Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plastplater til tak

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med et gjennomsiktig plasttak på vinterhagen, slipper lyset videre inn i huset. Til carporter, drivhus og takoverb ygg er det også en fordel med et tak som lar lyset passere. Men skal det være tynt eller tykt, klart eller tonet, av PVC eller polykarbonat? Vi gir deg en oversikt.

Plastplater til tak: Plastplater er lette å håndtere og enkle å montere. Dessuten finnes de i både slagfaste, isolerende og varmeavvisende varianter.

Plastplater er lette å håndtere og enkle å montere. Dessuten finnes de i både slagfaste, isolerende og varmeavvisende varianter.

HVA BRUKES PLASTPLATER TIL?

Plastplater til takoverbygg og carporter

TAKOVERBYGG OG CARPORTER
Til en overbygget terrasse eller en carport er plastplater opplagte. Som oftest skal de bare skjerme for nedbør, og til det formålet er enkeltlagsplater nok.

Plastplater til drivhus m.m.

DRIVHUS M.M.
I drivhus, orangerier og vindfang gjelder det å få inn så mye lys som mulig. Fordelen ved plast fremfor laminert glass, er lavere vekt og større bruddstyrke.

Plastplater til vinterhage

VINTERHAGE
Et termotak av plast er et godt valg til en vinterhage, fordi det isolerer uten kondens. En opalhvit variant er opplagt, ettersom det gir et behagelig mykt lys.

Hvordan brukes plastplater?

Plastplater er vanskelige å sage i. Blir de for varme, kan de smelte rundt bladet. Derfor gjelder det å velge riktig verktøy: en stikksag med et blad til PVC eller en vinkelsliper med metallskive.

Gjelder det trapesplater, lønner det seg i tillegg å sette fast platen (eller flere lag plater) med en tverrgående lekt, slik at den ikke kan bevege seg mens du sager.

Monteringssystemene varierer fra produsent til produsent når det gjelder plastplater av polykarbonat. De fleste har dog en eller annen form for klikksystem.

De billigere trapesplatene monteres likt uavhengig av produsent. Platene legges med overlapp (typisk to bølgetopper og én bølgedal), og platene skrus med selvskjærende skruer.

Trapesplater skal alltid skjøtes med en overlapp. Normalt to bølgetopper og en bølgedal som vist her.

Trapesplater skal alltid skjøtes med en overlapp. Normalt to bølgetopper og en bølgedal som vist her.

VARIANTER AV PLASTPLATER

Varianter av plastplater: Trapesplate

TRAPESPLATE En tynn bølgeformet plate som festes med skruer gjennom platen. Trapesplater av PVC er de billigste, men også mindre solide enn trapesplater av polykarbonat.

Varianter av plastplater: Bølgeplate

BØLGEPLATE MED KLIKKLÅS En kraftig ettlagsplate i polykarbonat med innebygget låsesystem (vulster) i begge sider. Skjøtene klikkes enkelt ned over spesielle beslag. Platene er 20 cm brede.

Varianter av plastplater: Glasslignende enkeltlag

GLASSLIGNENDE ENKELTLAG Plastplater av polykarbonat fås i varianter som er 3 mm tykke, gjennomsiktige og glassaktige. Typen er sterk og har relativt lang holdbarhet. Sammenføyninger gjøres med spesielle beslag.

Varianter av plastplater: Tynn termoplate

TYNN TERMOPLATE Cirka 10 mm tykke plater i flere lag polykarbonat. Isolerer og hemmer dannelsen av kondens. Platene monteres normalt i gummilister, som holdes fast med en aluminiumslist.

Varianter av plastplater: Tykk termoplate

TYKK TERMOPLATE Termoplater i polykarbonat finnes også i en tykk (ca. 30 mm) utgave med mange lag i en såkalt M-struktur, som gir en ekstra høy isoleringsevne. Monteres med gummibånd eller alulister, avhengig av type.

Varianter av plastplater: Termoplate med klikklås

TERMOPLATE MED KLIKKLÅS Termoplater med flere lag polykarbonat fås også i en variant med klikklås (vulst) i begge sider. Platen er 46 mm tykk, den er sterk og har lang holdbarhet.

Varianter av plastplater: Glasslignende termoplate

GLASSLIGNENDE TERMOPLATE Denne typen termoplate av polykarbonat minner om glass, men er mye lettere. Platen er sterk og kan brukes med understøtting med helt opptil 120 cm avstand. Monteres med aluminiumslister.

Dimensjoner

Målene på takplater av plast varierer en del fra produsent til produsent. Men som en tommelfingerregel kan du regne med at de fleste plater er enten 20 cm, 60 cm eller en drøy meter brede. Platene fås i lengder fra 2 til 7 meter – med enkelte unntak.

Gjennomsiktighet

PVC-platene fås i både en klar og en tonet variant. De klare slipper inn cirka 85 prosent lys, mens de tonede typisk slipper inn cirka 20 prosent mindre lys. Platene av polykarbonat fås også i flere varianter, for eksempel klare og opalhvite. De fleste av de klare slipper inn 55-75 prosent lys. De glasslignende variantene slipper inn helt opptil 90 prosent lys. De opalhvite platene slipper inn mellom 30 og 55 prosent.

Viktig om plastplater!

Et UV-filter, som beskytter mot de nedbrytende strålene fra solen, er avgjørende for platens levetid. Det finnes plater som er utstyrt med ekstra UV-filter på den ene siden. De er opplagte til tak som vender mot sør og dermed er i direkte sollys.

De billigste plastplatene av PVC er populære, og de kan være et godt valg til enkle uthus og andre steder der utseendet ikke er viktig. Vær likevel oppmerksom på at de er mindre motstandsdyktige mot trykk fra for eksempel snø, eller slag fra nedbør eller greiner som faller ned.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Plastplater til tak
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake