Taket på huset er viktig, og den viktigste delen av det er undertaket. Det holder nemlig takkonstruksjonen tørr, selv om det skulle komme inn vann i form av slagregn eller snøføyk.

Undertaket fanger vannet og leder det ned i takrennen. Ikke minst fanger undertaket også eventuell kondens, som dannes på undersiden av takstein eller takplater på grunn av temperaturforskjellen mellom luften på over- og undersiden.

Det er særlig på tak med metallplater det kan dannes mye kondens. Tegltak (uglaserte) er mer porøse og i stand til å suge opp litt fukt. Det er likevel ikke alle typer bygg som trenger undertak. Eksempler på dette kan være enkle småskur og carporter.

I dag skiller vi mellom faste undertak og undertak som metervare. Et fast undertak kan bestå av rupanel eller plater av kryssfinér eller OSB, kledd med takbelegg, men det kan også være en forenklet løsning med trefiberplater. Undertak som metervare er en kraftig folie i flere lag, som leveres på rull. Undertak som metervare og enkle trefiberplater er de billigste løsningene.

De forskjellige typene har forskjellige egenskaper, og forskjellig holdbarhet. Dette vil du kunne lese mer om senere i artikkelen. Nettopp holdbarheten har betydning for valg av undertak. Når du først har lagt taket, er det ikke morsomt å åpne det igjen om noen år, for å reparere undertaket. Derfor er det viktig at du ser på hvor lenge taket forventes å vare.

Først deretter bestemmer du deg for hvilken type undertak du vil investere i. I denne gjennomgangen av undertak forteller vi om prinsippene i dem, samt om de fordelene og ulempene hver av dem har. Samtidig får du vite omtrent hva de forskjellige løsningene koster, og hvor lenge du kan forvente at de holder.