Slik legger du takbelegg

Moderne takbelegg er enkelt å sette fast, og det er lett å oppnå pene resultater med. Det kan bøyes og formes på nesten alle takflater. I tillegg holder det like lenge som de fleste andre typer tak.

Moderne takbelegg er særdeles gjør det selv-vennlig

Legg tagbelegget i ett eller to lag

Moderne takbelegg er elastisk, holdbart og tett. Med sin lave vekt, kan det erstatte andre tak uten at du må forsterke konstruksjonen.

Den mest solide løsningen får du ved å legge to lag belegg, men som regel er det tilstrekkelig med ett lag. Begge fås i selvklebende utgaver, som er enkle å legge.

Her viser vi seg hvordan du legger takbelegg i henholdsvis ett og to lag.

TAKBELEGG I ETT LAG

1. Begynn med takfotbeslaget, som spikres fast med pappspiker. Husk overlapp i alle skjøter. Små hakk i takfotbeslaget viser hvor stor overlappen skal være. Sørg for at det er plass til takrennen.

2. Skru på trekantlister langs vindskiene i sidene. Rull ut den første lengden takbelegg, slik at den ligger over mønet og ned på den andre siden. Plaststrimmelen på baksiden fjernes senere.

3. Legg to striper asfaltkitt på takfotbeslaget, eller smør på asfaltlim med en sparkel. Husk også asfaltlim på trekantlisten. Legg takbelegget på takfotbeslaget og listen, og klem fast.

4. Spikre takbelegget med pappspiker der neste lengde skal overlappe. Slå spikerne helt inn, men ikke gjennom takbelegget. De skal spikres i sikk-sakk, slik at de sitter forskjøvet (se X-ene).

5. Legg på neste lengde med cirka 10 cm overlapp. Hvis det ikke er en forlimt stripe, som her, skal det legges asfaltlim i overlappingen. Trykk eller tråkk skjøten godt til, slik at den blir tett.

TAKBELEGG I TO LAG

1. Underbelegget legges på, slik at det flukter med takkanten. Legg det helt inntil vindskiene, og la lengden gå over mønet og ned på den andre siden.

2. Før neste lengde rulles ut, spikres belegget fast forskjøvet (se X-ene) der neste lengde skal overlappe. Rull på neste lengde med 10 cm overlapp, og lim sammen de to lengdene.

3. Spikre takfotbeslag og trekantlister oppå første lag (underbelegget), og fordel asfaltlim på hele takflaten. Det skal ikke være steder uten lim, fordi vannet da vil kunne samle seg der.

4. Legg toppbelegget slik at kanten følger kanten av takfotbeslaget i én centimeters avstand. I sidene skal det flukte med overkanten av trekantlisten. Trykk godt til, og renskjær kantene.

5. Spikre toppbelegget i toppen. Slå inn pappspiker med 10 centimeters avstand. Toppbelegget kan legges både vannrett og loddrett. Det er et spørsmål om hva du vil. Her legges det vannrett.

6. Legg asfaltlim på kanten, cirka 10 cm ned, der neste lengde skal overlappe. Fortsett deretter med å smøre lim på hele den flaten der du skal legge neste lengde.

MØNE OG VINDSKIBESLAG

Til mønet deles en lengde med toppbelegg på langs. Lengden hellimes og skal ikke spikres.

For å forme lengden langs mønet og opp på trekantlistene, må du lage et lite hakk. Hakket dekkes etterpå med en trekantet lapp, som limes på.

Til slutt setter vi et beslag oppå kanten av vindskien. Det dekker toppen av vindskien og endekanten på takbelegget.

TIPS TIL ARBEID MED TAKBELEGG

  • Varmt vær er bra. Det gjør takbelegget mykt og enklere å jobbe med, og limet hefter bedre enn i kaldt vær. Er det ikke varmt og godt vær, kan du varme opp klebeflatene med en varmepistol.
  • Pass på klærne. Asfalt kan ikke vaskes av, og du må regne med å kaste både klær, hansker og sko når du er ferdig. Asfaltlim på hendene kan fjernes med smør eller matolje.
  • Enkel fordeling. Skal du fordele lim på et stort område, kan du bruke en gulvkost. Den er mye raskere å bruke enn sparkelen.

    Akkurat nå leser andre ...