Dette skal du vite når du bygger rekkverk til terrassen

Det er flere ting du skal ta høyde for når du bygger rekkverk. Et rekkverk er nemlig ikke kun et spørsmål om sikkerhet – det skal også se pent ut.

Rekkverk for sikkerhets og syns skyld

Et rekkverk på terrassen, altanen eller ved nedgangen til kjelleren er først og fremst et spørsmål om sikkerhet – i form av skjerming mot fallulykker. Men før du bygger et rekkverk, skal du også vurdere hvor mye skjerming du ønsker. Vil du bygge et rekkverk som også skjermer mot innsikt, vær og vind – eller skal det gi så mye utsyn som mulig?

Et rekkverk trenger heldigvis ikke å være et stygt onde, faktisk kan du uten store problemer bygge et rekkverk som også er en fryd for øyet. Lenger ned får du litt inspirasjon til forskjellige typer rekkverk til terrasser.

Materialer til rekkverk til terrassen

Det finnes flere forskjellige materialer når du skal bygge et rekkverk til en terrasse. Det mest vanlige materialet til rekkverk er tre. Men det er heller ikke uvanlig å se glassrekkverk eller rekkverk av stål.

Som alltid er det fordeler og ulemper ved de forskjellige typene materialer.

FORDELER OG ULEMPER

Rekkverk av tre
Rekkverk av tre er den mest vanlige typen rekkverk. Det er en opplagt gjør det selv-oppgave å bygge. Det krever dog mer vedlikehold enn rekkverk av glass og stål.

Glassrekkverk
En av de store fordelene med glassrekkverk, er at du kan sørge for sikkerheten og skjerme mot vind, uten at du skjermer for utsikten. Glassrekkverk krever minimalt med vedlikehold og det er en trygg løsning, ettersom det ikke er mulig for barn å kravle gjennom rekkverket.

Rekkverk av stål
Et rekkverk av stål kan utformes på mange forskjellige måter. De lages i mange forskjellige standardversjoner, men de kan også lages etter spesialmål og ønsker.
Et rekkverk av stål krever kun et minimum av vedlikehold.

Hvordan bygger man rekkverk av tre til en terrasse?

Et rekkverk av tre kan bygges på mange forskjellige måter. Her får du litt inspirasjon til noen varianter.

Rekkverk: Hvordan bygger man rekkverk av tre til en terrasse?

En av de mest vanlige måtene er å bygge opp rekkverket av loddrette, profilerte rekkverksbord.

Rekkverk: Dette rekkverket er bygget med trerammer som er kledd innvendig med armeringsnett.

En annen mulighet er å kombinere forskjellige materialer. Dette rekkverket er bygget med trerammer som er kledd innvendig med armeringsnett.

Rekkverk: Har du behov for le på terrassen, kan du bygge et tett rekkverk, som også fungerer som en levegg.

Har du behov for le på terrassen, kan du bygge et tett rekkverk, som også fungerer som en levegg.

Rekkverk: Et rekkverk med listemønster og pene sammenføyninger er en fryd for øyet

Et rekkverk med listemønster og pene sammenføyninger er en fryd for øyet, og et morsomt gjør det selv-prosjekt.

Det finnes også mange andre design til rekkverk av tre til terrassen. Et av de mest vanlige er et rekkverk med en vannrett avskjerming. Rekkverket er enkelt å bygge, og når du først har fått målt opp og kappet lister eller lekter, går jobben som en lek.

Rekkverk: Rekkverk med vannrette lister

Et rekkverk med vannrette lister som dette er enkelt å bygge, og velger du en hard tresort får du et veldig flott resultat.

Men uansett hvilken type rekkverk du velger å bygge, er det viktig at du tenker på sikkerheten og undersøker hvilke regler som gjelder for akkurat det du skal bygge.

Regler for rekkverk og gelender

Fordi et rekkverk også har til formål å oppfylle sikkerhetskrav, finnes det regler for hvordan et rekkverk skal utformes.

Derfor er det viktig at du finner ut hvilke regler som gjelder (for eksempel på nettsiden www.dibk.no) før du setter i gang med å bygge et rekkverk. Da får du anvisninger som sikrer at høyden på rekkverket er tilstrekkelig og at innbyrdes avstand mellom spilene i rekkverket er passe, slik at det ikke kan gi mulighet for personskade.

Det er spesielt viktig at det ikke skal være mulig for barn verken å kunne klatre opp på rekkverket eller krabbe gjennom rekkverket.

Vedlikehold av rekkverk på terrassen

Ettersom et rekkverk nesten alltid fungerer som en form for sikkerhet, skal du selvfølgelig også sørge for å etterse og vedlikeholde rekkverket, for eksempel mot råte og lignende. Sjekk derfor jevnlig om rekkverket er stabilt og trygt.

Hvordan skal rekkverket på terrassen se ut?

Du kan utforme et rekkverk på mange forskjellige måter. Når du velger et rekkverk til terrassen, skal du både tenke på den praktiske funksjonen og på estetikken.

Et rekkverk kan skape en harmonisk helhet for uttrykket til et hus, mens et rekkverk som ikke passer inn også kan skjemme huset. Derfor er det viktig at du nøye vurderer utseendet på rekkverket.

Hvis du har et stakitt i hagen, kan du for eksempel vurdere å lage rekkverket i samme stil som stakittet. Men som med alt annet handler det om smak og behag, også når det gjelder rekkverk.

Du skal også tenke over den praktiske funksjonen. Skal rekkverket bare være en sikkerhetsforanstaltning, eller skal det skjerme mot vind, nysgjerrige blikk og annet? Du skal også vurdere hvor mye penger du vil ofre og hvor god tid du har til å vedlikeholde et rekkverk på terrassen.

Rekkverk: Buet rekkverk

Et buet rekkverk er en fryd for øyet, men også en seriøs gjør det selv-utfordring.

Men som du skal se, har håndverkeren vår en god og sterk løsning på problemet. Til å lage en hjørnestolpe som matcher det gamle rekkverket, bruker vi en stakittspile, slik at hjørnestolpene får samme avrundede profil som resten av rekkverket.

Konstruksjonen lages med 28 x 95 mm furubord, som gir et like sterkt hjørne som en kraftig stolpe.

Når toppen er rundet av, legges bordet opp til terrassen, og det markeres så hvor det skal festes. Da terrassen er laget med et lite utstikk, blir han nødt til å skjære av dette stykket, så hjørnestolpen kan komme helt inn til terrassebordene og få best mulig støtte.

Det lille stykket sages av med stikksagen i to omganger, så det blir helt nøyaktig. Hakket sikrer samtidig at bordet ikke kan bevege seg sideveis. Høyden fra den gamle stakitten avsettes på det nye hjørnebordet. Stolpen plasseres og festes med en enkelt 6 x 60 mm rustfri skrue, som ikke skrus helt inn.

Med et vater forsikrer håndverkeren seg om at stolpen står helt rett før skruen skrus helt i. Deretter skrus det skruer i nederste del, så bordet sitter fast med i alt fire skruer.

Håndverkeren måler bredden mellom stolpene, og sager til et stykke av det gamle rekkverket, så det passer i hullet. Rekkverket skal løftes litt opp fra terrassegulvet, dels fordi det ikke står og suger vann, dels fordi det skal ha samme luft under som det gamle rekkverket.

Her bruker vi en tynn list til å holde rekkverket på plass mens det festes til hjørnebordet med to skruer.

På innersiden festes rekkverket også med et par skruer, som skal skrus skrått i for å få godt feste i stolpen. Den andre stolpen skjæres til og monteres på samme måte, og i løpet av en ettermiddag kan du lage et nytt og stabilt rekkverk som passer til husets stil.

LES OGSÅ: Håndløper i kjellernedgang

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass