Mye lys på terrassen i en fart

Lys på terrassen utvider sesongen betydelig – og tar bare noen få timer å montere hvis du bruker ett av de nye settene med LED-lamper. Og du kan montere alt selv – uten hjelp av en elektriker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Til forskjell fra 230 V belysning som krever en autorisert el-installatør, kan du installere 12 volt belysning selv hvis du vil ha lys utendørs. Og med de nye LED-lampesystemene har det blitt svært lett. Selvsagt må du være nøyaktig og tenke deg om slik at ingen ledninger kommer i klem eller skades på annen måte, men så lenge du følger veiledningen til produsenten, bør det ikke oppstå noen problemer.

Har du en terrasse med lukket sokkel, kreves det litt ekstraarbeid med å lukke opp og trekke ledninger, men følger du rådene våre, bør det ikke oppstå så store problemer.

LES OGSÅ: Galleri med 11 utelamper

Veiledning

01
Trappelys 5 Trinn

Sjekk diameteren på lampa før du borer hull til den. Det skal stå i bruksanvisningen hvor stort bor eller stor hullsag du skal bruke, men vi måler også selv for sikkerhets skyld.

1

Mål opp, og merk av nøyaktig hvor lampa skal plasseres. Du kan eventuelt ta av trappetrinnet slik at det er lettere å komme til.

2

Bor hull med ei hullsag. Pass på at du holder boremaskinen slik at du borer helt rett. Ellers kan lampa bli sittende skjevt.

3

Fjern noen bord hvis du ikke alt har gjort det. Da kan du komme til for å trekke rør og ledninger - og det er lettere å montere lampa i hullet.

4

Press lampa på plass i hullet. Du trenger ikke å bruke monteringsringen som følger med. Her har vi ikke gjort det, og da kommer lampa i nivå med bordet.

5

Lampa sitter fast uten skruer på grunn av plastflenser på siden av lampehuset. Hele lampa er innkapslet i plast og tåler alt slags vær.

02
Lys i gulvet 3 Trinn

Ram inn terrassen. Lys kan brukes til mye, og de små LED-lampene gir en fin markering av overgangen mellom terrassen og hagen når mørket faller på.

1

Bor hull med ei hullsag som passer i diameter til de lampene som skal sitte i gulvet. Merk opp til alle lampene før du borer slik at du er sikker på at de er fordelt slik som du vil ha dem.

2

Fjern koblingsboksen fra lampeledning, ellers kan du ikke få den ned gjennom hullet. Stikk ledningen gjennom hullet, og sett i lampa.

3

Press lampa godt ned i hullet, og pass på at metallkragen ligger helt tett til bordet slik at det ikke kommer ut lys langs kanten.

03
Dra ledningene selv 8 Trinn

Nå går vi inn der transformatoren som alle lampene tilkobles, skal henge. Elektrikeren har allerede vært her og montert ei vanlig 230 V stikkontakt. Du kan også få transformatorer til montering utendørs, men da må du selvsagt ha et strømuttak der.

Vi har valgt å trekke alle ledningene i elektrikerrør under terrassen. Det er ikke nødvendig, men det gir god kontroll med ledningene og gjør dem lettere å trekke. Endelig er det ikke så stor risiko for at mus eller rotter gnager dem over.

1

Bor hull gjennom veggen. Bor innenfra med et langt 16 mm bor til mur eller tre avhengig av veggen. I forveien har du selvsagt funnet ut hvor det er praktisk at ledningene kommer ut.

2

Stikk et elektrikerrør gjennom hullet, og fortsett på yttersiden med en 90 graders bend som skal møte røret som kommer fra terrassen seinere.

3

Trekk elektrikerrør gjennom alle terrassebjelkene i hull du har boret på forhånd. Lag et par cm avstand mellom rørene ut for hver lampe.

TIPS: Bor 18 mm hull - da er rørene lettere å få gjennom bjelkene.

4

Bruk ei trekkfjær når alle rørene er på plass. Fjæra stikker du gjennom utenfra slik at du ender inne ved veggen til slutt. Nå er du klar til å trekke ledningen.

5

Når fjæra kommer ut, fester du ledningen i øyet - gjerne med et par omganger isolasjonsbånd slik at det holder. Trekk ledningen gjennom røret.

TIPS: Det er praktisk å være to slik at en drar og den andre hjelper til i den andre enden.

Fest ledningen i enden av fjæra.

6

Koble til lampene. Ta koblingsboksen fra hverandre, legg ledningene på plass, og skru den helt sammen igjen. To nåler i bunnen av skruen går nå inn i ledningen og gir forbindelse.

7

Vent med å montere bordene. Når alle lampene er på plass og koblet, er du klar til å skru på terrassebordene igjen. Men prøv lyset først.

TIPS: Hvis ei lampe ikke lyser, skal du sjekke om det er noe galt i koblingsboksen.

8

Innstill transformatoren. Den kan innstilles til manuell bruk, eller slik at den aktiveres ved bevegelse. Det er også mulig å få lysene til å tennes automatisk når det blir mørkt.

Tidsforbruk

Alt etter hvor mange lamper du setter opp, skal du regne med en halv til en hel dag.

Pris

Prisene varierer fra et par hundre kroner for en transformator og ei lampe.

Vanskelighetsgrad

Når du har boret hull gjennom veggen og bjelkene under terrassen, er det bare å trekke kablene. Det er lett.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Uteplass