Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Mange kjenner til dryppende kondensvann i carporten, eller på den overdekkede terrassen, uten å vite at de irriterende dryppene på stoler og verktøy skyldes kondens. Vi tror at taket lekker – det gjør det ikke. Det tilsvarer duggen på en kald rute vinterstid. Akkurat som varm inneluft på en kald vinterdag kjøles ned og må slippe fukten sin ved møtet med det kalde glasset, må sommerens varme hageluft slippe fukten på undersiden av taket når de varme, tynne platene på ettermiddagen møter kald kveldsluft, og avkjøles raskere enn luften rundt.

Du kan kun unngå dette ved å hindre at undersiden av taket kjøles ned raskere enn luften rundt. Det gjør du ved å legge taket i to lag, der den stillestående luften mellom lagene hindrer kondens, akkurat som i en termorute i huset ditt.

I stedet for å investere i kostbare takplater i to lag kan du se her hvordan du for ganske få kroner oppnår samme effekt ved å legge en klar presenning under et lag normale, tynne plater. Det er selvsagt lurest å bygge to lag fra begynnelsen av, men du kan fint skape samme effekt på et eksisterende tak.