Ny markise for under en en tusenlapp

Er du lei av den slitte, misfargede markisen din? Bytt i så fall ut duken med en ny! Det er ikke vanskelig, og en ny duk kan kjøpes fra cirka 700 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
700 kroner

Intro

Det er ikke nødvendig å skifte hele markisen, bare fordi duken er blitt litt slitt. På nettet kan du kjøpe en ny markiseduk for drøyt 700 kroner.

Markiseduker fås i forskjellige størrelser og kvaliteter, og i mange forskjellige mønstre og farger. Hvis du ikke vil stå for utskiftingen selv, kan du få fagfolk til å komme og hjelpe deg – både med en service på markisen og til å skifte ut duken.

Last ned veiledningen

I denne gjør et selv-veiledningen viser vi, trinn for trinn, hvordan du bytter ut den gamle markiseduken med en ny. Det er ikke vanskelig å skifte markiseduken, men det er en god idé å være to om jobben, fordi duken kan være vanskelig å håndtere. Du kan se hvordan du:

  • fjerner den gamle markiseduken
  • monterer den nye markiseduken

God fornøyelse!

Veiledning

01
Den gamle duken tas av markisen 8 Trinn

Det er viktig at du kjenner målene på den gamle markisen, før du bestiller den nye duken. Får du ikke bestilt riktig størrelse, blir jobben med å skifte duken betydelig vanskeligere, fordi den i så fall må tilpasses. Merk deg at markisen er rullet to ganger rundt rullestangen inn mot veggen, og det skal regnes med i lengden når du bestiller duk.

Det er enkelt å fjerne duken, og du trenger ikke noe annet verktøy enn en skrutrekker og en hobbykniv.

1

Sidedekselet skrus av. Markisen trekkes ut først, og de små skruene i sidedekselet til markiserammen fjernes. Dermed kan vi komme til rullestangen.

2

Mål lengden på duken. Du skal rulle markisen helt ut og måle fra ende til ende. Husk at den er rullet to ganger rundt stangen.

3

Bredden måles. Markiseduken måles i bredden fra den ene siden til den andre.

4

Dekselet på frontbommen fjernes. Vær forsiktig, for plastdekselet kan bli sprøtt med tiden, når det utsettes for vær og vind.

5

Hengestykket fjernes. Når dekselet er skrudd av, kan du fjerne det lille stoff­ stykket som henger ned fra frontbommen.

6

Rull ut markisen cirka 30 cm. Bærearmene holdes med spenne­ bånd, så markisen ikke flytter seg mens vi fjerner duken.

7

Trekk duken helt av. Skjær av stoffet helt inne ved rullen inn mot veggen.

8

Fjern det siste stykket. Som på front­ bommen, er det også et tynt rør som holder markisen på plass i rullestangen.

02
Den nye duken monteres 9 Trinn

Nå er det en god idé å få hjelp av et par ekstra hender. Markiseduken er nemlig stor og uhåndterlig, og det kan være litt vanskelig å håndtere den lange duken og få den på plass i markisestativet.

Markisestativet skal ikke være slått helt ut når den nye duken monteres, men det skal holdes cirka 30-40 cm ut fra veggen, som det var da vi fjernet den gamle markiseduken.

Det følger med nye plastrør til denne markiseduken. De skal brukes til å feste duken til markisestativet.

1

Klipp til røret. Før det gjennom falsen i markiseduken, og klipp det av så det passer til bredden. Klipp det på overmål, slik at det kan justeres til slutt. Fjern røret igjen.

2

Legg markiserullen på plass. Vi spenner opp noen ekstra bånd, slik at markiseduken holdes oppe. Dermed kan én person faktisk klare monteringen alene.

3

Trekk duken på plass mot veggen. Markiseduken skal trekkes helt ut til rullestangen, der den skal holdes fast med det tynne plastrøret som vi klippet til i trinn 1.

4

Legg duken inn i sporet. Markiseduken skal klemmes inn i sporet i rullestangen. Her er det enklest å være to om jobben.

5

Dytt plastrøret på plass. Det skal tres hele veien gjennom falsen i duken, slik at duken holdes på plass i rullestangen.

6

Sett på plass plastpluggen. Delene holdes sammen av en plastplugg, som enkelt kan settes fast med en skrutrekker.

7

Fjern båndene. Nå kan du begynne å fjerne båndene som holder rullen med den nye markiseduken på plass. Gjør det forsiktig.

8

Rull opp markisen. Sørg for at markiseduken blir rullet opp rett og jevnt.

9

Trekk på frontstykket. Det er enkelt å trekke på det korte frontstykket i sporet i frontbommen, når plastrøret er satt på.

Materialer

  • Markiseduk

Tidsforbruk

En dags tid.

Pris

Ny duk koster fra ca 700 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å skifte markiseduken, men det er en god idé å være to om jobben, fordi duken kan være vanskelig å håndtere.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Overbygd terrasse