3 populære takplater av klar plast

De fleste produsenter anbefaler et plasttak i fargen opalhvit. Da er ikke lyset for kraftig under for eksempel en overbygd terrasse eller i en carport.

Men liker du mye lys, er ikke opalhvit noe for deg. Velger du i stedet takplater av klar plast, får du fritt utsyn til himmelen og masser av lys – også inne i huset hvis taket er montert direkte i forlengelsen av det. Opalhvite takplater vil nemlig også bremse for lystilførselen inne i huset.

Her går vi gjennom 3 populære typer takplater av klar plast:

1. SUNGLAZE FRA PLASTMO

3 typer plasttak: Sunglaze fra Plastmo

Du kan få plastplater som ser ut som glass.

Sunglaze er 4 mm tykke plastplater som minner veldig mye om glass. De er laget av plasttypen polykarbonat, som er ekstra sterk. Disse platene er ytterligere forsterket på overflaten med et UV-filter, slik at de bedre tåler de nedbrytende strålene fra solen.

Platene er snaut 60 cm brede og har en liten oppkant i hver side, som skal brukes til innfesting i en skinne. Platene kan i prinsippet monteres både til stålskjelett og treskjelett, men enklest til tre.

De finnes som både klare og røkfarget og i forskjellige lengder. Platene kan sages til med en fintannet sirkel- eller håndsag.

Pris:

Cirka 2400 kroner per plate (58,5 x 360 cm).

Skjøtemetode:

Platene skal plasseres i en skjøteprofil av aluminium, som skrus fast til den underliggende takkonstruksjonen. Den lille oppkanten i hver side av platene plasseres på skjøteprofilen, og når begge platene er på plass, skrus en dekklist oppå som holder platene på plass. Oppå dekklisten bankes en klikklist på plass, slik at skruene er tildekket.

Platene skal plasseres 10 mm lenger bak enn ytterkanten av profilene, ettersom de beveger seg under temperatursvingninger. På enden av aluminiumslistene monteres endebunner, slik at du får pene avslutninger. På begge sider av platene er det beskyttelsesfolie. Den fjernes på undersiden, før du legger opp platene. Folien på oversiden fjernes når du er ferdig med montering av listene. Ikke flytt rundt på platene etter at du har fjernet beskyttelsesfolien. Det kan gi riper i platene.

Sunglaze fra Plastmo: Skjøtemetode

En dekklist plasseres oppå sammenføyningen mellom platene, så de holdes på plass.

2. FASTLOCK UNI FRA ICOPAL

Fastlock-plater er også laget av plasttypen polykarbonat, som er ekstra sterk og tåler all slags vær. Det er en ettlagsplate og egner seg derfor best til steder som ikke er isolert, som carporter og overbygde terrasser. Platene er 20 cm brede og fås i forskjellige standardlengder, men de kan også bestilles på eksakte mål, så du unngår svinn.

De kan monteres til både tre- og stålskjelett. De har den spesielle egenskapen at de er fleksible og kan bøyes, noe du ofte ser på stålskjelett. Hvis du ønsker et buet tak, er platene et opplagt valg. Sages til med en fintannet sag eller vinkelsliper.

Pris:

Cirka 350 kroner per plate (20 x 350 cm).

Skjøtemetode:

Du skal ikke skru i Fastlock-platene. I hver side av platen sitter det en såkalt vulst, som er platenes sammenføyningssystem. Vulsten er en liten bue, som i den ene siden av platen er litt større enn i den andre, slik at den store kan presses ned over den lille.

Når den store vulsten er presset på plass, er platene låst fast til hverandre i en 100 prosent tett sammenføyning. Det kan være vanskelig å sette dem sammen, men smører du på litt matolje går det mye lettere. Taket kan holdes fast til undertaket på flere måter, avhengig av konstruksjonen, for eksempel med lektebeslag. Spesielle sidebeslag holder også taket, så vinden ikke løfter det.

Fastlock-plater: Skjøtemetode

De to vulstene presses sammen, så platene låses i en helt tett sammenføyning.

Fastlock-plater: Skjøtemetode

Her er taket montert med et lektebeslag, som settes opp i den innerste vulsten og festes til takkonstruksjonen.

Vil du lese mer om overbygde terrasser? Her gir vi deg inspirasjon og veiledning til hvordan du kan bygge en overbygd terrasse

3. TRAPEZPLADE SUNLUX 2000PC FRA RIAS

De billigste klare takplatene er trapesplater i PVC. De beste platene er laget av den harde plasttypen polykarbonat, så de er slagfaste og meget motstandsdyktige overfor skiftende vær.

Trapesplater har en karakteristisk bølget overflate (i trapesform, derav navnet) og finnes i forskjellige lengder, bredder, farger og plasttyper, så det er enkelt å finne en plate som passer til prosjektet ditt. For eksempel til en bod, et takoverbygg eller en carport, der det ikke er behov for isolasjon.

Platene monteres normalt til et treskjelett og kan skjæres til med en fintannet sag eller en vinkelsliper.

Pris:

Cirka 370 kroner per plate (244 x 111,5 cm).

Skjøtemetode:

Platene skrus fastmed spesielle skruer til trapestak, såkalte bunnskruer, som plasseres i bunnen av en av takets “bølger”.

Platene skal overlappe hverandre med minst en “bølges” overlegg. Der det er en skjøt, skal det også være en såkalt toppskrue i toppen av en “bølge”. Hvis du har behov for å tette taket i endene, så det for eksempel ikke kommer inn snø eller løv, finnes det bølgede skumtetningsklosser som kan tette under platene.

LES OGSÅ: Trapesplater: Slik bruker du trapesplater

Trapezplate: Skjøtemetode

Denne skruen er en såkalt bunnskrue. Det finnes også spesielle toppskruer til toppene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Takplater