Intro
Et enkelt system
Takrennesystemet fra Lindab (og andre leverandører) gjør det til en lek å montere nye takrenner. Du skal kun bekymre deg om å kappe renner og rør i riktige lengder. Etterpå klikkes takrennene bare sammen.
Veiledning
01
Rennekroker
7
Trinn
De gamle takrennene fjernes. Hvis de har sittet på kantbord, bør du rense bordene og sjekke om de må skiftes. De har vært skjult bak takrennene i mange år. Fukt og skitt kan ha brutt ned treet. De nye rennekrokene settes opp slik at takrennene får et svakt fall mot nedløpsrøret. Fallet skal være minst 1-2 mm per meter. Rennene skal også vippes, slik at forkanten er litt lavere enn bakkanten. Hvis du er nøye med monteringen av de nye rennekrokene, blir resten mye enklere.
De gamle rennekrokene fjernes. Her har de sittet på et kantbord. Vi renser bordet og sjekker at det er fritt for råte.
Vi monterer først den ytterste kroken, den som er lengst vekk fra taknedløpet. Kroken monteres uten at den bøyes først - ifølge produsenten kan den kun bøyes to ganger uten å knekke.
Den øverste delen bøyes ned, slik at forkanten på rennen kommer til å sitte 6 mm lavere enn bakkanten.
Rennekroken har en tapp som kan settes fast i en slisse. Det er åtte hakk i slissen. Vi finner det hakket som gir oss den riktige vinkelen på rennekroken.
Den lille tappen på rennekroken presses frem, slik at kroken holdes i riktig vinkel. Bruk en skrutrekker til å bøye tappen med.
Så merker vi opp til resten av rennekrokene, som settes med jevn avstand. Med disse justerbare rennekrokene kan det være opptil 120 cm mellom hver krok - mellom tradisjonelle kroker skal det være maksimalt 60 cm.
02
Sett opp takrenner
8
Trinn
Når takrennekrokene er satt opp riktig, er det tid for å montere takrennene. Første skritt i prosessen er at rennene kappes i så lange deler som mulig. Kreves det skjøter, er det dog enkelt å fikse med spesielle skjøtebeslag.
Det skal også monteres nedløpstuter på rennene, og det skal lages hull i bunnen av rennen der tuten plasseres, slik at vannet kan renne ned i nedløpsrøret.
Etter at rennekrokene er montert, kan du tydelig se høydeforskjellen når du sikter fra enden, som her. Nå er det tid for å montere takrennene.
Først kappes rennene. Du kan kjøpe renner i 3 og 6 meter lange lengder. Det er ikke noe problem å skjøte to renner, men bruk lange ubrutte renner der du kan. Kapp rennene med en baufil.
Viktig! Ikke bruk en vinkelsliper når du kapper takrennen. Varmen fra slipeskiven ødelegger galvaniseringen på takrennen, slik at den kan ruste i kanten.
To takrenner skjøtes sammen med et skjøtebeslag. Det settes først på rennenes bakkant, med det lille hakket midt på beslaget midt i skjøten mellom rennene.
Lag en oval åpning i takrennen. Med en tang bøyes kanten på det ovale hullet ned, slik at det blir en dryppkant. Den skal sikre at alt vann renner ned i nedløpsrøret.
Passer hullet til tutstykket? Sett et tutstykke på rennen, og sjekk om det ovale hullet har passe størrelse. Er hullet for lite, bør du utvide det.
Tutstykket er både enkelt og raskt å sette på. Først settes det fast på bakkant av takrennen. Deretter kan det låses ved å vippe opp et låsebeslag over forkanten av rennen.
Monter rennene i rennekrokene. Ta deg god tid til dette skrittet. Når du er fornøyd, holdes rennen med tappen på takrennekroken. Husk at du kun kan bøye tappene et par ganger.
03
Sett opp nedløpsrør
3
Trinn
Du har satt opp rennekroker og takrenner. Nå er tiden kommet for å montere nedløpsrørene og feste dem på veggen.
Begynn med å sette nedløpsrørene på tutstykkene, og finn ut hvor rørholderne skal festes på veggen. Deretter skrus rørholderne fast, og nedløpsrøret kan settes fast med et låsebeslag.
Til slutt skal du teste om takrennene har ønsket fall, ved å fylle vann i dem.
Nedløpsrøret settes fast med rørholdere. De skrus fast med galvaniserte skruer. Hvis holderne skal sitte i murstein eller betong, brukes både plugger og skruer.
Nedløpsrøret festes i rørholderen. Her gjøres det med et låsebeslag som forsiktig bankes på plass. Bruk eventuelt en liten bankekloss.
Materialer
- Takrenner (her 125 mm)
- Skjøtestykker (her type RSK)
- Justerbare rennekroker (her type SSK)
- Endebunn (her type RGT)
- Nedløpsrør (her 75 mm)
- Tutstykker (her type SOK)
- Bøyer (her type BK45)
- Mellomstykker (her type MST)
- Rørholdere (her type SSVH til tre)
- Brønnkrager (her type BROK)
Tidsforbruk
Cirka 5 timer.
Pris
En takrenne på 10 meter med to nedløpsrør og skjøtestykker koster cirka 3000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Dette er nokså enkelt, men det er viktig med et godt vater.