiumet.

9

Slik ser mønet ut. Det er dekket av en 30 cm strimmel, limt fast til de underliggende med to striper lim på hver side. Beslaget over vindskiene går over belegget.

Materialer

Takbelegg og inndekning (her fra Icopal):
• Topsafe takbelegg, 1 x 7 m
• Topsafe strimmel, 0,3 x 7 m
• Taklim
• Pappspiker
• Alu-takfotbeslag
• Alu-isbordbeslag
• Alu-spiker til alu-beslagene

Dessuten:
• 22 x 148 mm trykkimpregnerte vindskibord
• 48 x 48 mm justerte avstivingslekter
• 48 x 48 mm trekantlister
• 4 x 40 mm og 5 x 80 mm skruer

Tidsforbruk

Cirka to dager for et tak på 16 kvadratmeter.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

De forlimte lengdene er enkle og raske å legge. Du må bare være klar over at limflatene ikke kan tas fra hverandre igjen, når de først er presset sammen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Takbelegg