Legg takstein

På dette lille pulttaket vil vi vise hvordan du legger takstein på lekter. Er du ingen rutinert taktekker, er det en god idé å lage en prøveopplegging på bakken først.

Lekteavstanden må justeres, så den passer til steinenes topp og bunn. Denne avstanden varierer fra stein til stein, så husk å spørre hos leverandøren. Her bruker vi gjenbrukstegl, maken til de som ligger på resten av huset, så her må vi prøve oss fram. Med en lekteavstand på 30 cm ligger steinens toppkant og bunn korrekt.

Når den optimale avstanden er funnet, strekes det opp på sperrene hvor lektene skal plasseres. Lektene skrus fast til sperrene med rustfrie skruer. Merk at du alltid bør bruke kvalitetskontrollerte lekter når du lager takkonstruksjoner. Den ytterste lekten snus på høykant. På den måten kommer nederste rad med stein på samme plan som de øvrige, som jo overlapper hverandre.

Når de 6 lektene er på plass, er det tid for å få steinene opp. Her er det absolutt enklest hvis du har en hjelper som kan lange dem opp til deg. Lag noen mindre stabler takstein, slik at du lett kan komme til dem. Den aller første steinen må i dette tilfelle tilpasses slik at det blir plass til nedløpsrøret. Vi har tegnet opp hvor steinen skal skjæres. Har du en stikksag, er jobben faktisk ganske enkel med et blad til keramiske materialer.

Stille og rolig skjærer du en myk kurve i steinen, som om det skulle ha vært vanlig tre. Du kan til og med fjerne små grader med bladet før taksteinen legges på plass opp langs nedløpsrøret. Når man legger takstein, starter man alltid i det nederste høyre hjørnet, hvorpå man arbeider seg diagonalt opp mot det øverste venstre hjørnet. Bare på den måten blir steinenes overlapp korrekt.

Steinene monteres litt som Legoklosser, hvor den steinen som legges skal overlappe toppen av steinen nedenfor, samtidig som den også overlapper nabosteinen til høyre. Når du først har fått tak på det, går det forbausende raskt. Noen nyere steiner skal festes i bestemte mønstre, men på disse gamle steinene skjer det først etter legging.

Taklektene er bevisst laget for lange, for det er ingen grunn til å kappe dem før du kan se hvor langt ut den siste steinn kommer. Med en vinkel strekes det opp hvor lekten skal kappes. Her kommer taket til å stikke ca. 8 cm ut over sperren, noe som er akkurat passe. Et par cm fra eller til spiller ingen stor rolle. Den ytterste raden med stein fjernes, og det strekes opp på alle lekter hvor de skal kappes. Selve kappejobben utføres enklest med en stikksag, men du kan naturligvis også bruke en vanlig håndsag.

Etter at lektene er kappet til, kan den siste raden med stein legges opp igjen. Du har fortsatt mulighet til å justere steinene litt, hvis det er en enkelt som ligger litt skjevt. Steinene låser hverandre fast, men de ligger fortsatt løst på lektene. Derfor må de bindes. På disse steinene gjøres det med en bit ståltråd, som føres gjennom hullet.

I lekten slås en spiker med flatt hode halvt inn, hvorpå ståltråden vikles rundt spikeren, som til slutt slås helt inn. Gjøres dette på ca. hver 5. stein i hver rad, og forskutt for hverandre, er taket låst godt og sikkert fast.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Teglstein tak