Intro
Hardt, halvhardt eller mykt undertak?
Hardt: takbelegg på rupanel
Takbelegg som legges på bærende bordtak.
- Lang levetid
- Avstiver huset
- Tett og bærende
- Stor jobb
- Relativt dyrt
Halvhardt: trefiberplater
Overflatebehandlede trefiberplater som spikres fast.
- Ganske rimelig
- Lang levetid
- Lett å legge
- Vanskelig å tilpasse i hjørner og ved rør
Veiledning
01
Rupanel
5
Trinn
Et bærende undertak består av bord eller plater (OSB eller finér). Som bord, brukes oftest rupanel kledd med takbelegg. Rupanel er høvlet på den ene siden, og utstyrt med fjær og not langs sidene og i endene. De settes sammen til en sammenhengende flate, som bidrar til å avstive hele taket. Bordene spikres fast, og kappes der de stikker utover taket.
Bordene har fjær og not i endene. Det betyr at du ikke trenger å skjøte endene oppå en sperre, men kan gjøre det ”fritthengende” mellom dem, uten at det går utover bæreevnen til undertaket.
Bordene bankes forsiktig sammen med en hammer. Legg eventuelt en trekloss mellom bordet og hammeren, slik at du ikke ødelegger kanten.
Kjøp eller lei deg en spikerpistol. Det skal slås veldig mange spiker ned i et tak, så lei deg en spikerpistol. Det sparer deg for mye tung spikring.
02
Viktige detaljer
3
Trinn
Du skal kunne gå trygt rundt på taket. Derfor skal du skru fast en rekke lekter til bordene, med passe avstand. Lektene bruker du som trinn, så du slipper å krabbe rundt på taket, med fare for å skli ned.
I gavlene kappes bordene til slutt. I stedet for å måle og kappe hvert eneste bord nøyaktig, er det mye enklere å legge bordene så de stikker 20-40 cm utover kanten, og deretter kappe dem rene i kantene etter en førings-skinne, eller med et rett bord som anlegg.
03
Belegg, sløyfer og lekter
8
Trinn
Når alle bordene er spikret fast og kappet til i gavlene, skal det legges takbelegg. Det er flere forskjellige typer å velge blant.
Her bruker vi et takbelegg som er lett å legge, fordi det først settes fast med stifter. Senere holdes belegget på plass av sløyfene og lektene.
Overlappingen mellom lengdene limes sammen ved hjelp av en selvklebende skjøt.
Strek opp til nederste lengde, så du vet hvor den øverste kanten på lengden skal være. Mål en lengde opp fra kanten av tak foten, og merk opp i hele takets bredde med en krittsnor. Legg på lengden, og fest den med noen stifter
Neste lengde legges så den overlapper den første. Produsenten har lagt på bitumenmasse (lim) der lengden skal overlappe.
Skjøten presses godt sammen. Du kan eventuelt bruke en trekloss og slå på den med en hammer, men hvis det er varmt i været, smelter skjøtene fint sammen.
Lengdene skjøtes også i endene. Der to lengder skjøtes i enden, skal de limes sammen. To striper bitumenmasse påføres med en limpistol.
Endeskjøtene sikres med et par stifter. En effektiv stiftemaskin vil være til god hjelp. Det finnes mange varianter, også elektriske.
Så skal sløyfene legges. Vanlig tykkelse er 30 mm. De bør være trykkimpregnerte, fordi de kan komme i kontakt med vann som renner ned langs undertaket.