Intro
Veiledning
01
Nedenfra og opp
7
Trinn
Tegltaksteinene legges nedenfra og opp-over fordi de jo skal overlappe hver-andre. For å sikre at antallet stein går opp slik at du både begynner og avslutter med en hel stein, må vi gjøre en prøve-opplegging med for eksempel tre steiner, som vi måler ut fra.
Med steiner med fals som her, skal du gå ut fra produsentens spesifikasjoner, og beregne nøyaktig hvor mye tre tak-stein fyller i bredden for at antallet skal gå opp i bredden. Merk av bredden til tre taksteiner i hele takets lengde og hele veien opp slik at steinene ligger riktig til slutt.
Fuglegitter. Et gitter spikres normalt på takfoten slik at småfuglene ikke kan komme inn under taksteinene og slå seg til. Men her vil vi ikke spikre i taket slik at vi limer fast gitteret med silikon og lar det tørke i tre døgn.
Fuglegitteret legger seg ned når taksteinene legges på, og stenger effektivt hullene inn under steinene.
Ei kran er til stor hjelp når de tunge taksteinene skal opp på taket. En venn med kranbil er til stor hjelp. Alternativet er hardt arbeid - men god mosjon.
En stein på høykant, resten oppå. Slik skal det gjøres. Men det er mange taksteiner, så her gjelder det å ikke jage opp tempoet.
Ut fra opplysninger fra produ-senten strekes plasseringen av tak-steinene opp med krittsnor for hver tredje stein i takets lengderetning på alle de vannrette lektene slik at arbeidet blir nøyaktig.
Taksteinene «bindes» fast med spesielle kroker som festes rundt lektene. Uten avstandslister mellom sperrer og undertak hadde det vært umulig å feste krokene.
02
Rundt vinduene
5
Trinn
Under taktekkingen vil nok de fleste støte på hindringer i form av vinduer, utluftingsventiler og lignende.
Her blir arbeidet noe vanskeligere enn når vi bare skal legge takstein på tak-stein, men har du brukt en vinkelsliper før, går det nok bra.
Det viktigste er at du passer på å være omhyggelig med inndekningene (beslag-ene). For nettopp her hvor takflata bry-tes, er det risiko for utettheter. Så de minuttene du ofrer på å være ekstra omhyggelig, sparer du i tid og ergrelser inne i huset der det ellers kan trenge inn regnvann og smeltet snø som kan øde-legge møbler og tapet.
Takstein som er skåret til ved for eksempel takvinduer og pipe, limes fast. Til dette bruker vi et spesielt taksteinslim.
Taksteinen som brukes her er relativt høye så hvis inndekningen ved takvinduene ikke skal helle bakover, må vi ta litt av steinene. De skjæres skrått av med vinkelsliperen.
Taksteinene rundt vinduet skjæres til med vinkelsliperen. Her skjærer vi et hakk som passer rundt det øverste hjørnet av et takvindu.
03
Hull til utlufting
3
Trinn
Takhetta av pvc er noe billigere enn en tilsvarende i porselen slik at her har vi valgt å spare. Hetta er kjøpt sammen med taksteinene slik at de passer sammen.
Det kvadratiske røret er isolert med isopor og føres gjennom undertaket og festes nedenfra. Ovenfra tetter vi med silikonfugemasse. Her er det utlufting fra kjøkkenventilatoren.
04
Mønet
5
Trinn
Da undertaket var lagt, hadde det blitt vinter. Dårlig vær betydde en pause i arbeidet med å legge nytt tak. Derfor ventet vi med å gjøre mønet klart til mønepannene. I stedet lot vi takpappen overlappe oppe på mønet slik at under-taket var beskyttet mot vind og vær.
Da det ble vår, var det klart for å legge takstein, og til slutt kom turen til mønet.
Mønet består av et mønebord, eller kanskje vi heller skulle si en mønekonstruksjon av lekter og kryssfinér. Oppå denne er mønepannene festet med spesielle beslag og tettet med silikon.
Mønebordet består av tre lekter maken til avstandslistene mellom undertaket og taklektene. Listene er skilt fra hverandre av klosser av kryssfinér (overskudd fra undertaket).
Mønepannebeslagene monteres i mønebordet og hektes fast i den neste steinen. Taksteinslim sikrer at skjøtene blir tette.
Kanten på en mønepanne ligger over den neste. De holdes fast av beslagene som dekkes av den neste steinen.
Tidsforbruk
1-2 uker, avhengig av hvor mange man er om arbeidet, og forutsatt at alle mate rialene ligger klar.
Pris
Ca. 44.000 kroner for 148 m²
Vanskelighetsgrad
Uten gjør det selv-erfaring skal man ikke gå i gang med et helt tak, og det er en fordel å ha med noen som har prøvd dette før.
Tegning
Slik ser taket ut under
Forutsetningen for et solid teglsteinstak er selvsagt at sperrer og undertak er like solide som selve tegltaksteinene. Her er det satt opp nye sperrer og et fast undertak av kryssfinér med takpapp.
Undertak:
• Kryssfinér (nåletre), 15 mm, Europly • Takpapp, Icopal • Alutakfot, Icopal
Taktekking:
• Avstandslister, 25 x 50 mm • Lekter, 38 x 56 mm • Takstein Nibra naturrød, Pro-File

Tips & Triks
Slik er mønet konstruert
Utgangspunktet her er et mønebord av egen konstruksjon. Det består av tre høvlede lekter 23 x 48 mm. De er skilt fra hverandre av klosser av kryss finér og festet med mønebordbeslag. Takpappen fra undertaket er ført opp og festet på siden av mønebordet.
Mønepannene er festet i mønebordet med mønepannebeslag og er tettet med silikon.