Eksklusivt rekkverk av glass til terrassen

Et rekkverk av glass rundt terrassen gir flere fordeler: Du får le og sikkerhet, og kan fortsatt bevare en flott utsikt hvis terrassen ligger høyt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.000 kroner/m
Eksklusivt rekkverk

Få le, sikkerhet og flott utsikt med et eksklusivt rekkverk i glass.

Intro

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du bygger det eksklusive rekkverket rundt terrassen.

Vi viser hvordan du:

 • forbereder deg til å innhente tilbud på glass. Før du kontakter produsentene for å bestille glass til rekkverket, burde du lage en skisse over terrassen, slik at produsenten kan se hvor rekkverket skal være, og hvor mange stolper som skal brukes slik at glassfagene kan lages på presise mål.
 • setter fast stolpene. Stolpene settes fast på to forskjellige måter, alt etter hvor på terrassen de skal settes fast.
 • setter opp glasset. Det er en fordel å være to personer til dette prosjektet. Da vil det også bli enklere å håndtere glasset.

LES OGSÅ: Her kan du finne inspirasjon og veiledning til den nye treterrassen.

LES OGSÅ: Dette skal du vite når du bygger rekkverk til terrassen

Veiledning

01
Forberedelse 4 Trinn

Du skal kjenne størrelsen på terrassen din når du skal hente inn tilbud fra forskjellige leverandører. Noen ganger vil glass­ partiene bli laget på mål, og det tar tid å lage. I så fall skal du regne med en leveringstid på kanskje fire uker.

1

Begynn med å måle opp, slik at du har kontroll på hvor stor terrassen er. Her måles terrassen opp i grove mål, altså fra kant til kant uten å trekke fra “luft” mellom glasspartiene. Det er viktig å gjøre leverandøren oppmerksom på hva målene dine beskriver, slik at du ikke risikerer å få et rekkverk som ikke passer. Send tegningen din til flere leverandører når du skal hente inn tilbud på materialene.

2

Materialene våre ble levert på en pall med et stativ, slik at glasset står trygt. Det tok en snau måned, fra bestilling til levering, for pakken vår. Glassene ble laget med tilpassede mål til terrassen.

3

Klembeslagene settes sammen, slik at de kan festes på stolpene. Det skal være fire beslag på hver av de midterste stolpene, og to på endestolpene. Sett først fast de selvkleben­ de gummidelene på innsiden av beslagene, slik at glasset er beskyttet når beslagene klemmes fast på det. Til rekkverket vårt skulle det monteres i alt 36 klembeslag.

4

Vi monterer klembeslagene til stolpene med de med­ følgende 8 x 15 mm boltene, som skrus fast med en unbrako­ nøkkel. Det er forborede hull til boltene i de firkantede galvaniserte jernstolpene.

02
Stolpene 4 Trinn

1

Plasser stolpene på terrassen, der de skal settes fast. Den første stolpen skal i dette tilfellet plasseres ved en vegg, der det skal være 4 mm avstand mellom veggen og stolpefoten. Vi holder også 4 mm avstand fra stolpefoten til ytterkanten på terrassen.

2

Plasser stolpen og forbor til skruene når stolpefoten er riktig plassert med 4 mm luft til kanten. Hullene bores med et 7 mm trebor. Da unngår vi risikoen med at bordene sprekker.

3

Stolpen skrus fast med franske treskruer og bolter. Det settes en spennskive i rustfritt stål mellom foten og bolten for å unngå å ødelegge galvaniseringen på stolpene. De stedene der stolpene skal skrus fast oppå en underliggende bjelke eller tilfarer, brukes lange skruer, 8 x 60 mm. De franske treskruene spennes fast med en skiftenøkkel, fastnøkkel eller en skrallenøkkel.

4

Slik ser det ut. De stedene der stolpene skrus fast til bare terrassebordene, brukes korte bolter, 8 x 40 mm, som spennes fast under terrassen med en låsemutter og en stor spennskive mellom mutteren og terrassen.

03
Glasset 4 Trinn

Når alle stolpene er på plass, skal du sette opp glasset. Det er en god idé å være to personer til denne delen av prosjektet. Glasset er vanskelig å håndtere alene.

1

Glasset settes fast når alle stolpene er satt på plass. Vi plasserer det på en trelist som legges mellom stolpene. Listen er skåret til med ønsket høyde mellom terrassegulvet og glassets underkant, her 1,5 cm.

2

Sjekk at stolpene står helt i lodd når du har forboret til de franske treskruene, og de nesten er skrudd helt inn. Rett eventuelt opp. Sjekk deretter en gang til når du har skrudd inn skruene. Det er viktig at stolpene står helt rett, ettersom glassene mellom dem er 100 % vinkelrette. Når første glass-fag er montert, er det bare å fortsette.

3

Avstandslisten er plassert med glasset oppå. Når alle glassfagene settes oppå listen, kommer de til å havne i nøyaktig samme høyde over terrassegulvet..

4

Klembeslagene spennes med en skrutrekker, når glasset er riktig plassert. Det skal brukes to skruer til hvert beslag. De følger med når du kjøper beslagene.

Materialer

 • Glasseksjoner i herdet og laminert glass (her 9 stk.)
 • Stolper i galvanisert stål (11 stk.)
 • Beslag til hvert fag glass (36 stk.)
 • Franske treskruer, 8 x 25/60 mm
 • Spennskiver, 8 mm, liten og stor
 • Bolter, 8 x 40 mm
 • Låsemuttere, 8 mm

Tidsforbruk

Cirka 2 dager.

Pris

Du får glassrekkverk fra cirka 2000 kroner per meter

Vanskelighetsgrad

Det er en fordel å være to personer til dette prosjektet. Da er det enklere å håndtere glasset.

Tegning

Lag en skisse

Før du kontakter leverandørene for å bestille glass til et rekkverk, skal du lage en skisse over terrassen. Det trenger bare å være en tegning av terrasse med grove mål, altså for eksempel terrassen fra kant til kant, både i lengde og bredde. Da kan leverandørene se hvor rekkverket skal være og hvor mange stolper det er behov for – og de ser hvilke mål du trenger på glassfagene. Du skal ikke regne inn luft mellom glass og stolper på skissen. Det er leverandørens oppgave.

Lag en skisse

Stolpenes innfesting

Stolpene våre skrus fast på to forskjellige måter, alt etter hvor på terrassen de skal sitte. På innsiden av stolpene brukes lange franske treskruer. På yttersiden brukes korte franske treskruer. Hvis det ikke er treverk under den innerste lange skruen, skal det monteres en lektestump under terrassen, som skruen kan få feste i.

I enden av terrassen skrus den ytterste korte bolten fast med en mutter og en spennskive.

Stolpenes innfesting

Her settes det fast en lektestump under stolpen til den innerste lange skruen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Uteplass