Termotaket holder tørt

Du skal ikke finne deg i at det drypper kondensvann fra taket over skuret ditt eller den overbygde terrassen. For bare 20 kroner per kvadratmeter kan du fjerne problemet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
370 kr/m2

Intro

Mange kjenner til dryppende kondensvann i carporten, eller på den overdekkede terrassen, uten å vite at de irriterende dryppene på stoler og verktøy skyldes kondens. Vi tror at taket lekker – det gjør det ikke. Det tilsvarer duggen på en kald rute vinterstid. Akkurat som varm inneluft på en kald vinterdag kjøles ned og må slippe fukten sin ved møtet med det kalde glasset, må sommerens varme hageluft slippe fukten på undersiden av taket når de varme, tynne platene på ettermiddagen møter kald kveldsluft, og avkjøles raskere enn luften rundt.

Du kan kun unngå dette ved å hindre at undersiden av taket kjøles ned raskere enn luften rundt. Det gjør du ved å legge taket i to lag, der den stillestående luften mellom lagene hindrer kondens, akkurat som i en termorute i huset ditt.

I stedet for å investere i kostbare takplater i to lag kan du se her hvordan du for ganske få kroner oppnår samme effekt ved å legge en klar presenning under et lag normale, tynne plater. Det er selvsagt lurest å bygge to lag fra begynnelsen av, men du kan fint skape samme effekt på et eksisterende tak.

  • Holder på varmen
  • Hindrer kondensdrypp
  • Koster minimalt

Veiledning

01
Det nederste laget av taket 6 Trinn

For å kunne stramme den myke duken i undertaket ut over alle fire kantene, må vi justere litt på den opprinnelige takkonstruksjonen, der øverste lag består av lekter lagt oppå sperrene (A).

Det betyr nemlig at det i sidene bare er lektenes ender under presenningen, og derfor fyller vi opp mellom dem med støttelistene (L), som settes på oversiden av sperrene mellom lektene.

1

Skru støttelistene (L) på de ytterste sperrene (A) mellom lektene (C ). Her har vi skåret dem av terrassebord med avrundede hjørner - det avgjørende er at oversiden flukter med lektenes overside.

2

Fold ut presenningen (D) over det første stykket av skjelettet. Hold en rett kant av presenningen slik at den flukter med underkanten av støttelisten, og fest den med stifter.

3

Fordel presenningen over hele taket, og fest den hele veien rundt med stifter. Den delen som blir til overs skjæres bare av.

4

Ved takets underkant skrur du en lekt (C) utenpå den nederste lekten, slik at den klemmer presenningen fast - stiftene vil raskt bli revet gjennom duken. Du kan også skru på et bord i stedet.

5

Spikre toppklips (E) på lektene - det er dem det ytterste laget plater i dette taket hektes fast med. Første rekke settes midt på alle lektene, 21 cm fra kanten. De skal stå nøyaktig i rekke.

6

De neste rekkene toppklips slås fast. Plasseringen styrer du ved å holde den medfølgende avstandsmåleren mellom klipsene. Sjekk jevnlig at de er i rekke, fra topp til bunn.

02
Ytterste lag i termotaket 7 Trinn

Det øverste laget i termotaket stenges til alle sider, både for å få termoeffekten best mulig, og for å unngå at det samles støv i hulrommet.

Før vi trykker fast de smale platene, som Fastlock Uni-taket består av, stenger vi derfor av med skumprofiler mellom de to lagene, både oppe og nede.

Ved takfoten har vi allerede dekket presenningen med en list, og nå lukker vi sidene med to vindskier.

1

Skumtetningslistene (F) legges på plass oppe og nede. Når platen trykkes på plass, fanger den deretter det faste skumbåndet, slik at det tetter mellom presenningen og takplatene.

2

De smale takplatene (B) legges én om gangen. Den smale vulsten klikkes på klipsene, mens den brede klikkes på den foregående plates smale.

VIKTIG! Ikke trå direkte på platene - de kan få bulker.

3

Opp mot det gamle taket tetter vi også med et profilert bånd av fast skum. Mens båndet på undersiden heter lektebånd, kalles båndet på oversiden fugebånd.

4

Ved sidekantene sikres taket med sidebeslag (G). Platen presses ned, mens beslagene spikres fast til listen med de medfølgende spikerne.

5

Sidekantene dekkes med vindskier. De legges litt ut fra sperren med hjelp av avstandslister (H); vi bruker rørepinner, som stiftes til sperren. Nederste vindski (J1) skrus på først, så den øverste (J2).

6

På vindskienes overkant settes en aluprofil (K). Den vil lede vekk vannet fra treverket. De én meter lange inndekkingsprofilene dyttes inn over hverandre, og festes med aluminiumsspiker.

7

Du skal tett på for å oppdage de tynne trådene i den klare presenningen - ellers ligner det et hvert annet tak.

Materialer

  • Takplater, her Fastlock Uni, opalhvite (B)
  • En ekstra lekt (C) til å klemme fast presenningen nederst
  • Klar, armert presenning/undertak (D)
  • Toppklips (E) og beslag (G) (med taket)
  • Skumtetningslister (F)
  • Rørepinne (H) e.l., som avstandslister
  • Eventuelt vindskier (J1, J2)
  • Aluminiumsinndekking (K) og aluspiker
  • 22 mm tykke støttelister (L) og skruer
  • Skruer, f.eks. 4 x 45 mm til utendørs bruk eller 2,5 x 55 mm galvaniserte spiker
  • Skruer, 5 x 80 mm til utendørs bruk
  • Stifter til stiftepistol

Tidsforbruk

Én dag for et tak på 10-15 kvadratmeter

Pris

Fastlock Uni: cirka 350 kroner per kvadratmeter.
Klar, armert presenning: 20 kroner per kvadratmeter

Vanskelighetsgrad

Vær nøye med å stramme presenningen skikkelig. Resten er enkelt.

Tegning

TAK I TO LAG

Den bærende konstruksjonen under taket vårt hadde vi fra før, og den er helt vanlig. Vi tilføyer bare noen lister for å holde duken glatt.

Konstruksjonen under taket er helt klassisk:

Sperrene (A) hviler inne ved huset på en svill som er festet i veggen, ved takfoten hviler de på en svill båret av to stolper.

Lektene (C) skrus oppå for hver 60 cm - og normalt vil taket ligge direkte på dem.

Støttelistene (L) tilføyes oppå de to ytterste sperrene. Dermed kan vi stramme opp det myke undertaket (D) i begge retninger for å unngå at det henger i buer.

TAK I TO LAG

Takplatene festes uten hull

De smale platene i Fastlock Uni-systemet klikkes på toppklipsene du har satt på lektene, altså uten at du spikrer eller skrur gjennom platen.

Hver plate danner en enkelt bue, som i den ene siden bøyes opp og slutter i en smal vulst, i den andre siden i en bred vulst.

Den smale vulsten griper om toppklipsene, mens den brede vulsten griper om den smale på den foregående platen.

Takplatene festes uten hull

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Undertak