Undertak

Et godt undertak er minst like viktig som takkledningen. Det er din sikkerhet mot at regn, snø og sludd holdes ute. På disse sidene kan du bli klokere på hva et undertak kan, og hvilken type undertak du bør velge.

  Hva er undertak?

  Umiddelbart vil man nok tro at den takkledningen du ser, er det som holder regn og snø borte. Men når det snør og blåser, vil snøføyk ofte snike seg under taket, mens regnvann alltid finner en vei inn, bare det er en liten sprekk i takkledningen. Det er derfor undertaket er like viktig som selve takkledningen.

  Et undertak er et tak under takkledningen, og det finnes flere forskjellige typer.

  Tre typer undertak

  Hvis du bygger nytt eller renoverer, kan du se etter tre typer undertak. Prisen på undertak varierer, men det er jo også en skikkelig beskyttelse det leverer.

  En vesentlig ting å tenke på, er om undertaket har like lang holdbarhet som takkledningen. Det gir jo ingen mening at takkledningen holder i 80 år, hvis undertaket må skiftes etter 20 år.

  Undertak på rull

  Forskjellige typer kunststoffduk er populært som undertak. De første typene undertak av duk viste seg å ha en altfor kort holdbarhet. Blant annet fordi de ikke tålte UV-lyset til solen. Produsentene lover at det ikke er slik lenger.

  Undertak av duk er en av de billigste løsningene når du skal legge undertak. Det er likevel en rekke krav som du må overholde om undertaket ditt skal holde i mange år.

  Diffusjonsåpent undertak

  Undertak av kunststoff kan deles opp i tette og diffusjonsåpne typer. Diffusjonsåpen er et teknisk ord for pustende, akkurat som sko eller regntøy kan være pustende. Dessverre er det slik at diffusjonsåpne tak har vist seg å ikke være så smarte i praksis som man trodde, hvis de utsettes for mer fukt enn de klarer å transportere. Det stilles derfor store krav til ventilasjonen i takkonstruksjonen..

  Fast undertak av trefiberplater

  Et litt dyrere, men også mer solid undertak består av trefiberplater. Du er nødt til å kombinere platene med undertak på rull enkelte steder, men det er en mer solid løsning enn undertak av duk. Holdbarheten er også lenger.

  Fast undertak av bord eller plater

  Det beste og mest solide undertaket består av plater eller (enda bedre) bord lagt med
  takbelegg. Her får du et undertak som lever like lenge som takkledningen over. Et tak med takbelegg kan jo stå alene, men her blir det ytterligere beskyttet av taket, som for eksempel kan være takstein eller stålplater. Bedre blir det ikke, men det blir heller ikke dyrere. Et par hundre kroner ektra per kvadratmeter må du ha plass til i budsjettet.

  Reparasjon av undertak

  Hvis du skal reparere et undertak som det for eksempel er hull i, krever det enten at du kan komme til innenfra eller at du kan ta av en del av taket. Du kan kjøpe reparasjonssett til et undertak av duk. Hvis det skulle gå hull i et undertak belagt med takbelegg, kan et nytt stykke takbelegg eller en tetningsmasse redde deg.

  Men har du en form for fiberduk som holder på å smuldre opp på grunn av sollys – må du grave litt dypere på bankkontoen, og skifte det ut. Kanskje med en av de litt dyrere, men mer holdbare løsningene.