Bøying av rennejern

Skal man bruke rennejern til å sette opp takrennen med, er det nødvendig å bøye dem så de passer til høyden som takrennen skal plasseres i.

Fagmannen setter et rennejern opptil takkanten i den ønskede høyde, og lar en blyant flukte med en av taklektene. Nå kan markeringen brukes til å slå en strek bortover de resterende rennejernene. Her er det lurt å skrå streken litt så takrennen blir liggende med fall.

Det finnes en spesiell rennejernsbøyer, som kan bøye rennejernene. Den kan leies i byggmarkeder. Rennejernet settes ned i tangen med blyantmarkeringen like over kanten av tangen. Fagmannen bøyer rennejernet på øyemål.

Bøy heller litt for lite enn for mye i starten. På den lille metallskruen kan han nå innstille tangen til hvilken vinkel jernet skal bøyes i. Fagmannen legger rennejernet opptil taket, og man ser tydelig at det må bøyes litt mer før takrennen heller riktig.

Fagmannen skrur derfor skruen på tangen litt ut, og bøyer rennejernet til skruens plassering. Nå passer vinkelen til takets helling. Dessuten heller takrennen litt bort fra taket, noe den skal gjøre så vannet ikke vil renne inn under taket i tilfelle nedløpet tetter seg.

Tangen er nå innstilt til å bøye i riktig vinkel, så fagmannen bøyer nå alle rennejernene lett og raskt. Har du en helt vanlig hovtang, kan du faktisk også bruke den. Fagmannen tar tak rundt rennejernet med tangen, og sørger for at oppstrekingen plasseres like under tangen.

Nå kan rennejernet bøyes ved å presse det inn mot tangen. Fagmannen sammenligner det med et av de andre jernene som ble bøyd tidligere. Rennejernet er ikke blitt bøyd nok, så han gir det litt mer.

Nå er vinkelen lik med de andre rennejernene, og det er klart til å bli satt opp. Har man mulighet for å låne eller leie en spesiell rennejernstang, er det helt klart den enkleste løsningen. Bruker du hovtangen, blir det ikke like nøyaktig, og det tar også noe lengre tid.

    Akkurat nå leser andre ...