Så enkelt lager du en rund terrasse

De fleste terrasser er firkantede, men hvorfor ikke lage en rund av naturstein? Da får du en unik terrasse som er enkel å legge. Den fås nemlig som byggesett, der alle steinene er skåret til, slik at du slipper å skjære vanskelige rundinger. Steinene skal bare legges.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
7.800 kroner
Rund terrasse

Den flotte terrasse kan købe som et færdigt samlesæt, så du slipper for at skære de svære rundinger.

Intro

Det er mange muligheter med en sirkelrund terrasse. Den kan ligge fritt som en liten hyggekrok i hagen, kanskje der du har kveldssol eller utsikt. Eller så kan den integreres i en større terrasse, der den vil bryte alle de rette linjene. Den runde terrassen kan også legges i flere nivåer og brukes som trapp.

Veiledning

01
Slik legger du en sirkelrund terrasse 7 Trinn

Før du legger steinene, skal underlaget klargjøres som om du skulle lagt en tradisjonell steinbelegning. Det øverste laget moldjord fjernes. Bærelaget legges ut og komprimeres. Øverst legges et settelag som rettes opp og rives litt løst (i motsetning til ved “vanlige” belegninger), så steinene får godt feste mot underlaget.

Den midterste runde steinen plasseres i sentrum av terrassen. Når den er lagt, er det bare å legge de buede steinene i sirkler rundt den. Og jobben går fort, for det er ingen steiner som skal skjæres til.

Steinene fuges med et spesielt fugemateriale. Det herder og blir fast, og gjør livet vanskelig for ugress og maur.

1

Steinene legges. Begynn med den midterste runde steinen, og beveg deg utover, rekke for rekke. Steinene er jevne i tykkelsen, så de er raske å legge.

2

Juster steinene, så de ligger så nøye som mulig. Fugebredden vil variere litt, fordi steinene er håndhugget og dermed litt uregelmessige i sidene. De små uregelmessighetene blir utlignet i fugen.

3

Steinene stampes på plass når alle er lagt. De skal trykkes ned, slik at de får ordentlig feste i det øverste laget i underlaget. Til en liten terrasse kan du nøye deg med å stampe den på plass med føttene.

4

Her lager vi også en kant av mindre stein. Det gir en flott avslutning på terrassen. De små steinene legges i settelaget - det er ikke nødvendig med kantsikring til denne terrassen. De små steinene følger ikke med i byggesettet, men må bestilles i tillegg.

5

Terrassen fuges. Men først skal den vaskes ren - det går fort og gjøres enkelt med en høytrykksspyler, men en hageslange kan også brukes. Sørg for at fottøyet ditt er rent, så du ikke drar inn jord og grus på steinene. Tøm ut fugematerielet på belegningen.

6

Fordel fugematerialet på steinene. Fei diagonalt på fugene, slik at de blir fylt helt opp. Sørg for at steinene hele tiden er våte. Det gjør det lettere å feie fugematerialet ned i fugene. Hvis belegningen rekker å tørke opp, vil fugematerialet klistre seg fast på steinene.

7

Skyll av overskytende fugemateriale, når alle fuger er fylt helt opp. Det er viktig at det ikke ligger noe overskytende igjen, fordi det er vanskelig å få av hvis det får lov å tørke oppå steinene.

Materialer

  • Sirkelterrasse, byggesett (fra Sandstone.dk)
  • Grus til bærelag
  • Grus til settelag/avretting
  • Fugemateriale

Tidsforbruk

Cirka 1 dag.

Pris

Cirka 7800 kroner pluss frakt for steinene (3,3 meter i diameter).

Vanskelighetsgrad

Her kan alle henge med. Sørg for å forberede underlaget ordentlig, og fjern alt overskytende fugemateriale.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Uteplass