Takplater

Takplater finnes i mange former og materialer. Vi guider deg til hvor du skal bruke hva, og viser deg i våre byggeveiledninger hvordan du selv kan legge et tak med forskjellige takplater.

  Takplater

  På denne siden har vi samlet en rekke artikler, der du finner inspirasjon og veiledning til legging av tak med plater og panner. Takplater er et vidt begrep, som dekker alt fra de billigste plastplatene til vedskjulet, til dyre stålplater og -panner med 30 års garanti.

  I første omgang kan vi dele takplatetypene i to:

  1. Takplater som typisk brukes på skur, uthus og overbygde terrasser
  2. Takplater til hus.

  Takplater til uthus eller skur

  Den billigste løsningen er takplater i PVC. Det er de som typisk bare kalles trapes- eller bølgeplater, ettersom de er formet i topper og bølger med trapesform. De billigste utgavene koster kanskje bare en hundrelapp per plate. Til gjengjeld tåler de verken nedfallsgreiner eller uheldige nyttårsraketter.

  Skrur du opp prisen, følger kvaliteten med, og du kan kjøpe plasttakplater med 20 års garanti. Du kan få klare eller fargede plater, og skal du legge tak på en vinterhage eller utestue, der du vil slippe irriterende drypp fra kondens, kan du kjøpe termoplater som er bygget i en sandwich-konstruksjon.

  Billige takplater som ikke er plast

  Vil du ikke ha plasttakplater, er det likevel flere muligheter. Bølge- eller trapesplater i stål er billige og ganske holdbare. Her finner du også tak til litt større sekundære bygninger, som låver og andre ting, der holdbarheten og styrken er viktig samtidig som prisen er lav.

  Fibersement og andre takplater til hus

  Fibersementplater er holdbare, pene og en billigere løsning enn for eksempel takstein. De fås med forskjellige typer av bølger og i mange forskjellige farger og glaseringer.

  Stål er også en god løsning, og da snakker vi ikke om bølgeplatene som ses på låver og uthus, men for eksempel formede stålplater som ligner tegl. De fås i flere utforminger og farger. Noen i mindre takplater, andre som plater i full lengde fra takfot til møne. Fordelen med takplater av stål er at de kan legges direkte oppå et eksisterende tak – så om fibersementtaket ditt er i ferd med å gi opp, kan du altså hoppe over en masse rivingsarbeid og gå direkte til legging av taket.

  Montering av takplater

  Du kan helt klart montere takplater selv. På skur, uthus og utestuer er det veldig enkelt. Skal du montere takplater på et stort hus, krever det litt mer kunnskap, men det kan vi hjelpe deg med. Det viktigste tipset er at du skal ofre mye krefter på underlaget, som typisk består av lekter. Om underlaget er i orden, er selve takleggingen vesentlig enklere.