Intro
Veiledning
01
Veggsvill
5
Trinn
Svillen på husveggen er første skritt. Den skal bære alle sperrene. Det skal måles nøyaktig ut til den, og det skal lages hakk i den som sperrene skal ligge i.
Her er det viktig å følge takplateprodusentens anvisninger, for det er takplatenes bredde og påkrevd avstand mellom hver sperre som avgjør hvor på veggsvillen sperrehakkene skal lages.
Fordi veggen i dette gamle huset buer en del på midten, velger vi å lage veggsvillen av to deler, slik at de kan følge buen. Buen er for stor til at vi bare kan tvinge svillen til å følge den.
Vi merker nøyaktig opp til hakkene og lager vinkelrette streker vi kan sage etter. Vi velger å sage ned til halvparten av høyden på veggsvillen.
Vi lager de loddrette snittene med kappsagen. Sagen er justert med et dybdestopp, slik at sagbladet sager i akkurat den dybden vi har valgt.
Med en multikutter lager vi det vannrette snittet i svillen, slik at vi kan fjerne klossen. Dermed har vi et hakk til en taksperre.
Gjør de siste tilpassingene med et skarpt stemjern. Du kan male det blottede treverket i utskjæringen for å gjøre veggsvillen ekstra motstandsdyktig.
02
Stolper
5
Trinn
To stolper er egentlig nok til å bære toppsvillen i fronten. Her supplerer vi likevel med ekstra stolper i den ene siden, ettersom vi uansett har bruk for stolper til å bære en levegg.
Du kan kjøpe 98 x 98 mm trykkimpregnerte stolper, men problemet med dem er at de ofte er skjeve når du kjøper dem, eller at de vrir seg etter at de er satt opp.
For at unngå det, lager vi våre egne limtrestolper ved å lime sammen to 48 x 98 mm til en stolpe. Da får vi en mye stivere stolpekonstruksjon.
Vi smører rikelig med utendørs trelim på den ene siden av begge bjelkene. Det skal så mye lim på, at det blir presset ut når bjelkene spennes sammen. Materialene er malt på forhånd.
Rikelig med tvinger. Vi tvinger de to bjelkene sammen og setter også tvinger på motsatt retning, slik at bjelkene ikke sklir fra hverandre, men limes sammen som en helt jevn stolpe.
Så kan stolpene settes i bakken. Her er det gravd et 90 cm dypt hull som stolpen er satt ned i, før det er fylt betong i hullet. Sørg for at stolpen står i lodd i begge retninger.
03
Sperrer
3
Trinn
Nå kan vi måle opp til sperrene som forbinder de to svillene, og bestemme hellingen. Takflaten faller 5 cm per meter, slik at vann og snø kan gli av.
Sperrene er kraftige, og på dette taket tåler de at vi setter dem opp med et fritt spenn på over tre meter. De er også ekstra tykke, fordi dekklistene mellom de valgte takplatene er 65 mm brede. Med 65 mm brede sperrer vil listene derfor ikke synes nedenfra.
Lag et hakk i stolpene til frontsvillen. Det loddrette snittet lages i den limte sammenføyningen. Fordi limet kan være vanskelig å sage i med en håndsag, kan du med fordel bruke en multikutter.
Vi henger fast frontsvillen under veggsvillen med tvinger. Dermed kan vi merke opp til plasseringen av sperrene på den. De skal sitte nøyaktig ut for hakkene i veggsvillen. Etter oppmerkingen spennes svillen igjen fast til de to ytterstolpene med tvinger.
04
Frontsvill
11
Trinn
Nå skal frontsvillen, som bærer sperrene, tilpasses. Sperrene er lagt i hakkene inn mot veggen og hviler på toppsvillen i motsatt ende foran.
For å sikre en elegant sammenføyning, lages det hakk i sperrene, slik at de kan felles ned over svillen. Hakkene skal følge hellingen på taket.
Før oppmerkingen skal sperrene rettes inn, slik de ligger med nøyaktig samme avstand i denne enden som langs veggen. Avstanden skal matche takplateprodusentens anvisninger.
Hver sperre legges på plass oppå svillen. Det strekes opp nedenfra, slik at siden på toppsvillen er markert på sperren.
En bit av toppsvillen brukes som mal, slik at dybden på hakket kan merkes opp på sperren. Her velger vi å lage et hakk på 6 cm inn i sperren.
Sag ut hakket i sperren. Klossen som skjæres ut er skjev på grunn av hellingen på sperren. Vi passer på å følge strekene på begge sider av sperren. Det siste snittet fikses med en multikutter.
Det siste skråsnittet klares med en multikutter. Skjær fra begge sider, slik at snittet blir så rett som mulig.
Skru fast toppsvillen til stolpene med M10 x 120 mm bolter. Til nå har tvingene gitt oss muligheten til å justere svillen, men her settes den endelig fast.
De to ytterste sperrene monteres først. Her var det behov for å skjære litt i stolpen for å få sperren helt plan med enden av svillen.
Inne ved veggen forborer vi til en skrue i hver sperre med et 5 mm bor. Vi borer gjennom svillen fra undersiden
Før vi skrur, retter vi opp hver enkelt sperre, til de ligger vinkelrett på svillen. En stor tvinge gir oss muligheten til å vri sperrene på plass.
05
Glasstak
6
Trinn
Konstruksjonen er ferdig. Nå kan vi endelig legge det lekre, glassklare plasttaket på plass.
Underveis har vi nøye brukt produsentens anviste mål til å sikre riktig avstand mellom sperrene - og vi har valgt sperredimensjon etter et ganske langt spenn på cirka 3 meter, som sperrene skal kunne tåle på dette taket.
Vi måler opp til hver enkelt plate for seg. Veggen vår buer litt. Noen plater skal derfor være litt lenger enn andre, hvis kantene på enden skal flukte.
Den øverste listen kan først monteres etter at det er lagt på to plater. Du må derfor opp mellom sperrene, for å strekke deg over platene og skru på topplisten.
Monter skjøteprofilen. Forbor med et 6 mm bor, og skru fast profilen med de medfølgende 6 mm skruene. Vi monterer først to profiler, deretter én om gangen.
Nå legger vi opp platen. Det krever to mann, slik at den ene kan støtte platen mens den andre dytter på fra enden av den.
Når en plate er lagt på plass, passer kantene inn i skjøteprofilen. Deretter skal det monteres en dekklist med skruer som passer mellom plastplatene. Skruene kjøpes sammen med profilene.
06
Inndekking
4
Trinn
Langs veggen skal vi ha en inndekking i hele takets lengde. Inndekkingen hindrer at det renner inn vann mellom taket og veggen.
Inndekkingen kjøpes sammen med takdelene. Er de for lange, kan to inndekkinger bare overlappe hverandre.
For å kunne klatre rundt på taket, legger vi ut lange bord, slik at vi unngår å tråkke på plastplatene. Presenninger beskytter mot riper.
De klare platene er ikke tråkkefaste, og de får lett riper og andre småskader. Derfor dekker vi til med både presenninger og bord.
Vi forborer gjennom inndekkingen med 60 cm mellomrom og skrur fast profilen med 4,5 x 60 mm skruer inn i murplugger.
Mellom hver sperre legger vi en tetningsstrimmel mellom inndekkingen og platene. Dermed er det helt tett, og selv slagregn vil ikke kunne trekke inn under platene.
Materialer
Trekonstruksjon:
- 65 x 133 mm limtrebjelker til sperrer og veggsvill.
- 48 x 98 mm trykkimpregnert (limes sammen to og to til stolper).
- 48 x 148 mm trykkimpregnert til toppsvill foran.
Tak:
(Her har vi brukt SunGlazeprodukter fra Plastmo)
- 4 mm takplater à 58,5 x 420 mm
- Profilsett (inkludert skruer)
- 4 mm endepropper
- 4,8 x 35 mm skruer til profillistene
- Toppinndekking
- 3,2 mm ekspanderende fugebånd
Dessuten:
- Takfotbeslag (her Icopal)
- Værbestandig trelim
- 10 mm franske skruer og murplugger (til innfesting av veggsvillen)
- M10 x 120 mm bolter (til å skru fast toppsvillen i fronten)
- 5 x 80 mm, 5 x 100 mm og 5 x 120 mm utendørs skruer
- 2 poser tørrbetong
Tidsforbruk
En ukes tid.
Pris
Cirka 70.000 kroner for 25 m²
Vanskelighetsgrad
Les monteringsveiledningen til takplatene nøye før du setter i gang - da unngår du unødvendig ekstraarbeid.