Teglstein tak

Et klassisk tegltak har mange fordeler. Det er flott å se på, og er det lagt riktig er det også et robust tak. På disse sidene kan du finne inspirasjon og veiledning til vedlikehold og legging av tegltak.

  Tak med teglstein – bedre blir det ikke

  Et tak av teglstein er nok det mest klassiske taket man kan forestille seg. På en flott villa eller enebolig, er et tegltak klassisk, flott og veldig holdbart. Du kan faktisk forvente at et nytt tegltak kan holde i 50 år, sannsynligvis også tett på det dobbelte.

  Legg tegltaket ditt selv

  Du kan legge tegltak selv. Det er ikke en oppgave for nybegynnere, men med riktig veiledning, og kanskje med litt hjelp fra en profesjonell, kan det la seg gjøre for en erfaren gjør det selv-er. Og det senker prisen betraktelig hvis du bare trenger å betale for selve tegltaket, og ikke timelønnen til håndverkerne.

  En vesentlig forutsetning for et flott resultat er at skjelettet av sperrer og lekter er rette, og har du et solid undertak av for eksempel rupanel, får du et meget solid konstruksjon. Prøv å unngå undertak av plast- eller fiberduk. Hvis garantien på undertaket kun er 20-30 år, er det lite poeng med et tegltak som kanskje kan holde i 10 år.

  Rødt tegltak, svart tegltak eller glasert tegltak

  Du kan velge teglstein i flere farger. De klassiske fargene er rødt eller svart. Det er smak og behag. Det samme kan man si om glasering, som har blitt populært på enkelte hustyper og i enkelte miljøer. Opprinnelig tilhørte glaserte teglstein større villaer, men i dag brukes det også på flere typer hus. Men pass på! Glasert teglstein reflekterer sollys i stor grad, noe som kan være et irritasjonsmoment for naboene.

  Reparasjon av tegltak

  Selv om et tegltak er ekstremt holdbart, kan skader skje. En teglstein kan for eksempel sprekke. Du kan heldigvis enkelt skifte ut en ødelagt teglstein hvis du kommer deg opp på taket. Spar på teglsteinen du har til overs når du legger et nytt tegltak, slik at du er forberedt hvis en stein kommer til å knekke.

  LES OGSÅ: Utskiftning av takstein